Cezmi DOĞANER


AHLAKSIZ – YALANCI TOPLUM MU OLDUK?

Bu ülke bir çelişkiler ülkesi. Bir yandan duygusallığın fedakarlık aşamasını, sevgilerin en derin halini yaşarken, bir taraftan da bencilliğin en aşırılığını, zalimliğin en çekinmezini yaşayabiliyoruz.


Yurtdışından her  gelişimizde   daha da çökmüş bulduğum Türkiye toplumunu, gerileyen kafa yapılarını, kutuplaşmalardaki dar kafalılığı, üzerinde inat edilen şeyler konusunda görüşsüzlüğü.. bütünüyle anlatmak olanaksız. Fakat Türk toplumunun giderek düşünemez bir toplum haline geldiğini çekinmeden ileri süreceğim. Düşünmek, muhakeme etmek, bir sorunun ya da önerinin anlamını kavramak, onu birkaç açıdan ele almak, bir ölçüde çözümlemek, soruna ya da öneriye alternatifler aramak, zıddını tahayyül edebilmek..(hayalde canlandırmak, düşlemek) vb. Düşünmeyle ilgili bütün yöntemlerden, melekelerden uzak, kör bir inat, boyutsuzluk, derinlik sizlik, hep kendini haklı bulan boş bir gurur, direnme, sertlik.. dedikoduya dayanan bir düşünce hayatı. Öne sürülen düşüncenin ardındaki, keşfettikleri sözde menfaat bağını hemen buluyorlar ve onunla suçluyor seni. Sadece hayal gücü olmayan değil, muhakeme gücü de olmayan büsbütün düşüncesiz bir toplum haline almış; sadece kısa vadeli günlük çıkar! Temel bir kültürü olmadığı için, oradan oraya söylentilerle, iftiralarla, anlayışsızlıklarla yönlendirilen bir halk. Para oyunlarıyla ayakta kalmaya çalışan insanlar. Arsız, yalancı, şantajcı bir mass media. Tv’den o Tv’ye koşan aynı insanlar. Anlatması zor. Meksika gibi çöküyor. Başrolde de siyasi yapının körlüğü, eksikliği, siyasi partilerin ve siyasilerin, sorunun aslını görmekten kaçınan ikiyüzlülüğü. Bunlar hem askerler tarafından yönetilmeyi kabul  ediyorlar, hem arsızlıkla bu durumlarını görmezden geliyorlar. Hem de görüşsüzlüğün esas kaynağını teşkil ediyorlar.

Toplumsal gerçekleri görmeyen, görmek istemeyen, hatta yadsıyan bir millet olduk sanki!. Yalnız toplumsal değil, bilimsel gerçeklere de sırt çeviriyor ve bütün bunları kendi görüş açımızdan-ve yalnız bu açıdan- değerlendirip yorumlamak yolunu tutuyoruz...

Yaşamın her alanında inanılamayacak ve anlatılamayacak kadar ahlaksızlık ve yalancılık hakim olmuş. Bir türkümüz de söylenildiği gibi “Sağım yalan solum yalan ” olmuş…

En kötüsü yakınım, dostum, arkadaşım dediğiniz kişilerin hilekarlığı ve ikiyüzlülüğü çok acı geliyor!…

Bir  tesbit yapmak  istiyorum.  Türkiye içine  kapalı bir  ülke durumundadır. Aslında politize olmak bakımından Türkiye’nin taşrası  taşra olmaktan çıkmıştır. Fakat dünya ile ilişkiler, dünyadan haberdar olma bakımından Türkiye tümüyle dünyanın taşrası haline gelmiştir. Bu kadar ülke  dolaştım, Türkiye kadar dünyadan kopuk  bir ülkeye  rastlamadım. İletişim  çağında  içe kapalı eğitim ve  kültür politikası yürütmek olanağı  kalmamıştır. Bir sel  gelecek onun  önünde fazla  direnilemez.. Bu kokuşmuşluğu, ahlaksızlığı, yalancılığı silip süpürecektir…

Hele Türk İnsanını, Anadolu halkını başkaları ile karşılaştırma olanağını her günkü yaşantıda bulmak ve aradaki farkı gözlemlemek ise gerçekten değişik bir olgu. Bu ülke bir çelişkiler ülkesi. Bir yandan duygusallığın fedakarlık aşamasını, sevgilerin en derin halini yaşarken, bir taraftan da bencilliğin en aşırılığını, zalimliğin en çekinmezini yaşayabiliyoruz.

 

Ayhan B Tuğsuz
11.10.2020 23:05:36
Doğrudur ama bu kendine olmadı, bilinçli bir egemen gurup, emperyalizmin kendilerine sunduğu olanakları hoyratça kullanarak, bilinçsiz ve ilkesiz yığınların , devşirilip, kullanıma hazır hale gelmesi için eğitim , öğrenim ve aydınlanma kanallarını tıkadı, kesti, yönlendirdi ! Çözüm aynen büyük Atatürk ün yaptığı gibi tekrar ulusal ve aydınlanmacı eğitim seferberliğindedir, yoksa dediğin gibi işin sonu yok ! O aşamaya gelmeden çetin bir mücadele yaşanacak ya da yok olunacak ! Biz : Tarih!

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00