CENGİZ ARCAN


MUAMMER AKSOY


Muammer Aksoy 31 Ocak 1990 Çarşamba akşamı neden öldürüldü? 

Solcular, 141 ve 142. kaldırılmasını isterken buna karşılık dincilerde 163. maddenin kaldırılmasını istiyorlardı.

Tüm aşırı uçlarla birlikte Mecliste bulunan tüm partiler aynı fikirdeydiler.

Muammer Aksoy ise 163. Maddenin laiklik ilkesini kaldıracağını ve Cumhuriyetin temellerini sarsacağını söylüyordu fakat bunu en yakın görüştüğü Uğur Mumcu’ya bile kabul ettiremedi.

O günlerin iktidar ve muhalefet partileri, Humeyni’nin kurdurttuğu ve desteklediği dinci teröristlerin Türkiye’deki eylemlerine duyarsız kalıyorlardı. Siyasetin bu tutumu polisin elini kolunu bağlıyordu.

O günlerde bizim solcu ve laik bildiklerimiz, başta Aydınlık gazetesi olmak üzere hepsi Humeyni için anti-emperyalist diyorlardı.

ADD Başkanı Muammer Aksoy, 163. madde konusunu tüm siyasetçiler ve yazar çizerlere karşı tek başına savundu.

31 Ocak 1990 günü  Hürriyet gazetesinde Emin Çölaşan’a verdiği söyleşide karşısındakileri, Çölaşan’ın “Kim bunlar”  sorusuna, kızgın bir şekilde “ilericiler, ilericiler” diyerek cevapladı.

Ve aynı günün akşamı Humeyni tetikçisi Ferhan Özmen tarafından, evinin kapısında susturuculu Beratta marka tabanca ile öldürüldü.

 O günlerde Aydın Valisi olan Recep Yazıcıoğlu halkla birebir ilgilenerek medyatik olmuş ve halkın sevgisini kazanmıştı. Fakat Vali beyin dinci basına verdiği demeçler içyüzünü açığa çıkarıyordu.

Vali bey, suikastla ilgisi olmayan bir temel atma töreninde “Bir zamanlar ‘Asın kesin, bir an önce cezalandırın’ diyerek makaleler yazan Prof. Muammer Aksoy ektiğini biçti...Ne ekersen onu biçersin!” dedi. Bu sözler 28 Mart 1990 tarihinde Cumhuriyet ve Hürriyet gazetelerinde yerini buldu. Fakat Vali bey, bu sözleri telefonla kendisine soran Uğur Mumcu’ya inkar etti. 

Aydınlarımızın öldürülmeleri başlı başına bir derstir. Halkımıza, devletimize, siyasetçilerimize ve bilhassa yazar çizerlerimize.

Bu tür olaylar yılda bir kez anılarak unutturulmamalı.

Seversiniz veya sevmezsiniz ama bu aydınların neden öldürüldüğünü, tetikçilerin kime hizmet ettiğini, hazmettirenlerin arkasındaki ideolojileri ve iradeyi bilmek zorundasınız.

KALEMLER NE YAZIYOR ve KALEM TUTAN BU ELLER NEDEN KIRILIYOR?

Bu suikastları macera filmi izler gibi seyrederseniz, ayağınızın altından toprağın/vatanın kaydığını fark edemezsiniz.

YAZARLAR

  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00