Ali MARALCAN- EMEKLİ KURMAY ALBAY


ATATÜRK İLKELERİNİN VE DEVRİMLERİNİN ÖLÜMSÜZ VE SADIK BEKÇİSİ UĞUR MUMCUNUN ŞEHADETİNİN 28.YIL DÖNÜM

´Türkiye bugün ayakta duruyorsa, Atatürk döneminde atılan temellerin sağlamlığı nedeniyle duruyor.´´ (Uğur Mumcu, Cumhuriyet, 10 Şubat 1991 )



C:\Users\MegaSoft\Desktop\1311136357187.jpgUĞUR MUMCU KİMDİR ?
´Biz, Ulusal Kurtuluş Savaşı´na ve bu savaşın yücekomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk´e inançla bağlıyız. İlerici düşüncemizin odağına ´Kemalist´´ düşüncenin kutsal bağımsızlık harcını koyarız. Ulusal Kurtuluş Savaşı´nı benimsememiş düşünce ve akımlarla hiç ama hiç bağdaşmayız." UĞUR MUMCU

Türk vatandaşı, İsviçre Hukuku´na gore evlenen, İtalyan Ceza Kanunu ile cezalandırılan, Alman Ceza Usulüne göre yargılanan ve İslam hukukuna gore gömülen kişidir.

Uğur Mumcu, öğrencilik  yıllarında bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunamayacağı´nı kavramış, etkin, coskulu, çokokuyan, araştıran ve sorgulayan bir gençti. Onun öncülüğünde yapılan toplantılara zamanın politikacılar bilim ve sanat insaları çağrılıyor. Münazaralardaki başarılarıyla dikkati çekiyordu. Daha 20 yaşındayken ´Türk Sosyalizmi´´ başlıklı yazısıyla Yunus Nadi yarışmasını kazandı.

Uğur Mumcu , 24 Ocak 1993 te arabasına konulan bir bombanın patlamasıyla öldürüldü.

Uğur Mumcu yaşayabilirdi! Gördüğü gerçekler karşısında 3 maymunuoynasaydı; Kemalist ve Laik bir yurtsever olmasaydı; terror örgütlerinin yuvasına çomak sokmasaydı emperyalizmin kirli çamaşırlarını ortaya saçmasaydı öldürülmezdi.

Ama o inandığı doğrulardan asla vazgeçmedi. Ucunda ölüm bile olsa halka gerçeği söyledi. Ucunda ölüm´ vardı.

/resimler/2019-1/23/1312218884366.jpgÖLÜMÜNE GAZETECİ

1990 da Prof. Muammer Aksoy ve Doç. Bahriye Üçok öldürüldü. 1990, 1991, 1992. Asker-Sivil Atatürkçü yurtseverler öldürülmeye devam etti.1992 de Oramiral Kemal Kayacan evinde bir terrör örgütünce kurşunlanarak katledildi. Bunun üzerine Uğur Mumcu, 7 Agustos 1992 de Cumhuriyet´te  Acıyatepkiler  başlıklı bir yazı yazdı. O yazının son cümlesi şöyleydi:´´ Ünlü aydınların, gazetecilerin, generallerin ´ Bugün öldürülme sırası bende mi´ diye düşündükleri ve sokak ortalarında ve evlerinde birer birer kurşunlandıkları bir ülkede devletin nerede olduğunu sormakistiyoruz´´

Uğur Mumcu,24 Mayıs 1991 tarihli Tırmanıyor başlıklı yazısını da şöyle bitirmişti:

Demek ki bu cinayetler ülke çapında planlı ve programlıdır... Görülüyor ki cinayetler bir takvime bağlanmıştır. Devlet, bu cinayetler karşısında demet  vermekle meşgul; kanı yerde kalmayacak Kanlar yerdekaldı ve kalıyor . Katiller serbest´´

O günlerde  öldürülme sırası bendemi diye düşünenlerden biri de Uğur Mumcu´ydu.

