Ata Alp And


EROL AKTI NOTLARI (4)

BİR DÖNEM SİMGESİ EROL AKTI 


Sanat sayfamızdan bir rüzgâr gibi gelip geçti Erol Aktı… Onun sanat yaşamıyla ilgili detaylı bir çalışmanın içerisinde olarak hak eden sanatçı dostlarımıza, ağabeylerimize elimizden geldiğince görevimizi yapmaya çalışıyoruz. 
    Erol Aktı halk müzikçi, derlemeci, folklorcu ve gazeteci. Geçen hafta da yazımızda belirttiğimiz gibi çok yönlü, bir dönemin tanınan etkin bir ismi olarak gündemde yer almış. 
    Müziğin, sanatın daha yoğun olarak ilgi gördüğü; şarkının, türkünün talebinin bulunduğu, teknolojinin sanatı henüz etkisiz kılmadığı ve basının basın olduğu o yıllarda Sayın Erol Aktı da iyi bir gazeteci olarak, gündemin nabzını tutan bir müzik adamı olarak gündemde olan bir isim.
    Erol Bey’in verdiği röportajda anlattıklarıyla güçlenen fotoğrafları da birinci elden her şeyi ortaya koyacak boyutlardadır. Resmedilen bir dönemin değerli bir görselliği ortadadır. 
    Futbol-basın-sanat üçgeninde ortaya konan güzel ve özgün projeler yapılan işe de bir değer biçer görünümündedir. Yanlış da anlaşılsın istemeyiz… Değer deyince tabii ki de bu manevi bir değerdir.                                      Erol Aktı şahsında olayı genelleştirmek gerekir… 
Erol Aktı bu yere kolay gelmemiştir… 
Taa 1960’ların başında öğrenim için tahta bavulla çıktığı İstanbul yolculuğu ebedi bir Adana özlemini de yanıp tutuşturmuş içinde. 
    İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü’nden mezun olduktan sonra birçok gazeteci ile birlikte Akşam’da Çetin Altan, karikatürist Nehar Tüblek ve Hürriyet’te Çetin Emeç ile birlikte çalışan Erol Aktı; basında, televizyonda spor ve sanat adına güzel şeyler yapmış. 
    Hâlen,  ders verdiği İTÜ konservatuvarında gerçekleştirdiği üzgün etkinlikler nedeniyle “Proje Adam” olarak anılan Erol Aktı;  THM hakkında, gelişmeyi başkalaşma olarak algılayanların karşısında olduğunu belirtiyor.  
    Müzikte,okul arkadaşı Ali Şenozan, Bayram Aracı, Zekeriya Bozdağ, Nida Tüfekçi, Talip Özkan, Celal Güzelses, Cemil Cankat, Enver Demirbağ ve Aziz Şenses’ten etkilenmiş olabileceğini söyler. 
    Basında uzun yıllar hizmet veren Erol Aktı’ya, müziğe ve folklora sağladığı katkılar, sanatçılara verdiği emekler ve olanaklar için teşekkür etmeliyiz diye düşünmekteyiz.

 

YAZARLAR

  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92