Ata Alp And


ATATÜRK VE GÜZEL SANATLAR-1


            Kısacık ömründe dört bin kadar kitap okuyan ufku olan aydın asker ve devlet adamı ender insan Mustafa Kemal Atatürk insan ile sanat arasındaki bağı görebilen, algılayabilen toplum ve ülkeyi eğitim ve uygarlıkla çağcıllaştırmaya gayret  gösteren evrensel düzeyde en önemli lider olarak düşünülmektedir.

            Nitekim; sanırız Winston Churchill söylemiştir:””…Dünyaya her yüz yılda bir dahi gelir, 20. yüzyılda bu dahi Türkiye’de dünyaya geldi..” gibisinden bir tarihi söz de vurguyu çerçevelemektedir.

            “İnsanlarda birtakım ince, yüksek ve temiz duygular vardır ki insan onlarla yaşar. İşte ince, yüksek, derin ve temiz duyguları en ziyade duyabilen ve diğer insanlara duyurabilen şairdir.” Diyen Atatürk güzel sanatlar hakkında da duygu ve düşüncelerinin resmini sözcüklere yüklemesini bilmiştir.

            Ulus gençliğinin güzel sanatlarda ilerleme bilincini, yeteneğini ve gücünü bilen Atatürk, bunu geleneksel ve tarihi bağlamda da değerlendirerek, ulusal karakter, çalışkanlık, zekâ, bilim ve ulusal birlik vurgularıyla dengeler…

 “Yüksek bir insan toplumu olan Türk Milleti’nin tarihi özelliği de güzel sanatları sevmek ve onda yükselmektir. Bunun içindir ki, milletimizin yüksek karakterini, yorulmaz çalışkanlığını, doğuştan gelen zekâsını, ilme bağlılığını, güzel sanatlar sevgisini ve milli birlik duygusunu devamlı olarak ve her türlü vasıta ve önlemlerle besleyerek geliştirmek milli idealimizdir. (1933)  

            Konu hakkında; kamutay olarak ifade ettiği Türkiye Büyük Millet Meclisinin ilgi, emek, milletin insani ve medeni hayatı ve çalışkanlık veriminin artması çok etkilidir.” Diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu vurgulamasında TBMM’nin yer alması, onun ulusal iradeye verdiği önem ve güvenin somut olarak bir ifadesi olarak da değerlendirilebilir.  Onun insan olgusuna bakış açısının da bir ifadesi olarak değerlendirilebilecek şiiri konusunda da konuşmak gerekse de, şairliği hakkında konuşmanın erken olacağını düşünenlerdeniz…

 

İNSAN

Gelenler adamdı, buldukları insandı
İnsan yalnız Tanrının yarattığı mâhluk
İnsan mâhluktan, adam insandan çıktı.
Tanrının insanı yer ve içer.
İnsanın adamı düşünür ve yaratır.                                                                                                                                                                                                                                                                     

Mustafa Kemal Atatürk

      

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22