24 OcAK 1993 teöldürüldü.

“Kanı yerde kalmayacak!”  diye demeç verdiler. Aradan 28 yıl geçti kanı hala yerde

ÜÇÜNCÜ ÇİZGİ:MUSTAFA KEMAL PAŞA

Uğur Mumcu, Atatürk´ü en doğru anlayan ve en iyi şekilde anlatan bir kaç gazeteciden biriydi. Örneğin, ´´3 Ana Çizgi başlıklı yazısında Atatürk´ü şöyle anlatmıştı:´´Tarihe laboratuvar gözüyle bakınca üç karakter modeli gözler önüne gelmektedir. Birincisi Tanzimat´ın Büyük Reşit Paşa´sı, İkincisi Meşrutiyet´in Enver Paşa´sı , Üçüncü Kurtuluş Savaşı´nın Mustafa Kemal Paşa´sı

Büyük Reşit Paşa, Batı uyduculuğunun simgesidir; Enve rPaşa serüvenciliğin, Mustafa Kemal Paşa ise ulusallığın,´devrimciliğin ve gerçekçiliğin

Üçüncü Çizgi´nin sahibi Kurtuluş Savaşı´nın yüce önderi Mustafa Kemal Paşadır1. Bu görkemli tarih ve kişilik çizgisi, milliyetçiliği anti emperyalizm´ olarak görür; devrimciliği,  Halkçılık ve Cumhuriyetçilik le Çağdaş uygarlığa ulaşmak biçiminde anlar ve uygular. Bu nitelikleriyle Ulusal Bağımsızlığın Türkiye Koşullarına uygun devrimciliğin ve ilericiliğin simgesi ve ana doğrultusudur.Bu yüzden Atatürkçülük, Büyük Reşit Paşa batıcılığına ve Enver Paşa milliyetçiliği ve Serüvenciliği´ne karşı tek seçenek olan ulusal ve devrimci çizginin dünden bugüne uzanan gerçekçi doğrultusunu simgelemektedir.

Bizler, Batı uyduculuğunun simgesi Büyük Reşit Paşa´ların serüvenciliğin simgesi Enver Paşa´ların değil ;Ulusal Kurtuluşçu ve devrimci Mustafa Kemal Paşaların kuşağıyız.  Ve öyle olmalıyız, öyle kalmalıyız.  (Cumhuriyet ,11 Şubat 1982 )

Çok doğru ve gerçekçi bir analiz

/resimler/2019-1/23/1315425945403.jpgANTİEMPERYALİST  ATATÜRK

Uğur Mumcu, Atatürk´ün mücadelesinin emperyalizme karşı tam bağımsızlık mücadelesi olduğunu yazdı bıkıp usanmadan.

Bir çok yazısında Atatürk´ün şu sözünü aktardı:´´ Biz , heyet-i umumiyemizce (hepimiz), heyet-i milliyemizce (millet olarak ) bizi mahvetmek isteyen emperyalizme karşı ve bizi yutmak isteyen kapatalizme karşı mücadeleyi (savaşmayı ) caiz( gerekli ) gören bir mesleği takip eden insanlarız.´´

Mumcu , Atatürk´ün bu sözü başta olmaküzere ´bağımsızlıkla´´ ilgili sözlerinin özellikle unutturulduğunu Adüşünüyordu. ´´Bu sözler akla gelmeyecek, anımsanmayacak, çünkü (busözle) yıllardır unutturulan ve unutturulmaya çalışılan Kurtuluş Savaşın amacı ve laik Cumhuriyet´in ilkeridir demişti. (Cumhuriyet 19 mayıs 1989 )

Uğur Mumcu´ya gore Atatürk, emperyalizme ve yerli işbirlikçilerine karşı isyan etmişti. Onları yurdun topraklarından söküp atmıştı. “ Gerçeku ygarlık” başlıklı yazısında söylediyor .´´ Ona Bolşevik diyorlardı.Bolşevikmiydi  Ona gâvur diyorlardı. Gâvur muydu Hayır. O ezilen birulusun ezenlere karşı isyan etmiş bilinciydi.´´ ( Kim,1Eylül 1967 )

   Uğur Mumcu, bağımsızlıkçı ve antiemperyalist Atatürk´ün Batı´ya yönelme nedenini de şöyle açıklamıştı: Doğu ezdilmişti. Evrensel hukuku , uygar kuralları yoktu . Sömürücü Batıtarafından geri bırakılmıştı. Mustafa Kemal, Batı hukukuna yöneldi, ama bunu Batı kopyacılığı olarak değil , uygarlığın ortak evrensel kurallarıdır diye benimsedi.´´ (Gerçek Uygarlık´´,Kim 1 Eylül 1967 )

UĞUR MUMCU´NUN ŞEHİT EDİLME NEDENLERİ NELERDİR? BU SUİKAST NASIL VE KİMLER TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRDİ?

