Ata Alp And


AHMET YAHŞİ’NİN ARDINDAN


Kimden söz ettiğimizi anlamış olmalısınız…
Uzun yıllardır aynı çatı altında sayılabileceğimiz Öğretmen Ahmet Yahşi… Karaisalı Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü de yapmıştı. Öğretmenlikten emekli olduktan sonra Yeni Adana Gazetesi Yazı İşleri Müdürü olarak 23 yıl kadar görev yapan Ahmet Yahşi, zaman zaman güncel yazı yazmanın yanı sıra spor yazıları da yazıyordu. Ahmet Yahşi Bey’in şeker ve kalp rahatsızlığı olduğu biliniyordu. Hatta iki yıl kadar önce gazeteden ayrılmadan, şeker rahatsızlığı nedeniyle bir parmağı da kesilmişti sanırız. Daha sonra gazeteden ayrıldığında eşinin de rahatsız olduğu biliniyordu. Sonuç bu güne gelip bağlandığında, malumunuz, geçen Çarşamba, 1941’in Ocak ayında Saimbeyli’de başlayan yaşam öyküsü, 1921’in yine bir Ocak ayında  Tufanbeyli’nin Karsavuran köyünde sona erdi.
Bizim, rahmetli Ahmet Yahşi Bey’le tanışmamız 35 yıl kadar önce Yeni Adana bağlamında oldu…  
Yeni Adana Gazetesine spor ve köşe yazıları yazmaya da başladığım 1985-86 yıllarında Ahmet Yahşi de maçları takip ederek Yeni Adana’da spor yazıları yazıyordu.Yeni Adana gazetesi o zaman Kızılay Caddesi üzerindeki Büyük Postane’nin tam karşısındaki, sanırım Yüregir ailesine ait olan tripleks bir ahşap binada yayınını sürdürüyordu. Ahşap basamaklarla çıkıldığını anımsayabildiğim gazete binasının girişteki zemin katında gazetenin matbaası bulunmaktaydı. Üstün Güveloğlu’nun Yazı İşleri Müdürü olduğu Yeni Adana’da, daha sonraları aynı görevi sürdürecek olan Turgay Develi ile Ayten Sensalıver çalışmaktaydı. O günden bu yana Ahmet Yahşi ile iyi ilişkilerimiz olmuştu. Sakin bir tavrı olan Yahşi, olaylara olumlu ve yapıcı bakardı. Gazetenin yaşaması yolunda bir bakış açısına sahipti.
Ahmet Yahşi’nin sanatla pek ilgisi yoktu. Fakat, şimdi pek anımsayamadığım bir ilginç halk şiiri yazmıştı. Üzerinde biraz düşünerek, yazdıklarını şiir hâline getirmiştik. Daha sonra da bu sanat sayfasında yayınlanmıştı. Folklora karşı da biraz sevgisi yok değildi… Tufanbeyli ya da Saimbeyli taraflarından öyküleri de olan iki ağıt derlemişti. Gazetenin sanat sayfasında halk bilimi bağlamında yayınlanan bu iki öyküyü, bir küçük kitapçık yapabilecek şekilde fazlalaştırmasını o kadar söylediysek de bunu değerlendirebilmesi mümkün olmamıştı.Ahmet Yahşi’ye rahmet, sevenlerine başsağlığı diliyorum.

YAZARLAR

  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00