103. YAYIN YILINA GİRERKEN ‘VAZİYET-İ UMUMİYE’ !

103. YAYIN YILINA GİRERKEN ‘VAZİYET-İ UMUMİYE’ !

YENİ ADANA bundan sonra da  Atatürk Devrimleri’nin başarısında,  Cumhuriyeti’mizin kuruluşundan itibaren sürekli ivme kazanan çağdaş bir ulus yaratılması sürecinde “ATATÜRK TÜRKİYE!Sİ NİN İLERİ KARAKOLU" olmayı sürdürecektir

YENİ ADANA Gazetesi bugün,  geçen Yüzyıl’ın karanlık bir döneminden başlayıp arada Türk Ulusu’nun eriştiği büyük zaferlerinin ve yarattığı mucizlerin tanığı olarak  tırmandığı basamakların ardından  21. Yüzyıl’ı ilk çeyreğinde ne yazık ki yine  bunalımların, iç ve dış tehditlerin yaşandığı bir ortamda 103. Yayın Yılına giriyor.

YENİ ADANA gazetesi , düşman çizmelerinin ezdiği  vatan topraklarının bağrında, yok edilmeye çalışılan Türk Ulusu’nun kurtuluşunu sağlama bilinci ile canları pahasına savaşan kahraman atalarımızın sesi olmaya çalışarak 25 Aralık 1918 günü yayın hayatına başlamıştır. Kurtuluş Savaşı boyunca Toros dağlarında açmaya çalıştığı düşünce ve inanç cephesinde kendisine düşeni  başararak özgürlüğüne kavuşan Adana’da yayın hayatını sürdürmeye başlamıştır.

YENİ ADANA bundan sonraki yaşamında  Atatürk Devrimleri’nin başarılı olmasında,  Cumhuriyeti’mizin kuruluşundan itibaren sürekli ivme kazanan çağdaş bir ulus yaratılması sürecinde Cavit Orhan Tütengil’in tanımı ile “ATATÜRK TÜRKİYESİ’NİN İLERİ KARAKOLU” olma görevini yerine getirmeye çalışmıştır.

YENİ ADANA yayın hayatı boyunca gazetecilik  alanında da örnek bir yayın organı olma sorumluluğuna özenle sahip çıkmıştır. Kendi kuruluş koşullarının tanımladığı düşünsel  ve siyasal  öze bağlı kalmakla  beraber, toplumun olayları ve gelişmeleri  izleme hakkını göz ardı etmeden  habercilikte ‘tarafsızlık’ ilkesine saygılı olmuştur.

YENİ ADANA  gazetecilik mesleğinin saygın biçimde gelişmesi yönünde meslektaşlarının yetişmesinde kendisini görevli saymış ve Adana’mıza,  hatta ülkemize nice medya mensubu yetiştiren bir okul  haline gelmiştir.

Bugünlere gelince,  kabul etmeliyiz ki  medya alanında da büyük sıkıntılar, olumsuzluklar yaşanmaktadır.  Genel çizgileri ile ‘Gazetecilik’,   toplum, ulus ve ülke çıkarları bağlamında kendisine düşen sorumluluk alanından giderek uzaklaşmaktadır.  Etkili yayın yapan basılı,  elektronik ve  görüntülü yayın organlarının bir bölümü,  siyasal ve ekonomik baskılara boyun eğerek taraflı haber vermenin yanısıra yorum ve yol gösterici olmada da kendilerine düşen görevleri  hiçe saymışlar,  adeta ‘tetikçi’, ‘borazanlık’ gibi ağıza alınması bile çirkin bir konuma sürüklenmişlerdir. Bu durum toplumun,   kendi  ‘Müşterek Sesi’ olması gereken basın ve yayın organlarına güvenmemesi  sonucuna kadar varmıştır. Ki bu da ülkenin yönetiminde, kamu görevlerinin dürüstçe yapılması sonucunu  getirmesi  beklenen ‘basının denetimi görevini’  neredeyse tümüyle ortadan kaldırma anlamına gelmektedir.  Bu durumda basın sektörü itibarsızlaşmanın acı sonuçlarına hep beraber katlanmak zorunda kalmakta, yerel ve genel  boyutlarda  bu yüzden büyük sıkıntılara uğramaktadır.  Nitekim bu sonuçların tüm olumsuzluklarını  YENİ ADANA  da yaşamaktadır.

