M. Şehmus Güzel’den Ücretsiz E-kitap Uygulaması
DÜŞÜNCE - SANAT VE TOPLUM 27.01.2021 20:00:00 4077 0

M. Şehmus Güzel’den Ücretsiz E-kitap Uygulaması

M. Şehmus Güzel’den Ücretsiz E-kitap Uygulaması

Kitabın yazarı M. Şehmus GÜZEL, Paris’ten gönderdiği mektubunda Dino’nun aramızdan ayrılışının 27. yılı nedeniyle kaleme aldığı yapıtını pdf formatında Adanalılara ücretsiz sunduğunu duyuruyor.“ABİDİN DİNO ADANA’DA: ŞUBAT 1943-MAYIS 1945”

”Kendilerini hakiki birer Adanalı olarak bilen, “Adanalıyık” diyen Abidin Dino’nun da eşi Güzin Dino’nun da selamlarını getiriyorum,” diye başlayan mektup şöyle sürüyor.

Aramızdan ayrılışının 27. yılında Abidin Dino’yu anmak ve anımsatmak için yazdığım ve ekitap.ayorum.com sitesinde ücretsiz sunduğum Abidin Dino Adana'da, Şubat 1943-Mayıs 1945 başlıklı e-kitabımın pdf biçimini, ilk on iki sayfasını doc biçiminde, birkaç görsel malzemeyle, ekte gönderiyorum.

Bu kitapı yayınlama dileğim, Adanalılara, kendilerine ait olan tarihi onlara teslim etmek arzusundan kaynaklanıyor. Evet, çünkü Abidin sadece İstanbul ve Ankara, Cenevre ve Paris’lerin değil aynı zamanda Adana’nın da çocuğudur. Adana’nın da ekmeğini yemiş, havasını koklamış, Taş Köprü’yü arşınlamış, Ramazanoğlu Kütüphanesi’nde dirsek çürütmüş, bütün müzelerini tek tek işaretlemiş, ağabeyi Arif Dino ile kendisi de bu şehirde müzelik işler çıkarmış, birçok resim yaratmış, resimlerinde Çukurova’nın çocuklarını nakış işler gibi işlemiş ve ölümsüzleştirmiş, Müze müdürleriyle, bilhassa Naci Kum ile ve pek çok Adanalıyla sıkı ilişkiler kurmuştur. İz bırakmıştır.

Abidin’le 1982’nin sonundan aramızdan ayrıldığı 1993 sonuna kadar Paris’te ağabey kardeş gibi çok yakın, çok sıkı dostluğumuz oldu, Yıllarca ailecek görüştük.

Bu zaman dilimi içinde kendisiyle hem sanatı hem hayatı üzerine epey söyleşi yaptım, sergileri üzerine pek çok makale yazdım, değişik gazete ve dergilerde yayınladım. Bunları Abidin Dino ile Söyleşiler. Yazılar: Hayat ve Sanat başlıklı kitabımda topladım, Pêrî Yayınları arasında 2006’da İstanbul’da yayınladı.

Ömür törpüsü kitabımı, Abidin Dino 1913-1993 başlıklı üç ciltlik, yaklaşık 1300 sayfalık çalışmamı ise Kitap Yayınevi 2008’de İstanbul’da yayınladı.

Geçen yıl yine bir 7 Aralık’ta yine Abidin’i anmak ve anımsatmak için Abidin Dino’ya Dair başlıklı e-kitapımı, ekitap.ayorum.com sitesinde ücretsiz sunduk. Niyetim bana ayrılan zaman dilimi içinde her 7 Aralık’ta Abidin’i anmak için mutlaka bir kitap veya bir ya da iki makale yayınlamak.”

M.ŞEHMUS GÜZEL KİMDİR?

