PROF. DR. FİKRİ AKDENİZ - BİLİM DÜNYASI


DÜRÜSTLÜK

Prof. Dr. Fikri AKDENİZ, ÇAĞ Üniversitesi


Yazımıza Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bir özdeyişi ile başlayacağım: “Çalışmadan, yorulmadan, üretmeden, rahat yaşamak isteyen toplumlar, önce haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini ve daha sonrada istiklal ve istikballerini kaybederler”.

Dürüstlük, bir insanın sözlerinde olduğu kadar davranışlarında da tutarlılık olması demektir. Dürüstlük, ulaşılması gereken bir hedef için doğruyu söylemenin yetmediği ve etkili bir biçimde iletişim kurmanın gerektirdiği bir girişim olarak algılanmalıdır. 

Bu kavramı kendi meslek yaşamımıza taşıdığımızda: Öğretim üyeliği: “Dürüstlük, erdem ve çalışkanlığın önemini yitirmediği bir toplumda, evrensel ölçütler içinde, uzun ve zahmetli bir yoldan geçerek gerçekleşen, bilgi ve deneyim birikimi için sabırlı ve sürekli öğrenme ve çalışmaya dayanan bir yaşam ve davranış biçimidir.”  diyebiliriz.

Öğrencilerimize: Öğrencilik  “Dürüstlük,  çalışkanlığın önemini yitirmediği bir toplumda, bilgi birikimi için sabırlı ve sürekli öğrenme ve çalışmaya dayanan bir davranış biçimi” olmalıdır. ABD li İstatistikçi ve kalite yönetimi uzmanı W.E.Deming (1900-1993)in yaklaşımını anımsayalum “ İnsanlar öğrenme dürtüsüyle doğarlar. Öğrenmeye karşı merak ve bundan duyulan zevk insanın doğasında vardır. Bunlar bebeklikten başlayarak zamanla yok edilir”.

15 Ocak 2021 günü Yüksek Öğretim Kurulu başkanının gazetelere yansıyan sözlerine kulak verelim. YÖK para karşılığı online (çevrim içi) sınavları çözen, tez ve ödev hazırlayan kişiler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Üniversitelerde COVİD-19 pandemisi nedeniyle yüz yüze öğretim yapılmıyor. Online ile yapılan uzaktan eğitim-öğretimde öğrencilerin sınavlarının kontrol ve denetimi kolay olmadığından, sınav güvenliğinin ciddi bir sorun haline geldiği biliniyor.  Öğrencilerin bir kısmının dürüst davranmadığı, kendi yerine başkalarının sınava girdiği, para karşılığı ödev ve tez yazdırmaların olduğu vurgulanmıştır. Çok anlamlı bir Çin atasözüne göre: “Gül sunan bir elde daima bir miktar gül kokusu kalır”.

 Bu yazıyı okuduğumda 70 li yıllarda yaşanmış bir olayı anımsadım. Üniversite de bir meslektaşımın 70 li yıllarda Almanya’da doktora eğitimi yaparken bir sınavda birlikte sınava girdiği bir Alman öğrencinin sınav kağıdına gözü takılır. Bir sorunun yanıtının yanlış olduğunu Alman öğrenciye söyler ve kendisinde doğru yanıt olduğunu gösterir. Alman öğrenci bu öneriyi kabul etmez. Benim bilgim bu kadar ve sınav kağıdımı yanlış yanıtla teslim edeceğim der.  Bu yaklaşım, benliğini kandırmayan bir bireyin, fazla not alma egosundan arınmış ve diğer tanımadığı öğrencilerin haklarına saygılı olduğunu gösteren bir davranışıdır. Umarım bu dürüst davranış öğrencilerimize yol gösterici olur.

Nerede olursanız olun, kendi bilginizle yapabileceğinizi yapın. Başarıya giden yolda en önemli adımın akıllı ve özverili çalışmak olduğunu unutmamalıyız.

Dostça kalın…

 

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00