Ulusumuzun karanlık bir döneminden başlayıp,  eriştiği büyük zaferlerinin ve yarattığı  mucizelerin ardından  yine  bunalımların, iç ve dış tehditlerin yaşandığı bir ortamda  görevini sürdürmeye çalışmak… Elbette bu durum YENİ ADANA’nın  Kuruluşunun  103. Yılında  da tarihsel  misyonunun çok dar bir alanda  ve koşullarda da olsa yeniden üstlenilmesini gündeme getiriyor.  

“Vaziyet-i Umumiye” şöyle:  Türkiye’miz ve Ulusumuz dört bir yandan hem ekonomik silahlarla,  hem savaş koşulları anlamında  tehditler çemberinin içine alınmış durumda.  Amaçların başında,  Atatürk’ün kurduğu Ulus Devleti  darmadağın  ederek Anadolu coğrafyasında çok halklı ve biribirine düşman edilmiş dinsel yapıların at oynatacağı kimliksiz bir insan topluluğu yaratmak. Öyle ki tarımsal ve ekonomik  üretimden uzaklaşmış, tüm stratejik sektörleri yabancı denetimine girmiş, sosyal güvencelerden yoksun, eğitimsiz milyonların ‘kuru ekmeğe’ talim etmesi beklenen bir insan topluluğu.

 Bu tehditleri karşılamaya engel oluşturan  diğer yaşamsal bir faktör de ülkenin yönetim sisteminde yaşatılan değişim!  Parlamenter ve yargısal denetiminin en çağdaş koşullarda sağlanması yolunda atılan ve nice zorlukları aşmak için uğrunda çok acı ve mihnet çekilen Cumhuriyet rejiminde taşlar yerinden oynatılmış durumda. Başkanlık sisteminin uygulamaya konulması ile devletimizin kuruluş ayarlarında da olumlu olmayan bozulmalar yaşanmış,  hukukun üstünlüğü işleyişlerini kesintiye uğratan   gelişmeler nedeni ile Yönetim ile yurttaşlar arasında gerilimli bir ortam yaratılmış bulunuyor.  Dolayısı ile dıştan dayatılmakta olan her alandaki   kuşatmalarla baş etmek için gereken ulusal bütünlük ve savaşım gücü zayıflığa uğruyor.  Atatürk’ün Kurtuluş savaşında, daha sonra devrimleri yaşama geçirmede, yeni bir Ulus yaratmada ve Cumhuriyet’i kurmada yükselen  o büyük ve engin gücümüz, deyim yerinde ise elimizden akıp gidiyor.

YENİ ADANA bu büyük yaşamsal sorunla nasıl başa edecektir? Elbette tüm ülke dinamiklerinin seferber olmasını gerektiren mücadeleye ilişkin böyle bir iddiada  bulunması düşünülemez ama şu anımsatılabilir:  Kurtuluş’a giden yolda  küçük de olsa ulaşabildiği alanda ve çerçevede olduğu gibi, alışılmış benzetme ile söylersek, bir nefer olarak kendi payına düşen satıhta üstüne düşeni yapmakla.  Nasıl ki o zaman YENİ ADANA ve kurucu kadroları Türk’ün yüzyıllar ötesinden gelen yeteneklerine güvenip mücadele etmeyi bilmişler ise,  bugünkü kuşaklar da aynı görev bilincini gidebildiği kadar taşımayı  vazgeçilemez bir yükümlülük  sayacaklardır.