26 Mart 1947’de Ergani’de doğdu. Annesi Ganime Güzel, babası Hasan Güzel’dir. İlk ve ortaokulu kasabasında okudu. İstanbul Haydarpaşa Lisesi’nden ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden (SBF) mezun oldu. Doktorasını 1970-1975’de Fransa’da, Tours ve Aix-en-Provence kentlerinde gerçekleştirdi. Aralık 1975’te ülkeye döndü. Antalya, Isparta ve Ankara Meslek Yüksek Okullarında müdürlük, Hukuk Bilgisi, Anayasa Hukuku, Ticaret Hukuku, İş Hukuku, Fransızca dersleri öğretim üyeliği yaptı. 1978-1982’de SBF’de Sosyal Politika ve İş Hukuku Bölümü’nde öğretim üyeliği yaptı : Türkiye ve Fransa’da İşçi Hareketi Tarihi, Sendikacılık, Sosyal Politika ders ve seminerlerini verdi ... Eylül 1982’den bu yana Fransa’da yaşıyor : Paris-VII, Paris-VIII, Paris-X ve Niamey (Nijer’in başkenti) üniversitelerinde öğretim üyeliği yaptı : Devlet-Ulus, Devletsiz Halklar, Yakındoğu Tarihi, Türkiye'de İşçi Hareketi Tarihi, Toplumsal Mücadeleler Tarihi, Kadınlar ve Mücadaleleri, Günün Tarihi Açıdan İrdelenmesi ders ve seminerlerini yönetti. Fransa, Almanya, İngiltere, Belçika, Hollanda, Türkiye ve Macaristan’da birçok kollokyuma katıldı: Türkiye'de İşçi Hareketi Tarihi, Kadınların Mücadelesi, Yılmaz Güney, Abidin Dino, Devlet-Ulus ve Yakındoğu Halkları gibi konularda tebligler sundu. 1970’lerin başından bu yana birçok gazete, dergi ve ansiklopedide Türkçe ve Fransızca pek çok makalesi yayınlandı. Öğretim üyeliği (Prof. Dr.) yanında, 1980’lerin ilk yıllarından itibaren birçok gazete ve dergide ücretsiz ve karşılıksız söyleşiler, makaleler, köşe yazıları yayınladı. Türkçe, Fransızca, Almanca, İngilizce, İspanyolca ortak yapıtlara katkıda bulundu. Araştırmalarını ve kitap çalışmalarını 2013’te emekli olduktan sonra da sürdürüyor. Bu süreç içinde bilimsel konularının ötesine geçti ve uzun yıllardan beri ilgilendiği, çoğu çok yakın dostu, Abidin Dino, Fahrettin Petek, Remzi Raşa, Yılmaz Güney, Osman Şahin, Leyla Erbil gibi yazar, şair, siyasetçi ve sanatçılarımıza ilişkin birkaç kitap yayınladı. Son yıllarda yazılarını edebi yönü ağırlıklı insanokur, ayorum, cerideimülkiye gibi sitelerde yayınlıyor. Çalışmalarını Almanya, Belçika, İngiltere ve Fransa'da sürdürüyor.

 

 

 


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

faça okurun huzuruna çıkmaya hazırlanıyor      

ÖYKÜLER: Kafiye Müftüoğlu

ÖYKÜLER: Gülşen Öncül

Öykü: BAŞAR UYMAZ TEZEL

ÖYKÜLER: Sema Canbakan

ÖYKÜ: Nazire K. Gürsel

ÖYKÜ: Başak Savaş

ZİNCİR ÖYKÜLER: GÜLSER KUT ARAT

ŞİİR: SEMA GÜLER

ZİNCİR ÖYKÜLER: TUBA ÖZKUR AKSU

ZİNCİR ÖYKÜLER: AYŞEGÜL DAYLAN

ZİNCİR ÖYKÜLER: ADALET TEMÜRTÜRKAN

ÖYKÜ: İLKNUR GÜNEYLİOĞLU ŞENGÜLER

ÖYKÜ: Neriman Ağaoğlu

ŞİİR:  Yonca YAŞAR

ÖYKÜ: İlkay Noylan

ÖYKÜ: Güngör Ağrıdağ Mungan

SÖYLEŞİ: Nefise Abalı

Öykü: İlknur Güneylioğlu Şengüler

SÖYLEŞİ: AYŞEGÜL DİNÇER

Söyleşi: Ebru Yavuz

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı