PROF. DR. FİKRİ AKDENİZ - BİLİM DÜNYASI


Matematiğin Sanatla Buluşması

Prof. Dr. Fikri Akdeniz,  Çağ Üniversitesi


“Matematiğin yalnız formüller içerdiğini düşünürseniz yanılırsınız”

Geçmişte olduğu gibi günümüzde de matematikçiler ve sanatçılar yeteneklerini görsel eserler üzerinde güzel işler yaratmak için bir araya getiriyorlar. Bazı ressamlar  ve heykeltraşlar  artık çalışmalarında matematiğin gücünü kanıtlamak amacındadırlar. Çizimlerini ve bu çizimler için kullandığı formülleri bu yönde kullanmaktadırlar.

Rönesans dönemi ressamı Leonardo Da Vinci’nin (1452-1519) geometrik taslaklarına ve altın oran (kutsal oran) uyumlu tablolarına ya da Hollanda’lı ressam ve grafik sanatçısı M.C. Escher’in (1898-1972) çizimlerine bir göz atarsanız,  matematiksel modellemelerin dünyayı daha güzel bir yere dönüştürdüğünü fark edeceksiniz.

Mona Lisa ve altın oran uyumu (Leonardo Da Vinci)

Sonsuzluğa seyahat (M.C. Escher)

Amerikalı matematikçi Profesör Henry Segerman, matematiği öğrencilerinin daha iyi anlamalarına yardımcı olabilmek için matematiksel formül ve kavramları ifade eden 3 boyutlu modeller oluşturmaktadır.

Yuvarlak Klein Şişesi (Henry Segerman) (Alman bilim insanı  Felix Klein’in (1849-1925) adıyla anılıyor)

Segerman, “Öğrencilere matematiğin dilini anlamak ve problemleri çözmek için bunu yaratıcı bir şekilde uygulamak adına zaman verilmelidir. Matematik sınıfları asla ezber alıştırmalarla başarılı olamaz” demiştir. “Matematiğin dili genelde sanatın dilinden daha az ulaşılabilir olarak düşünülür, fakat matematiksel bir fikri ifade eden resim ya da heykel üreterek birinden diğerine tercüme etmeye çalışabiliriz”. Segerman, 3 boyutlu baskının olanaksız  (insan eli için) ve hassasiyetle şekiller oluşturma potansiyelini fark eden ilk matematikçilerden biridir. . Karmaşık geometrileri sanata dönüştürüyor. Segerman, ilginç olduğunu düşündüğü matematiksel kavramları basitçe sundu ve diğer matematikçilerin araştırmalarına yardımcı olmak için modeller yapmaya başladı. Ve sonra estetik açıdan hoş bulduğu ve matematikten ilham alan şekiller yaptı. Matematikten nefret edenleri matematik severlere dönüştürmenin sinsi bir yolunu buldu. Fraktal yapıları düşünelim. Fraktallar, büyükten küçüğe birbirine benzeyen birçok geometrik şeklin oluşturduğu, kompleks ve göz kamaştırıcı şekillerdir. Fraktallar, Öklid geometrideki kare, daire, küre gibi basit şekillerden çok farklıdır. Fraktallar geçmişten beri sanatsever matematikçilere esin kaynağı olmaktadır.  İngiliz fizikçi Tom Beddard bu  fraktal modelleme işini bir adım öteye taşıyanlardan. Yarattığı 3 boyutlu fraktallar gerçekten akıl almaz görüntüler sunmakta bizlere.

Laser  fizikçisi  İngiliz Dr. Tom Beddard’ın Fabergé Fraktalları:

Beddard, modellerini yinelemeli formüller kullanarak oluşturdu ve bir yinelemenin çıktısı, bir sonraki için girdi görevi gördü. Sonuç, karmaşıklıkları bakımından eşit organik ve geometrik parçalar olan fraktal yapıların bir koleksiyonudur. Description: Romanesco broccoli (Brassica oleracea).jpg

       Doğadaki fraktal örneği (Piramit karnabahar)

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00