(DEFTER) Büyükelçi Hasan Sevilir AŞAN


ŞENAY ‘’HAYAT BAYRAM OLSA’’

‘’Siyasi parti mitinglerinde kitlelerle doğrudan buluşan ilk sanatçımızdı. 1973’de Bülent Ecevit’in Taksim mitingi ile başlayan, dostluk, barış, sevgi mesajları verdiği Sev Kardeşim ve Hayat Bayram Olsa şarkılarıyla Karaoğlan mitinglerinin vazgeçilmez sembolü haline gelmişti’’


Türkiye’nin en iyi seslerindendi.

Modern müzik alt yapısı, toplumcu mesajları ve uluslararası başarıları ile popüler müziğimizin efsanelerinden oldu.

***

Hayranı olduğum, müzik serüvenini yakından takip ettiğim Şenay’la, Londra Büyükelçiliğimizdeki görevim sırasında tanışmıştım.  

1994-95’lerde, üzerinde uzun süredir çalıştığı albüm projesi için davetleri üzerine İngiliz EMI müzik yapım şirketler grubu ile görüşmelere gelmişti. Randevularına yardımcı oluyor, gerektiğinde görüşmelerine eşlik ediyorduk.

Mevlana ve Yunus Emre sözleriyle tasavvuf felsefeli özgün caz füzyon denemeleri içindeydi. Çekingen görünse de yılların sessizliğini, iddialı bir çıkışla uluslararası düzeyde aşmaya çalışıyordu.

Cambridge’de akrabalarında kalıyor, görüşmeler için her gün Londra’ya geliyordu.

Duygusal bir iç çatışma içindeydi. Kayıt için neredeyse stüdyoya girme aşamasındayken, Türkiye kaynaklı bazı teknik meseleler, yalnızlık ve hayal kırıklığı yoğun ruh haliyle projenin devamını getirememişti.

Dönemin Kültür Bakanı Fikri Sağlar’ın tam desteğini almasına rağmen maruz kaldığı bürokratik engeller sanatçımızın direnme gücünü kırmıştı.

***

Şenay müzik kariyerinin ilk yıllarında, 1970’lerin başında Ankara’da Şerif Yüzbaşıoğlu orkestrası ile sahne alıyordu. Sesi, sahne başarısı ilk günlerden göz doldurmuş, müzik dünyasında adı duyulmaya başlamıştı.

Devrin en önemli müzisyenlerinden Şerif Yüzbaşıoğlu ile Ankara sahnelerinde müzikle başlayan birlikteliği çok geçmeden evlilikle sonlanmıştı.

İlk plağı ‘’Sev Kardeşim’’ ve hemen ardından ‘’Hayat Bayram Olsa’’ şarkıları ile yıldızlaşmıştı. Kısa zamanda listeleri alt üst etti. Bugün dahi hepimizin eşlik edebildiği, klasikleşen şarkılara imza atmıştı.

PRENS CHARLES

Uluslararası yarışmalarda en çok ödül alan sanatçımızdı. Şanı şöhreti sınırların ötesine taşıyordu.

İlk albümünü İngilizce şarkılarla Bulgaristan’da yapmıştı. Plakları birçok Avrupa ülkesinde basılıyor, büyük ilgi görüyordu.

Galler Prensi Charles, 1970’lerde bir vesileyle Bulgaristan’da dinlediği Şenay’a hayran kalmış, orada güzel bir dostluk başlamış, müzik çalışmalarını sürdürmesi için Londra’ya davet etmişti.

Şenay, yıllar sonra Londra’da EMI ile temasları sırasında Prens Charles’la görüşmek istemişse de, Prensin Londra dışında olması nedeniyle bu gerçekleşememişti.

***

Sahneye hâkimiyeti, sahne tekniği en yüksek sanatçılarımızdandı.

Farklı ses rengi, müzik yazarlığı, yenilikçi çizgisi ile dönemin öne çıkan isimlerinden oldu.

Müzik kariyerinde anlaşılamama ya da yanlış anlaşılma gibi endişelere kapılmadı, zamanının önde gidenlerindendi. Tarzından, müziğinden ödün vermiyordu.

Şarkıları toplumsal mesajlı, sosyal dokunuşluydu.

"İnsanlar el ele tutuşsa, birlik olsa..." ‘’Gerçek Nerede’’ ‘’Beyaz Ülke’’ sözleri, ‘’sol ve komünist’’ bulundu, şarkıları TRT tarafından aforoz ediliyordu.

Şenay sansüre tepki olarak, hiçbir anlamı yokken, büyük anlamlar yüklenen, uluslararası piyasalarda da hitleşen bir şarkı da yapmıştı.

‘’Honki ponki toni nok
Çalona bimbo bori rok
Muşi muşi hubobo kozi zok
Çiki çiki şayne tiki tak tok..

Hiçbir anlamı yok bu sözlerin. Sadece rahatlamak için söyledim..’’

***

Siyasi parti mitinglerinde kitlelerle doğrudan buluşan ilk sanatçımızdı. İlk kez 1973’de Bülent Ecevit’in Taksim mitinginde yüzbinlere dostluk, barış, sevgi mesajları verdi. Sev Kardeşim ve Hayat Bayram Olsa şarkıları ile Karaoğlan mitinglerinin vazgeçilmez sembolü haline gelmişti.

1975 yılında ilk kez katıldığımız, Semiha Yankı’nın ‘’Seninle Bir Dakika’’ ile ülkemizi temsil ettiği Eurovision Türkiye elemelerinde sözlerini yazdığı “Umut” şarkısıyla finale kalmış ancak jüride eşi Şerif Yüzbaşıoğlu olduğu için katılmayı uygun bulmayarak kendiliğinden yarışmadan çekilmişti.

ŞERİF YÜZBAŞIOĞLU

Eşi Şerif Yüzbaşıoğlu’nun beklenmedik, zamansız kaybı hayat akışını ve müzik kariyerini alt üst etti.

En zirvede olduğu günlerde içine kapanıp, anılarıyla yaşamaya başladı, milyonların beklentisine cevaben birkaç sahne denemesinde bulunduysa da direnme gücü kalmamıştı, müziğe bir daha dönmesi mümkün olmadı.

Küresel çapta daha kalıcı izler bırakabilecek yeteneklere sahip sanatçımız maalesef iç hesaplaşmalarına yenik düşmüştü.

***

Bir Ocak ayında İstanbul’da doğmuştu başka bir Ocak ayında yine İstanbul’da hayata gözlerini yumdu.

Öldüğünde tapu belgeleri bulunamadığı için vasiyeti yerine getirilemedi, hayat arkadaşı Şerif Yüzbaşıoğlu’nun yanına defnedilemedi.

***

Başarılı müzik kariyeri ve yenilikçi modern çizgisi halen aşılamamış olan Şenay, yıllardır dillerden düşmeyen Sev Kardeşim, Hayat Bayram Olsa, Gerçek Nerede, Beyaz Ülke, Açıl Susam Açıl, Sessiz Bir Yer, Çirozname ve Honki Ponki gibi unutulmaz şarkılarıyla halen bizlerle birlikte olmaya devam etmektedir.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22