Atatürkçü, Laik, Cumhuriyetçi, Demokrat bir Türkiye´nin yılmaz savunucusu; Devrimci, hep emekten yana olan, hep araştıran ve sorgulayan gazeteci Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993 günü otomobiline konan bir bomba ile inandığı değerler uğruna öldürüldü.

Mumcu, 7 Ocak 1993 tarihinde ?Mossad ve Barzani? isimli bir yazı yazdı. Bu yazısında Barzani, CIA ve Mossad arasındaki bağlantılara değindi ve yazısını şöyle bitirdi:

?Kürtler sömürgeciliğe karşı bağımsızlık savaşı yapıyorlarsa ne işi var CIA ve MOSSAD´ın Kürtler arasında Yoksa CIA ve MOSSAD, anti-emperyalist savaş veriyorlar da dünya bu savaşın farkında değil mi??

8 Ocak 1993 tarihli Cumhuriyet gazetesindeki Ültimatom başlıklı yazısında ise yakında yayınlayacağı kitabında istihbarat örgütleri ile Kürt milliyetçileri arasındaki bağlantıları açıklayacağını yazmıştı. Kardeşi İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ceyhan Mumcu, cinayetten önce Uğur Mumcu´nun İsrail elçisiyle görüşme yaptığını basına gönderdiği açıklamada yazmıştı. Gazetecilik hayatı başarılarla dolu olan Mumcu 24 Ocak 1993 tarihinde uğradığı bombalı saldırı sonucu hayatını kaybetmeden önce polis-mafya-siyaset ağının derin boyutlarını araştırmaktaydı. Öldürülme sebebi olarak Abdullah Öcalan´ın bir müddet MİT için çalıştığını araştırması iddia edilmektedir.

Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993´te Ankara´da Karlı Sokak´taki evinin önünde arabasına konan C-4 tipi plastik bombanın patlaması sonucu suikasta kurban giderek yaşamını yitirdi. Suikastın hemen ardından olay yerinde inceleme yapan uzmanların hiçbir delil bulamadığı, patlamayla etrafa dağılan ve cımbızla toplanması gereken delillerin ise süpürgeyle süpürüldüğü iddia edilmiştir.

Suikastı; İslami Hareket, İBDA-C, Hizbullah gibi örgütler üstlendi. Suikastın arkasında Mossad´ın ve kontrgerillanın olduğu da iddia edilmiştir. Ergenekon Davası sanıklarından Ümit Oğuztan, iddianamede yer alan ifadesinde Mumcu´nun, seri numarası silinmiş ve Kürdistan Demokrat Partisi lideri Celal Talabani´ye götürülen silahlarla ilgili araştırması nedeniyle öldürüldüğünü iddia etti.

UĞUR MUMCU ÖZGÜRLÜK VE DEMOKRASİNİN VATANDAŞLAR TARAFINDAN MÜCADELESİNİ NASIL TESPİT ETMİŞTİ?
/resimler/2019-1/23/1325300637705.jpgBir kişiye yapılan haksızlık, bütün topluma karşı işlenmiş bir suçtur. Bu bilinci paylaşmak ve bu sorumluluğu yerleştirmek zorundayız. Uygarca paylaşılan sorumluluk bilinci, özgürlüğün de, demokrasinin de tek güvencesidir. Bu güvence sağlanmadıkça, demokrasinin temeline bir tek taş bile konmuş olamaz.

Unutmayalım ki cesur bir kez, korkak bin kez ölür. Önemli olan, insanın böyle bir toplumda mezar taşı gibi suskunluk simgesi olmamaşıdır.

UĞUR MUMCU´YA GÖRE ATATÜRK, ATATÜRKÇÜLÜK NE ANLAMA GELMEKTEDİR.

Atatürk, Atatürkçülük, Uğur Mumcu´yu, onun gazeteci, yazar, aydın kimliğini belirleyen en önemli unsurdur. Ancak, onun Atatürkçülüğü asla bir tören Atatürkçülüğü, içi boş bir yafta değildir. Devletçilik, laiklik, cumhuriyetçilik, halkçılık, ulusçuluk, tam bağımsızlıkçılık, antiemperyalizm gibi, her biri yerli yerine oturtulmuş, hatta zenginleştirilmiş kavramlarla dopdolu bir Atatürkçülüktür.

