GÜLCAN TÜRKMEN


Tarımda aksama olmamalı


 

Bir ülkenin tarımsal üretim sektörü o ülkenin can damarıdır ve asla sektere uğratılmamalıdır. Elbette, sektörler anlamında bakıldığında sanayi sektörü, hizmetler sektörü de ülkelerin lokomotif sektörleridir onlarda meydana gelen aksamalar ekonomik zincirde kopmalar meydana getirir. Ancak tarımın bütün ülke ekonomilerinde çok ayrıcalıklı da bir yeri vardır.

İnsanlar, önce karınlarını doyurmak ve hayatta kalabilmek için beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Diğer ihtiyaçları ise daha sonra karşılanmalıdır. Bu nedenle de tarımsal üretim asla terk edilmemeli ve her türlü durum ve şartta asla yavaşlatılmamalıdır.

Tarımsal üretimin çok önemli olduğu süreçlerden geçiriyoruz. Herkesin malumu olduğu üzere tüm dünya bir virüs belası ile mücadele etmek zorunda kaldı. Ülkeler arası ticaretler durdu. Üretimler azaldı. Sanayiler yavaşladı. Birçok kişi işsiz kaldı. Borsalar al üst oldu. Dünya perspektifinde baktığımızda hem ekonomik hem de sosyal anlamda çöküşler yaşanıyor.

Ancak bu süreçte üretimin en önemli halkası olan tarımsal üretim sekteye uğramadan sürdürülmesi gerekiyor. Eğer tarımsal üretimde de kopmalar yaşanırsa işte en önemli tehlike o zaman başlar. Tarımın milli gelire ve istihdama katkı sağlaması, sanayi sektörünün hammadde ihtiyacını sağlaması, sanayiye sermaye aktarması, ihracata dolaylı ve doğrudan katkı sunmasının yanı sıra ülke nüfusunun beslenmesini sağlaması gibi çok önemli ve kutsal da bir görevi vardır.

Tarım Cumhuriyetin ilk yıllarında ekonominin çökmüş olduğu, ülkenin sıfırdan ayağa kaldırılmaya çalışıldığı bir süreçte ekonominin can damarı olmuş ve Türkiye’nin kurulma ve toparlanma sürecinin belirleyicisi olmuştur. Yine aynı şekilde 1960’lı yıllarda planlı ekonomiye geçildiği dönemlerde sanayinin beklediği sonuçları vermediği dönemlerde yine tarımsal üretime dayalı ekonomi modelleri sayesinde ülke ayakta kalmayı başarmış ve diğer sektörler tarım sektörünün öncülüğünde gelişmesini tamamlamıştı.

Yani tarım bir ülkenin olmazsa olmazıdır. İçinde bulunduğumuz ortam tarıma daha da önem verilmesi gereken bir ortam olduğunu çok açık bir şekilde ortaya koyuyor. Tarımda şuanda bir aksama göze çarpmıyor. Üretim devam ediyor. Hasat dönemi şuanda birçok üründe başlamış durumda ve önümüzdeki aylarda yine birçok ürünün hasadının başlaması planlanıyor. Yine aynı şekilde tarımda çalışan tarım işçileri işlerinin başında çalışmalarını sürdürüyor. Hükümetten de sürdürülebilir tarım için gereken önlemlerin alındığı yönde açıklamalar geliyor. Temennimiz ülkenin can damarı, ekonominin en önemli kalemi olan tarım sektöründe aksamalar yaşanmaması yönündedir.

Aksi halde tarımda yaşanabilecek aksama, üretimde meydana gelecek daralmalar ülkemiz açısından virüs kadar tehlikeli olumsuz tablolar ortaya koyar.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00