(DEFTER) Büyükelçi Hasan Sevilir AŞAN


PANDEMİ UMUTSUZLUĞUNDA AŞI SAVAŞLARI DÖNEMİ

‘’Nüfusu bir milyarı aşan en az gelişmiş Afrika coğrafyası ile sığınmacı statüsüyle hayata tutunmaya çalışan, sayıları 100 milyona ulaşan sahipsiz mülteci kitleleri patlamaya hazır yeni saatli pandemi bombalarıdır’’


2020 insanlığın bekasını tehdit eden küresel korona salgını dahilakla gelmeyen birçokdramların yaşandığı felaketler yılı idi. Kitleler, kimyamızı bozan pandemi ile yatıp pandemi ile kalktı.

Halen baş etmeye çalıştığımızpandemi, mutasyonlu, varyantlı yeni dalgalar halinde tehdidini sürdürmektedir. 2021 yılının, kurtarıcı aşı ve ilaç boyutuyla yine pandemigündemine yoğunlaşacağı tahmin edilmektedir.

PANDEMİ

Geçen yüzyılın İspanyol gribinden sonra çağımızın küresel salgını herhangi bir sınır ve engel tanımadan tüm coğrafyalarda, milliyet, din, renk, ırk ayrımı gözetmeden ölümcül tahribat yaratmakta.

Birleşmiş Milletler Genel sekreterinin teslim ettiği üzere, aynı gemide olan insanlık ya birlikte kurtulacak ya da toptan batacaktır.

Sadece kendimizi kurtaracağımız münferit izole çözümler küresel bir salgında işe yaramayacaktır. Tam bitiyor derken, yeni dalgalar, kırılgan kitleler ve coğrafyalar üzerinden bumerang gibi dönüp bizi yeniden vurabilir.

Bu anlamda nüfusu bir milyarı aşan en az gelişmiş Afrika coğrafyası ile sığınmacı statüsüyle hayata tutunmaya çalışan, sayıları 100 milyona ulaşan sahipsiz mülteci kitleleri patlamaya hazır yeni saatli pandemi bombalarıdır.

Bu kırılgan topluluklara yönelik olası yanlışlıkların, uluslararası topluma geri dönüşünün ciddi riskler taşıyacağı akılda tutulmalıdır.

***

Pandemi koşullarının yarattığı çaresizlik ve hayal kırıklığı sınırları aşan bir uluslararası dayanışma, yardımlaşma duygusu ile karşılıklı sempati, empatiyi öne çıkarmış bulunmaktadır.

Uluslararası toplumun içselleştirdiği anlayış ve insani dayanışma ruhunun devletler, hükümetler arasında var olmadığı görülmekte, aralarında halen acımasız bir rekabetin sürdüğü bilinmektedir.

SONRASI

Hiçbir şeyin eski tadında olamayacağı Pandemi sonrası yeni dönemde, toplumların ortak talep ve eğilimlerine göre şekillenen, ortak insani değerlerin öne çıkacağı yeni bir iklimin hüküm süreceği anlaşılmaktadır.

İnsanlığın, ortak bekayı koruma yönünde daha uyanık ve tetikte olacağı muhakkaktır.

Yeni toplumsal düzenler, küresel salgın çaresizliğini bir daha yaşamamak için tercihlerini  başka gündemler güden, emredici iktidarlara değil, sözünün dinlendiği, sorgulayabildiği sistemlerden yana kullanacaktır.

BİLİM

Salgınla mücadelede ihmalkâr siyasiler ve yönetimler iktidarlarını giderek kaybetmeye başlarken,bilim dünyası ve sağlık görevlileri uluslararası planda yükselen değer olarak takdir toplamaya devam etmektedir.

Aşı, ilaç, tedavi çaresizliğinin yol açtığı hayati beklenti bilimsel çalışmaları umut kaynağı haline getirmiştir.

Uluslararası toplumun kurtarıcı olarak beklediği aşı buluşunun, Anadolu’dan Avrupa’ya göçen iki bilim insanımız tarafından müjdelenmesi bizleri ayrıca gururlandırmıştır.

Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin çiftinin yaşam hikayeleri ile daha bir mana kazanan başarılarıhalihazırda tarihe mal olmuştur.

***

2021 yılında, aşı, tedavi mucizelerinin yanı sıra aşı karşıtlığı, aşıya güvensizlik ve küresel aşı savaşlarının gündem oluşturması muhtemeldir.

Ciddi şekilde tartıştığımız maske vakası, karantina hataları, sosyal mesafesiz mitingler, aşı teminindeki tercihler, aracı firma kuşkuları,şeffaf olmayan tasarruflar, Dünya Sağlık Örgütü onayları ve aşıların zamanlama aralığı ve erim alanları bağlamındaendişe yaratan bir zemin hazırlamıştır.

Soru işareti taşıyan durumlara doyurucu cevaplar veremeyen bu tür icraatların, aşı ve sağlık sistemine olan güvensizliği arttırdığı gibi, aşı karşıtlığını körüklediği bir gerçektir.

Aşı savaşları ve komplo teorileri ile beslenen bir gidişatın çaresizliği içinde ölümcül pandemi koşulları ile baş etmeye çalışan kitlelerin yönetim hatalarının yarattığı psikolojik çıkmazlara maruz kalması umutsuzluğu daha fazla hissettirmektedir.

YAZARLAR

  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00