GÜLCAN TÜRKMEN


Nüfus artıyor, kaynaklar azalıyor


Dünya nüfusu hızla artıyor. Bu artış hızıyla 2050 yılında yaklaşık 10 milyar olacağı tahmin ediliyor. Bu kadar artmış nüfusun gıda ihtiyacının sağlanması, ilerleyen dönemin en önemli konulardan birisi olacak gibi duruyor.
Üretim ve tüketim istatistiklerine bakıldığında 2050 yılında yaklaşık %60 daha fazla üretim yapmamız gerektiğini görüyoruz. Peki, bu üretimi olumsuz anlamda değişen iklim koşullarıyla yapabilmemiz mümkün müdür? Mümkündür elbette bu konuda da duyarlı insanlara çok işler düşüyor elbette.
Günümüzde dünya genelinde milyonlarca kişi açlıkla karşı karşıya kalmış durumda. Yeterli gıdaya ulaşma bakımından ciddi sorunları olan insanlar var yeryüzünde. Ancak neredeyse bir o kadar, 810 milyon, kişinin obezite sorunu yaşadığını biliyoruz. Bir yanda açlık çekenler insanlar bulunurken, bir yandan ise bulup da beslenmesini bilmeyenler var maalesef. Ne kadar farklı iki uç değil mi?
Bir başka sorun ise üretilen gıdanın hepsinin insanlara ulaştırılamaması sorunudur. Yani gıda israfından bahsediyorum. Hasat aşamasında, depolanmasında, paketlenmesinde, raflarda, tezgahlarda ve mutfaklarda önemli miktarda israf var. Ülkemizin de ciddi manada gıda israfı söz konusudur. Türkiye İstatistik Kurumu 2018/2019 bitkisel üretim denge tablosuna bakıldığında sebzelerde toplam 3 milyon tonun üzerinde kayıp var. Bunun 793 bin tonu üretim aşamasında gerçekleşiyor.
Örnekler elbette arttırılabilir. Hatta merak edenler Türkiye İstatistik Kurumu’nun sayfasına girip rakamları daha dikkatlice inceleyebilirler. Türkiye’de toplamda 19 milyon tonluk israfı azaltmak için üretimden saframıza gelene kadar bütün aşamalarda alınması gereken önlemler var. Bu kayıpların bir kısmının önüne geçilebilirse, ekonomik kazancı yanında yeterli gıdaya ulaşamayanlara verme şansı doğacak. Bunun başarılması konusunda yetkililer büyük gayret gösteriyorlar.
Tarım ve Orman Bakanlığı ile Dünya Gıda ve Tarım Örgütü’nün birlikte yürüttüğü çok güzel bir proje var. “Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık” sloganı ile yapılan kampanyaya herkesin destek vermesi büyük önem taşıyor.
İsraf günahtır, israf zarardır, israf kaynakların çöpe atılıp gitmesidir. Şuanda dünya virüs belası ile uğraşıyor. Bu bela geçip gittikten sonra ise dünyadaki kaynakların yetersizliği sorunu ile uğraşacak gibi görünüyor.

YAZARLAR

  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • BIST 100

    9629,68%0,85
  • DOLAR

    32,53% 0,26
  • EURO

    34,66% 0,36
  • GRAM ALTIN

    2499,23% 0,53
  • Ç. ALTIN

    4196,44% 1,04