GÜLCAN TÜRKMEN


Yeni yıl zamlarla geldi


Tüm dünya açısından uğursuz ve en sevilmeyen yıl olarak ilan edilen 2020’yi geride bıraktık ve kısa süre önce de 2021 yılına merhaba dedik. Bu sene nasıl geçecek bilemiyoruz ancak virüs belasının sona erdiği sağlıklı, huzurlu, mutlu bir yıl olması hepimizin dileği…
Yeni yıla yeni umutlarla merhaba dedik ancak yeni yıl zamları tüm vatandaşları zorlamaya devam ediyor. İnsanlar alışverişe çıktıklarında aldıkları ile karşılığında ödedikleri para kıyaslıyorlar ve ‘aldıkların bu kadar nasıl tutmuş’ diye şaşırıp kalıyorlar. 
İnsanların en temel ihtiyaçları olan yağdan çaya, tuzdan şekere hemen hemen her gün zam yapılıyor. Özellikle yemeklerin olmazsa olması olan yağ çeşitlerinde yaşanan aşırı fiyat artışları hepimizi gerçekten zorluyor. En ucuz marketler olarak bilinen marketlerde bile 5 litrelik yağın fiyatı 60 lira seviyesine geldi. Diğer markalı ürünler ise 100 liraya yaklaşmış durumda. Düşünün 5 litrelik Ayçiçek yağını kısa zaman sonra 100 liraya alacağız. 
Nüfusu az olan ailelerde elbette etkilenir bu durumdan ancak kalabalık nüfuslu ailelere ne kadar yeter bir paket çay, 5 litrelik bir yağ veya şeker… Allah kalabalık nüfuslu ailelere yardım etsin.
Zamlar sadece temel tüketim mallarında değil elbette. İğneden ipliğe her şeyde fiyatlar artmış durumda. Doğalgazdan tutun da elektriğe suya kadar hayatımızda olan kullandığımız tüm ürünlerde fiyatlar arttı. Adana’da en ucuz ekmek olarak bilinen belediye ekmeğine bile yeni yılla birlikte zam geldi. Vatandaşların ucuza ekmek alabilmek için kuyruklarda bekledikleri belediye ekmeği de artık zamlı fiyatı ile vatandaşla buluşmaya başladı. 
Asgari ücret yeni yılla birlikte arttı ve 2,825, 90 kuruş olarak belirlendi. Asgari ücrette yaşanan artış mal ve hizmet piyasasında da hemen karşılık buldu. Zaten günden güne artan fiyatlar yeni yılla birlikte artmaya devam ediyor.
Artan fiyatlar karşısında asgari ücrete ve emekli maaşına yapılan zamlar aslında çokta etkili durmuyor. Çalışma hayatında çoğu insanın asgari ücret bile almadığı gerçeğini de göz önüne alırsak hayat insanlar için daha da zor bir hale gelebiliyor.

YAZARLAR

  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00