UĞUR MUMCUYA GÖRE: Ataturkçülük eşittir, anti emperyalizim formülü ile açıklanacak kadar açık bir eylem ve öğretidir, Atatürkçülük.

Esas, Türk Ulusunun onuriu ve sagın bir ulus olarak yaşamasıdır. Bu esas, ancak tam bağımsızlığa ulaşmakla sağlanabilir. Ne kadar zengin, ne kadar gönençli olursa olsun, bağımsızlıktan yoksu bir ulus, uygar insanlık karşısında uşak olmak mevkiinden yüksek bir davranışa hak kazanamaz. Yabancı bir devletin koruma ve gzetmesini kabul etmek, insanlık niteliklerinden yoksunluğu, güçsüzlük ve miskinliği itiraftan başka bir şey değildir. Gerçekten böylesine aşağı düzeye düşmemiş olanların isteyerek başlarına bir efendi getirmelerine asla ihtimal verimez. Dolayısıyla, ya istiklal ya ölüm! İşte kurtuluşu isteyenlerin parolası bu olacaktı 
Özüyle ve sözüyle antiemperyalist olan Atatürkçülüğü, b u ulusal köklerinden koparıp, uluslararası sermayeden kaynaklanan birm liberal ekonomi düzeni saymaya olanak yoktur

Atatürkçülüğün  tam bağımsızlık ilke ve inancı, geçmişte olduüu gibi bugün de yurt severliğin, devrimciliğin ve ilericiliğin temel yörüngesidir.
(Cumhuriyet, 20 Eylül 1980)

UĞUR MUMCU´NUN TÜRK ULUSUNDAN BEKLENTİSİ NEDİR?

Özgürlüğe adanmış bir top çiçek gibiyiz.

Şimdi hep birlikteyiz,

Ey halkım,

Unutma bizi, unutma bizi, unutma bizi

Bir gün sesimiz hepinizin

Kulaklarında yankılanacak

Ey halkım unutma bizi

Özgürlüğe adanmış bir top çiçek gibiyiz

Şimdi hep birlikteyiz

Ey halkım unutma bizi, unutma bizi, unutma bizi

Korkmadan öldük

Ey halkım unutma bizi

Birgün mezarımızda güller açacak

Ey halkım unutma bizi

Birgün sesimiz hepimizin

Kulaklarında yankılanacak

Ey halkım unutma bizi

Özgürlüğe adanmış bir top çiçek gibiyiz

Şimdi hep birlikteyiz

Ey halkım unutma bizi, unutma bizi,

Unutma bizi

Uğur Mumcu

/resimler/2019-1/23/1344124026687.jpg

SAYGIDEĞER VATANDAŞLARIM VE VATANSEVER TÜRK GEÇLERİ!
ATATÜRK İLKELERİYLE ÇAĞDAŞ CUMHURİYET YÖNETİMİ VE DEVRİMLERİNİN SADIK BEKÇİSİ ŞEHİTLERİMİZE HEP BİRLİKTE YÜREKTEN ŞÖYLE HAYKIRIYORUZ

EY DEVRİM ŞEHİTLERİMİZ !

Devrimler uğruna temiz kanınızın aktığı bu kutsal Vatan topraklarında sizler rahat uyuyunuz! Sizlerin bizlere bıraktığınız emanetin bekçileriyiz. Göklerde yükselen Ay Yıldızlı Bayrağımızla, gönüllerimizde yüceliğe ulaştınız. Huzur gerektiğinde Türkiye Cumhuriyetinin hayatiyetini tazeleyeceği ve kuvvetlendirecek olanlar çoktur, bu ülkede!

24 Ocak 1993 Tarihinde Atatürk İlkeleri, Çağdaş Cumhuriyet Yönetimi ve Devrimleri uğruna şehit olan Uğur Mumcu´yu Minnet, Şükran ve Rahmetle Anıyoruz. RUHU ŞAD OLSUN !

Kaynakça

1.Vurulduk Ey Halkım Uğur MUMCU;
2.Laiklik ruhuna fatiha  Uğur MUMCU
3.Uyan Gazi Kemal Uğur MUMCU
4.21 Ocak 2019 tarihli Sözcü Gazetesinde Sinan Meydan´nın köşe yazısı

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00