M. Ziya YERGÖK


ŞEREF BAKŞIK´I UĞURLARKEN


Türkiye siyasetinin en saygın isimlerinden olup,Kurucu Meclis Üyeliği,İzmir Milletvekilliği ve Senatörlüğü yanında İsmet İnönü´nün Genel Başkanlığı döneminde bir süre CHP´nin Genel Sekreter´liğini de yapan Şeref Bakşık 92 yaşında yaşama veda etti ve Çarşamba günü İzmir´de ailesi,dostları ve bir ömür verdiği partisinin mensuplarınca sonsuzluğa uğurlandı.

Benim,rahmetli Şeref Bakşık´ı yakından ve yüz yüze tanımam 12 Eylül´de siyasi partiler kapatılıp 1983´ün yeni siyasi partisi SODEP´in kuruluşundan sonra oldu.O süreçte Erdal İnönü SODEP Genel Başkanlığı,Şeref Bakşık İzmir İl Başkanlığı,ben de Adana İl Başkanlığı görevinde bulunmuştum.SODEP´te de CHP geleneği devam ediyor ve Ankara´da üç ayda bir bugün partimizin tüzüğünden bile çıkarılmış olan ancak çok yararlı olduğuna hala inandığım Küçük Kurultay toplanıyordu.Tüm İl Başkanlarının söz alıp konuştuğu Küçük Kurultay´ların yıldızı, engin bilgisi ve zengin siyasi birikimi ile rahmetli Bakşık´tı.Daima gülen bir yüzle, heyecanlı bir üslupla yaptığı,zaman zaman İsmet Paşa ve Ecevit anekdotları ile de süslediği renkli konuşmaları biz genç siyasetçiler için öğreticiydi ve ders niteliğindeydi. SODEP´in Olağan Kurultayında Divan Başkanlığına da seçilmiş ve divan başkanı olarak yaptığı ve vücut diliyle de desteklediği ateşli ve heyecanlı konuşmasıyla salonu hareketlendirmiş,kurultayı coşturmuş ve genel başkan rahmetli Erdal İnönü´nün de övgüsünü kazanmıştı.

Rahmetli Bakşık gazeteci kökenli olup efsane Demokrat İzmir Gazetesi´nin uzun yıllar yazı işleri müdürlüğünü yapmış,bu görevinde de destansı mücadele vermiş,DP iktidarının baskısı ile hakkında açılan 49 davada alt sınırı toplam 32 yıl 10 ay 3 gün olan ağır hapis istemleriyle yargılanmıştır.Bunlara rağmen boyun eğmemiş,baskılara direnmiş,demokrasi ve basın özgürlüğü mücadelesinden geri adım atmamıştır.İzmir Gazeteciler Sendikası Başkanlığı da yapan Bakşık 1961 Anayasasını hazırlamak üzere 6 Ocak 1961´de göreve başlayan Kurucu Meclis´te de basın temsilcisi olarak yer almış,burada da çok katkısı olmuş, çalışkanlığı ve yetenekleriyle İsmet Paşanın dikkatini çekmiş ve takdirlerini kazanmıştır.

Şeref Bakşık,CHP´de ortanın solu hareketi içinde yer almış,12 Mart 1971 Muhtırasından sonra Ecevit´in CHP  Genel Sekreterliğinden istifa etmesi üzerine CHP Genel Sekreterliğine seçilmiştir.Parti içi çalkantının ve görüş ayrılıklarının en yoğun ve şiddetli olduğu bu dönemde İsmet Paşa´nın çok yakınında 8 ay kadar görev yaptıktan sonra Kasım ayında Genel Sekreterlikten istifa etmiş,ilkelerinden ve kişiliğinden asla ödün vermemiştir.

Rahmetli Bakşık, yoğun siyaset yıllarını,demokrasi ve basın özgürlüğü mücadelesi ile geçen uzun yaşamını ?´CHP İLE BİR ÖMÜR´´ adını verdiği ve Cumhuriyet Kitap´ta yayınlanan anı kitabında toplamıştır.Yakın tarihe ve CHP tarihine ilgi duyan,İsmet İnönü´yü yakından tanımak isteyen herkesin okumasında yarar gördüğüm 526 sayfadan oluşan bu değerli anıları ilk yayınlandığında büyük bir keyifle ve ilgiyle okumuştum,kimi zaman bildiklerimi tazelerken pek çok da yeni bilgiler  edinmiştim.Bu süreçte kendileriyle de bir çok kez hem telefonla konuşmuş hem de e-posta yoluyla yazışmıştık.Kitapla ilgili düşünce ve değerlendirmelerimden çok memnun olmuş ?´İşte kardeşim,benim istediğim ve beklediğim kuru övgüler değil bu´´demişti.

Siyasetin ve basın dünyasının beyefendisi,öğretmeni bu bilge ve zarif insanı bir kez daha rahmet ve saygıyla anarken,başta ailesi,dostları olmak üzere basın ve CHP camiasına sabır ve başsağlığı diliyorum.

                                                           Av.M.Ziya Yergök

                                              22.Dönem Adana Milletvekili

erol Çevikçe
5.07.2019 09:55:53
Değerli Dost, Vefa kişiyi adam gibi adam yapan en öncül niteliklerindendir. hem kutluyorum hem de teşekkür ediyorum. Bileceksiniz ilk kitabımın başlığını "CHP ile bir ömür" yarım gazeteci arkadaş koyduğunda üstat politikacı ağabeyimiz Şeref Bakşık´ın kitabını taklit ettiğimizi bilmiyordum. Sonradan öğrendim ve açtım özür diledim. Mecliste de tanığı olduğum 1973´lerdeki gibi yüksek bir olgunluk, sevecenlik ve incelik göstermişti. asla unutulmaz bir örnek büyümüz olarak her daim sevgi ve saygıyla anacağız. erol çevikçe

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05