Ata Alp And


ATATÜRK VE GÜZEL SANATLAR-2


“Güzel sanatlarda başarı, bütün inkılâpların başarılı olduğunun en kesin delilidir. Bunda başarılı olmayan milletlere ne yazıktır. Onlar bütün başarılarına rağmen uygarlık alanında yüksek insanlık sıfatıyla tanımaktan daima yoksun kalacaklardır” derken; yeni bir devlet ve yeni bir toplum yaratan Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyet’inin kuruluşunda güzel sanatlara oldukça önem vermiştir. 

            Yine; “Milletimizin güzel sanatlara sevgisini her türlü vasıta ve tedbirlerle besleyerek inkişaf ettirmek milli ülkümüzdür” diyen Atatürk,  güzel sanatların kökleşip gelişmesini sağlayan adımlar atmıştır.

            “Yüksek bir insan topIumu oIan Türk MiIIeti’nin tarihi bir özeIIiği de güzeI sanatIarı sevmek ve onda yükseImektir Bunun içindir ki, miIIetimizin yüksek karakterini, yoruImaz çaIışkanIığını, doğuştan geIen zekâsını, iIme bağIıIığını, güzeI sanatIar sevgisini ve miIIi birIik duygusunu devamIı oIarak ve her türIü vasıta ve önIemIerIe besIeyerek geIiştirmek miIIi ideaIimizdir.” (1933) diyen Atatürk; sanatçılarımızın evrensel düzeyde yetişmesini sağlayabilmek için “Türk Beşleri” diye anılan:Ahmet Adnan Saygun, Ulvi Cemal Erkin, Cemal Reşit Bey, Hasan Ferit Alnar ve Necil Kazım Akses gibi  müzisyen sanatçılarımızın Klasik Batı Müziği dalında eğiitm alabilmeleri için Avrupa’ya göndertmiştir

            Atatürk aynı zamanda, güzel sanatlarda başarı sağlandığında yapılan Cumhuriyet devrimlerinde de başarı sağlanabileceğine ve sağlandığında da uygarlık yolunda ciddi adımlar atılacağına inanıyordu ki, aşağıda yer alan tarihi sözlerini söylemiştir…

            “Güzel sanatlarda başarı; bütün inkılâpların başarılı olduğunun en kesin delilidir. Bunda başarılı olamayan milletlere ne yazıktır. Onlar, bütün başarılarına rağmen medeniyet alanında yüksek insanlık sıfatıyla tanınmaktan daima yoksun kalacaklardır”. ( 1936 )
 

 

 

           

HAYAT  SERENADI

                    Atatürk’ün Salih Bozok’a yazdığı mektuptan :

                            Bir Fransız şairi hayatı şöyle tarif ediyor :

Hayat kısadır,
Biraz hayal,
Biraz aşk
Ve sonra Allahaısmarladık.

Diğeri de :
Hayat boştur.
Biraz kin,

 

Mustafa Kemal Atatürk

 

YAZARLAR

  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04