(DEFTER) Büyükelçi Hasan Sevilir AŞAN


KADER SOKAĞIN KADERİ  

‘’Finlandiya’nın kuruluş mucizesini yakından takip eden Mustafa Kemal Atatürk, bir başarı hikâyesini anlatan Beyaz Zambaklar Ülkesi kitabının eğitim müfredatına dâhil edilmesini tavsiye etmiştir’’


Çankaya Köşkünden başlayıp aşağılara uzanan, Başkentin eski sokaklarından Kader Sokağın adı bir sabah Beyaz Zambaklar Sokağı oluvermiş.

Değişim, beyaz zambaklar ülkesi olarak tanınan Finlandiya’nın bağımsızlığının 100. yılı vesilesiyle Finlandiya Büyükelçiliğinin de bu sokakta olması hasebiyle dört yıl önce dostane bir jest meyanında yapılmış.

Kader sokak sakinleri, 65 yıllık sokaklarının isminin habersizce değiştirilmesi şaşkınlığını halen üstlerinden atamamış görünmekte.

BEYAZ ZAMBAKLAR ÜLKESİ

Finlandiya Rus Çarına bağlı Özerk bir dukalık iken 1917 yılında Rus Bolşevik Devrimini fırsat bilip bağımsızlığını ilan etmiştir.

“Beyaz Zambaklar Ülkesi’’ Rus aktivist yazar, din adamı Grigory Petrov’un Finlandiya'nın efsanevi kuruluş hikâyesini anlatan çok bilinen kitabın adıdır.

Kitap, 1900’lerin başlarında bağımsızlık yolunda verilen büyük mücadeleyi, bağımsızlık yıllarını ve batak toprakların beyaz zambaklara büründüğü insanüstü toplumsal bilinç ve gayreti anlatmaktadır.

Beyaz Zambak ile özdeşleştirilen Finlandiya, yokluk, açlık pençesinden toplumsal seferberlik sonucunda kurtulup siyasi ve ekonomik açıdan çağdaş bir devlet haline gelmiştir.

Bugün en mutlu insanların yaşadığı ülkelerin başında sayılan, eğitim sistemi birçok ülkeye örnek olan Finlandiya’nın yaratılış heyecanını aktaran kitap özellikle Balkanlarda büyük yankı uyandırmıştı.

Finlandiya’nın devletleşme mucizesini yakından takip eden Mustafa Kemal Atatürk, okuyup çok beğendiği ‘’Beyaz Zambaklar Ülkesi’’ kitabının bir başarı modeli olarak Türk eğitim müfredatına dâhil edilmesini tavsiye etmiştir.

KADER

Finlandiya Cumhuriyetinin 100. yaşında diplomatik incelikle anılarak Büyükelçiliklerinin bulunduğu sokağa, özdeşleşmiş olduğu ismin verilmesi bu ülkeye verilen önem ve samimi hissiyatı yansıtır.

Ancak burada atlanan diğer incelik, 1951 yılından beri Kader olan sokağın sakinlerine sorulup danışılmadan bir gecede yapılan isim değişikliğidir.

Günümüzde tabelalarında Beyaz Zambaklar yazsa da sokak sakinleri, çevre esnafı, taksici, hatta postacılar için hala Kader Sokak olarak anılmaktadır.

Dost Finlandiya ülkesine sevgimiz, saygımız bakidir diyen Sokak sakinleri, Cumhurbaşkanlığı köşküne komşu konumuyla Başkentimizin kaderine tanıklık etmiş olan Kader Sokak isminin iade edilmesini talep etmekte.

Beklenti, Atatürk ile başlayan Finlandiya dostluğumuzun başka hassasiyetler yaratmayacak şekilde anılması şeklindedir.

BANGHA BANDHU ŞEYH MUCİBURRAHMAN BULVARI

Sokak adları mahalle sakinlerine danışılmadan değiştirildiğinde sancılı durumlar yaşanabilmekte. Bu, yabancı ülkelere yapılan diplomatik jestler içeren isimlendirmede daha fazla öne çıkmakta, halk nezdinde kabul görmeyebilmekte.

Çayyolu’nda bir ana caddeye verilen ‘’Bangha Bandhu Şeyh Muciburrahman’’ ismi tebessümlere yol açmış, telaffuz ve adres bildiriminde karşılaşılan yoğun itirazlar üzerine kısaltılmıştı.

Elbette diplomatik karşılıklılık ilkesi çerçevesinde dost ülke liderleri ve ulusal değerlerine yapılan diplomatik jestler son derece saygıdeğerdir.

Ancak, mahalle sakinlerine danışılmadan özensiz şekilde yapıldığında mahcubiyetlere yol açabilmekte.

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00