Bu inanç ve kararlılıkla başta Kurucumuz AHMET REMZİ YÜREGİR’i,  DAVA ARKADAŞLARINI  saygı ile anıyor, bugüne kadar emekleri ile YENİ ADANA davasına hizmet vermiş Yeni Adana’cılara, okurlarımıza ve YENİ ADANA dostlarına saygı  ve   teşekkür dileklerimizi sunuyoruz.

 

 

 


Haber Kaynak : ÖZEL HABER
Ahmet Erdoğdu
24.12.2020 18:12:20
Değerli Çetin Bey Bizler Yeni Adana Gazetesinde kurucumuz rahmetli Ahmet Remzi Yüregirin çizdiği yolda yürümeye onun Kuvayı Milliye geleneğinden kaynaklanan ve günümüze ışık tutan anlayışından sapmadan Atatürkün kurduğu Cumhuriyetin değerlerine gönülden bağlı kalarak hertürlü olumsuzluğa rağmen yolumuza devam edeceğiz. Önümüze çıkan engelleri aşarak doğru dürüst onurlu gazeteciliğin çilelerine rağmen ülkemiz ve halkımız adına doğru olanı söyleyeceğiz. Böyle bir gazetenin yazarı olmak bizlerin en büyük şerefidir.Bizlere böyle bir olanak tanıdığınız için şükranlarımı sunuyorum.

2.TUR ÖNCESİ TARİHE BİR NOT DÜŞMEK

ERDOĞAN, KILIÇDAROĞLU’NUN ADAY OLUP KARŞISINA ÇIKMASINI NEDEN İSTER?

23 NİSAN: EGEMEN ULUS OLMAYI BAŞARDIĞIMIZ GÜN!

LAİKLİK İLKESİNİN 85. YILDÖNÜMÜ’NÜ ANARKEN

GÜNDEM’DE KILIÇDAROĞLU’NUN 'HELALLEŞME' YOLCULUĞU VAR

CUMHURİYET YENİDEN

CHP’NİN İKTİDAR OLMA SORUNU VE ÖTESİ

 TÜRKİYE’YE KARŞI ABD’DEKİ DÜŞMANCA KAKOFONİK SESLER

KONGRE BASKINI DÜZENLETEN BİR BAŞKAN VE ABD’NİN HALLERİ

103. YAYIN YILINA GİRERKEN ‘VAZİYET-İ UMUMİYE’ !

ULUSAL EGEMENLİK İŞLEYİŞLERİNİ 2020 KOŞULLARINDA YENİDEN DEĞERLENDİRMEK...

YEREL SEÇİMLERDE ORTAYA ÇIKAN RİVAYETLER MUHTELİF DE?

KIBRIS´TA ?ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜN´ ASLINDA BU GÜNLER İÇİN ÇÖZÜM OLDUĞUNU ANLAMAK GEREKMEZ Mİ?

TÜRK ULUSU´NUN ULUSAL EGEMENLİK SORUNU İLE SINAVI

YENİ REJİMİN SAKINCALARI CHP´NİN EFSANE MİTİNGLERİNDE NEDEN GÜNDEME GELMEDİ Kİ ?

CHP´DE İKİ YANLIŞTAN BİR DOĞRU ÇIKARMAYA ÇALIŞMAK

CUMHURİYET HALK PARTİSİ´NDE DE RESTORASYON, YOKSA?

İLERİ DEMOKRASİDE ?TAMAM MI, DEVAM MI?´ OYUNU!

ARTIK 24 HAZİRAN SONRASINA BAKMANIN ZAMANI

ASKIYA ALINMAKTA OLAN CUMHURİYET REJİMİNE KİM SAHİP ÇIKACAK?

YALNIZ KALINAN DÜNYA´DA İNGİLİZ´İN İPİNE TUTUNMAK

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli