BİDEN YEMİN EDEREK ABD BAŞKANLIĞI GÖREVİNİ DEVRALDI
DÜNYA 20.01.2021 20:47:00 720 0

BİDEN YEMİN EDEREK ABD BAŞKANLIĞI GÖREVİNİ DEVRALDI

Amerika’nın 46’ncı başkanı olarak yemin eden Joe Biden ve Yardımcısı Kamala Harris için bu yıl her zamankinden farklı bir tören düzenlendi.

 6 Ocak’ta Başkan Donald Trump’ın destekçilerinin saldırısı nedeniyle geniş bir güvenlik kale gibi korunan Kongre binasının Batı Cephesi’nde yapılan tören Corona virüsü salgını nedeniyle çok kısıtlı sayıda konuğun katılımıyla yapıldı.

VOA Amerika’nın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre, Joe Biden ve Kamala Harris’in yemin törenine Başkan Yardımcısı Mike Pence ve eşi, yeni başkan yardımcısı Kamala Harris’in eşi Douglas Emhoff, Yemin Törenleri Ortak Komisyonu Başkanı Roy Blunt, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Senato Cumhuriyetçi lideri Mitch McConnell, Temsilciler Meclisi Demokrat lideri Steny Hoyer, Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi lideri Kevin McCarthy, Senatör Amy Klobuchar, Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar’ın liderlerinden Jim Clyburn, Başkanlık Yemin Töreni Komisyonu Başkanı ve Kongre’nin diğer üyeleri ile eski Başkan Barack Obama, ve eşi Michelle Obama, eski başkan George W. Bush ve eşi Laura Bush, eski başkan Bill Clinton ve eşi eski dışişleri bakanı Hillary Clinton katıldı.

Tören, Kongre binasının Batı Cephesi’nde (West Wing) davetlilerin alana gelmesi ve tek tek anons edilmeleriyle yerel saatle 10.30’da başladı.

Daha sonra görevi devralmaya hazırlanan yeni Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve yeni Başkan Joe Biden podyumdaki yerlerini aldı.

Törende geleneksel duayı Georgetown Üniversitesi’nin eski başkanı, Rahip Leo O'Donovan okudu.

Daha sonra şarkıcı Lady Gaga, Amerikan ulusal marşını seslendirdi. Şarkıcı Jennifer Lopez de törende sahne aldı.

Saat 11.45’te Joe Biden başkanlık yeminini etti. Anayasa Mahkemesi Başkanı John Roberts Biden'e yemin ettiren isim oldu. Biden yemini 100 yıllık aile İncili’ne el basarak etti.

Yeminin ardından Biden, Amerikan halkına seslendi. Törende Biden ve Harris ikilisi Trump yönetiminin Başkan Yardımcısı Mike Pence ve eşi Karen Pence’i Kongre’nin Doğu Cephesi’nden uğurlayacak.

Biden, Kongre’de Başkanlık belgelerini imzalamasının ardından Kongre liderleri kendisine, başkan yardımcısına ve eşlerine hediyelerini sunacak.

Biden ve Harris daha sonra askeri tören geleneğini yerine getirecek ve Ulusal Kongre Bölgesi Ortak Görev Gücü’nü denetleyecekler.

Daha sonra Biden ve Harris, Arlington Ulusal Mezarlığı’na gitmek üzere başkanlık konvoyuyla birlikte Kongre binasından ayrılacak.

78 yaşındaki Biden, ABD tarihinin en yaşlı başkanı olacak. Hem Corona virüsü salgını hem de 6 Ocak’taki Kongre saldırısının ardından güvenlik kaygıları nedeniyle başkanın yemin töreni kısıtlı sayıda katılımcıyla düzenleniyor.

Biden’ın yardımcısı Jamaikalı ve Hindistanlı bir ailenin kızı olan Kamala Harris, bu göreve gelen ilk siyah, ilk kadın ve ilk Asyalı Amerikalı.

Başkan Trump’ın destekçilerinin 6 Ocak’ta düzenledikleri protesto gösterileri sırasında polis engelini aşarak zorla Kongre binasına girmesinin ve şiddet olaylarının yaşanmasının ardından Biden ve Harris’in yemin töreni başkentte ve Kongre’de alınan yoğun güvenlik önlemleri arasında yapılıyor.

Başkan Trump, Beyaz Saray yakınında göstericilere yaptığı konuşmanın ardından öfkeli kalabalığı Kongre’ye yönlendirmekle suçlanmıştı. Biri polis 5 kişinin hayatını kaybettiği olayların ardından Temsilciler Meclisi, ‘‘isyana teşvik’’ suçlamasıyla Başkan Trump hakkında ikinci kez azil sürecinin başlatılması kararını almıştı. Senato, Joe Biden’ın görevinin ilk günlerinde Donald Trump’ın da azil yargılamasını yapacak. Trump, hakkında iki kez azil kararı çıkan ilk başkan olmasının yanı sıra görevden ayrılmasının ardından yargılanan ilk başkan olacak.

Kongre olaylarının ardından bugün yapılan yemin töreni sırasında binlerce Ulusal Muhafız başkenti korudu. Geleneksel olarak yemin törenini izleyen Amerikalılar’ın doldurduğu Kongre karşısındaki geniş Ulusal Park alanı (National Mall) ise bu kez güvenlik nedeniyle bariyerlerle kapatıldı. Parka 200 bin bayrak ve 56 ışık yerleştirildi. Bunlar ABD’nin eyaletlerinden ve topraklarından halkları sembolize ediyor.

Geleneksel olarak yapılan akşam balolarının yerini ise oyuncu Tom Hanks’in sunuculuğunu yapacağı 90 dakikalık bir televizyon programı alacak. Programda Bruce Springsteen’den Demi Levato’ya kadar birçok sanatçı sahne alacak.

Bu sırada sokaklar yoğun polis varlığı ve Ulusal Muhafızlar tarafından korunacak.

Başkanlık koltuğuna oturmadan önce işadamı olan Başkan Trump’ın aksine 3 Kasım seçimlerinin galibi Joe Biden deneyimli bir siyasetçi.

İki dönem eski başkan Barack Obama’nın Başkan yardımcısı olan Biden, 50 yıl boyunca seçimle mevki sahibi olmuş bir siyasetçi.

Bundan önce de Delaware eyaletinde seçmenler Biden’ı 6 kez ABD Senatosu’na seçmişti.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı