KONUK YAZAR


21. YÜZYILDA EĞİTİM SİSTEMİMİZ NASIL OLMALI? /Tevfik GÖKDEMİR


Tevfik GÖKDEMİR, Ressam/ Yazar

 

PROF.DR. SÜLEYMAN BOZDEMİR'in OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE EĞİTİMDEKİ GELİŞMELERE ELEŞTİREL BİR BAKIŞ_ 21. YÜZYILDA EĞİTİM SİSTEMİMİZ NASIL OLMALI? BAŞLIKLI KİTABI HAKKINDA BİR YORUM.                 

       Değerli Hocamın yeni çıkan, günümüz ve gelecek kuşaklara iyi bir rehber olacak belgesel niteliğindeki kitabını okuduktan sonra, günümüzdeki eğitim sistemine nasıl gelindiğini, eğitim ve öğretimde üçüncü dünya ülkeleri kategorisine neden düşmüş olduğumuzu daha iyi anlamış oldum.

       Ülkeyi yönetenler bugüne kadar kendi varlıklarını ve düşüncelerini hâkim kılmak için, en can alıcı nokta olan eğitim sistemini kendi istekleri doğrultusunda kullanmışlardır. Bugün eğitim sistemimiz yapboz tahtasına çevrilmişse tek bir sebebi vardır. Laik, Demokratik, Çağdaş bir eğitim yerine, dinsel eğitime ağırlık veren bir anlayışın çok partili düzene geçildiğinden beri ülkeyi yönetiyor olmasından kaynaklanmaktadır.

       Prof. Dr. Süleyman Bozdemir, kitabında Osmanlı’dan günümüze eğitimin geçirdiği evreleri istatistiksel tarihi belgeleriyle ve çözüm yollarını da anlatarak, gelecek kuşaklara rehber niteliğinde bir eser bırakmıştır. Bu gibi eserlerin eğitim tarihi derslerinde kaynak olarak kullanılması çok iyi olacaktır. Yeni kuşağı çağdaş Atatürkçü bir çizgide yetiştirmek için önce eğitim sistemimizin yeni baştan düzenlenmesi gerekmektedir. Bu konu da neler yapılması gerektiği kitapta ortaya konulmuş bulunuyor.

        Hocamla kitabı henüz yayınlanmadan yaptığım görüşmemde, kitabın kapak tasarımı için, bana ait özgün bir çalışmam olan Atatürk portresi çalışmalarımdan birini kullanmasını teklif etmiştim. Hocam, “Dünya Lideri” isimli çalışmamı beğendi ve kitabında kapak tasarımı olarak kullandı. Bence de kitaba çok yakışmış oldu.

       Bugünün dünyasına baktığımızda, Bilime, Sanata ve Çağdaş Eğitime önem veren ülkelerin en ileri ülkeler olduğunu görmekteyiz. Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyetin kurulmasından sonraki ikinci büyük savaşıydı, eğitim ve öğretim. Sanayi devrimini, Rönesans’ı kaçırmış bir ülkenin batılı ülkelerle arasındaki açığı hızla kapatması gerekiyordu. Ülke nüfussunun yüzde sekseninden fazlasının köylerde yaşadığını düşünecek olursak çok zor bir savaş verileceği görülmekteydi. Süleyman Bozdemir Hocam verilen bu mücadeleyi Osmanlı’dan başlayarak, ATATÜRK' ün direktifleriyle kurulan Köy Enstitülerinin (Kendisi de Aksu Köy Enstitüsünün devamı olan Aksu İlköğretmen Okulu mezunu) köylüyü köyde eğitme projesini, tarihi süreçlerini akıcı sade bir dille bu kitabında anlatmaktadır. Tam anlamıyla 1940 lı yıllarda ülkenin birçok bölgesinde kurulan Köy Enstitüleriyle, hızlı bir şekilde eğitim ve öğretim seferberliğine başlandı. 1947 yılına kadar sayısı 21'i bulan Köy Enstitülerinde sadece eğitim öğretim yapılmıyordu. Yoksul köy çocuklarına kız erkek ayırımı yapılmadan çağdaş bir anlayışla eğitim verilmekte, ayrıca köylüye tarım ve hayvancılık alanında yenilikler anlatılmakta ve uygulanmaktaydı.

       Prof. DR. Süleyman Bozdemir Hocamın bu süreçlerle ilgili geniş açıklamalarını, istatistiki bilgileri, 1947 sonrasını,  günümüze kadar gelen eğitim sisteminde yaşanan olumlu olumsuz süreçleri belgeleriyle anlatmaktadır. Bundan önceki iktidarların ve bugünkü siyasi anlayışın eğitim ve öğretim sistemine vurduğu darbenin, laik eğitimden uzaklaşarak dinsel ağırlıklı bir eğitim anlayışına evirilmesinin doğurduğunu vurgulamaktadır. Bu çarpık ve çağdışı eğitim sisteminden nasıl kurtulmamız gerektiği ve bundan sonraki gelecek siyasi anlayışın eğitimde yapması gerekenleri ve çözüm yolları anlatılmıştır.

       Sonuç olarak eğitim tarihimizin bir belgeseli niteliğindeki bu eser, bundan sonraki eğitim öğretim sürecine ve uygulamalarına ışık tutması açısından büyük önem taşımaktadır. Umarım Atatürk karşıtı bir eğitim politikası uygulayan bugünkü siyasi iktidar değiştiğinde yerine gelecek olan iktidar, ATATÜRK İlkelerine ve Devrimlerine bağlı bir anlayışla bu kitabı rehber olarak, Laik, Çağdaş, Aydın, Atatürkçü bir kuşağın yetişmesi için kullanırlar.                                                                                                                         

             CİNİUS YAYINLARI, İSTANBUL,MART 2021.      

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00