Vahit ŞAHİN


İSTİKŞAFİ GÖRÜŞME (ÖNGÖRÜŞME)


İstikşafi kelimesi daha önce 2015 yılında Cumhurbaşkanının teleafuzu ile gündeme gelmişti.
Ön görüşme" anlamına gelen bu eski kelimeyi kim ne kadar anlıyor, belli değil.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, bir yabancı haber ajansına verdiği demecinde bu kelimeyi yeniden kullanmaya başladı. Kalın şunları söyledi:
"istikşafi görüşmelerde yalnızca kıta sahanlığı değil, adalar ve hava sahası meselesine de odaklanılacak. 1-2 Ekim'de yapılacak AB zirvesinde Gümrük Birliği Anlaşması ve Göç Mutabakatının güncellenmesini de bekleyoruz."
İstikşafi (ön) görüşmeler, Türkiye ile Yunanistan arasında özellikle kıta sahanlığı, ekonomik bölge ve havayla ilgili diğer Ege'deki konuları ele almak üzere 2002 yılında oluşturulmuş bir mekanizma.2016 yılına kadar 60 tur görüşme yapıldı. Ancak, 2016'daki Çipras hükümetinin 'Biz bu görüşmelere şu anda devam edemeyeceğiz' gerekçesiyle sonlandırılmıştı.

x x x

Sayın Kalın "istikşafi" kelimesini kullanınca, bunun ne anlama düşündüm, anımsayamayınca, yeniden arşive girdim. 11 Ağustos 2015 tarihinde "istikşaf" başlıklı bir yazıyı kaleme almıştım.
Yazı şöyleydi:
İSTİKŞAF
Nereden uydurdular bilemiyorum.
Türk Dil Kurumu´nun resmi intrenet sitesine girdim. Büyük sözlükten sordum. "İstikşafi sözü bulunamadı" diye yazdı ve bu kelime 26 Eylül 2006 tarihinden itibaren 146.096.921 kez söz aranmış.
Arapça desen Arapça değil.
Osmanlıca desen Osmanlıca değil.
Nerden, nasıl uydurdular?
Herkes birbirine sordu.
Bana da sordular.
Bilmediğimi söyledim.
İstikşafi kelimesi gündeme 7 Haziran´dan sonra girdi. Hükümet kurma görevinin Başbakan Ahmet Davutoğlu´na verilmesinin ardından gündeme İstikşafi kelimesi geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın İstikşafi kelimesini açıklamasının ardından vatandaşlar bu kelimenin ne manaya geldiğini araştırdılar. Özellikle bu kelime Google´da 100 bin kez aratıldı.
TDK yetkilileri de bilemedi.
Ama tahmin etmişler."keşif"ten türediğini belirterek TDK tarafından yayımlanan sözlüklerde sözcüğün bu şekilde geçtiğini ve "keşif ve tahkik etmeye çalışma, etraf ve teferruatını zahire çıkarma" gibi anlamlar içerdiğini kaydetti. Sözün "istikşafi" biçiminin geçmiş dönem ve günümüz Osmanlıca sözlüklerinde geçmediğini belirten yetkililer, şunları söyledi:
"Bugünlerde gündeme ilişkin konularda sıkça geçen ´istikşafi görüşmeler´ gibi tamlamalardaki "istikşaf" ve "istikşafi", benzer durumlarda yaygın kullanılan İngilizce ´exploratory´ sözünün çevirisi; "istikşafi görüşme´ sözü ise ´exploratorytalks´ tamlamasının çevirisidir. Bu durumda ´istikşafi görüşme´ tamlaması için ´ön görüşme, araştırma-tanıma görüşmesi´ gibi anlamlar verilebilir."
Dikkat edin "verilebilir" diyorlar. Net bir şey yok.
Buna göre;
Sayın Cumhurbaşkanı, istikşafi diyene kadar "Öngörüşme" dese, ne olurdu?
Daha net, daha anlaşılır olmaz mıydı?
Ama yok, illa ki vatandaşların aklını karıştıracaklar.
Bazı din adamları konuşurken Arapça bir cümle kurarlar. Daha sonra da bunun Türkçe açıklamasını yaparlar. Özellikle de ayet ve sureleri veya peygamberin sözlerini önce Arapça ifade ederler, sonra da mealini yaparlar. Kendilerine "bilgiç" edası verirler.
İstikşaf de böyle bir şey olsa gerek.
Oysa bunlara gerek var?
´İstikşafi görüşmeler´ yerine "ön görüşmeler" kelimeleri Türk toplumuna daha çok uyar.
Bakalım önümüzdeki günlerde daha neler duyacağız, neler?
Ben de anlaşılır olması bakımından Sayın Kalın'ın demecinin mealini yapayım:
"Ön görüşmelerde yalnızca kıta sahanlığı değil, adalar ve hava sahası meselesine de odaklanılacak. 1-2 Ekim'de yapılacak AB zirvesinde Gümrük Birliği Anlaşması ve Göç Mutabakatının güncellenmesini de bekliyoruz."

 

Jones
2.10.2020 17:13:52
Cool website! My name’s Eric, and I just found your site - yeniadana.net - while surfing the net. You showed up at the top of the search results, so I checked you out. Looks like what you’re doing is pretty cool. But if you don’t mind me asking – after someone like me stumbles across yeniadana.net, what usually happens? Is your site generating leads for your business? I’m guessing some, but I also bet you’d like more… studies show that 7 out 10 who land on a site wind up leaving without a trace. Not good. Here’s a thought – what if there was an easy way for every visitor to “raise their hand” to get a phone call from you INSTANTLY… the second they hit your site and said, “call me now.” You can – Talk With Web Visitor is a software widget that’s works on your site, ready to capture any visitor’s Name, Email address and Phone Number. It lets you know IMMEDIATELY – so that you can talk to that lead while they’re literally looking over your site. CLICK HERE http://www.talkwithwebvisitors.com to try out a Live Demo with Talk With Web Visitor now to see exactly how it works. Time is money when it comes to connecting with leads – the difference between contacting someone within 5 minutes versus 30 minutes later can be huge – like 100 times better! That’s why we built out our new SMS Text With Lead feature… because once you’ve captured the visitor’s phone number, you can automatically start a text message (SMS) conversation. Think about the possibilities – even if you don’t close a deal then and there, you can follow up with text messages for new offers, content links, even just “how you doing?” notes to build a relationship. Wouldn’t that be cool? CLICK HERE http://www.talkwithwebvisitors.com to discover what Talk With Web Visitor can do for your business. You could be converting up to 100X more leads today! Eric PS: Talk With Web Visitor offers a FREE 14 days trial – and it even includes International Long Distance Calling. You have customers waiting to talk with you right now… don’t keep them waiting. CLICK HERE http://www.talkwithwebvisitors.com to try Talk With Web Visitor now. If you'd like to unsubscribe click here http://talkwithwebvisitors.com/unsubscribe.aspx?d=yeniadana.net

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00