PROF. DR. FİKRİ AKDENİZ - BİLİM DÜNYASI


Veri Bilimci ve Veri Mühendisi

"21. Yüzyılın en çekici mesleği: Veri Bilimci” 21. yüzyılın yükselen yıldızı veri bilimidir.


 

https://media-cdn.t24.com.tr/media/library/2020/09/1600963598108-2.png

Veri bilimi nedir?

Bilim: Dünya hakkında iyi açıklamalara (net, kesin ve değiştirilmesi zor olan) ulaşma arayışıdır.

Veri bilimi: Bazı programlama becerilerini, bazı istatistiksel hazırlıkları, bazı görselleştirme tekniklerini ve son olarak da pek çok iş duygusunu içeren bir bilimsel alandır. Veri bilimi süreci: veri birleştirme, veri madenciliği ve eyleme dönüştürülebilir içgörüler sunmaktan oluşur. Günümüzde internetin sağladığı verinin patlaması, daha ileri teknolojilerle bilgi işlem gücünü artırması, bilgisayar biliminin gelişmesi ve makine öğrenimi algoritmaları sayesinde veri bilimi ortaya çıktı. Veri bilimi, yapılandırılmış ve yapılandırılmamış veriden bilgi ve içgörü elde etmek için bilimsel yöntemleri, süreçleri, algoritmaları ve sistemleri kullanır. Veri bilimi, istatistik, matematik, bilgisayar bilimleri ve işletme bilgisinin buluştuğu noktadaki çok disiplinli bir alandır. Bazı araştırmacılar “Veri bilimi bir gerçek bilim midir? Sorusunu sormaktadırlar. Bu kısa yazımızda bu konuya girmeyeceğim.

Veri bilimci: İş dünyası ile veri dünyası arasındaki noktaları birleştiren kişidir. Farklı araçlar kullanarak elindeki veriyi istatistiksel ve makine öğrenimi tekniklerini kullanarak gerçek dünya veri kümeleriyle çalışarak yapılan çalışmalar hakkında çıkarımlar yapar. Veri bilimcileri, eğilimleri bulmak ve veriyi yönetmek için hem teknoloji hem de sosyal bilimdeki becerilerini kullanan analitik uzmanlardır.

Veri mühendisi: Veri mühendisleri, ilgili kuruluşta veri alma, depolama ve dağıtımı yönetme, optimize etme, denetleme ve izlemekten sorumlu tüm kurumsal veri analitiği ekibinin yaşamsal üyeleri olan kişilere verilen san.

Veri analitiği: Ham veriyi analiz ederek sonuç çıkartma bilimidir. Veri analitiği tekniklerinin ve süreçlerinin çoğu, insan tüketimi için ham veri üzerinde çalışan mekanik süreçlere ve algoritmalara bağlanmıştır.

Büyük veri (Big data): Bir kurumun içindeki ve dışındaki geleneksel ve dijital kaynaklardan gelen, keşif ve analiz için kaynak gösteren bir veri koleksiyonudur. Veri bilimi büyük miktarda veride her şeyi bulabilir. “Veriye yeterince uzun süre işkence yaparsanız, itiraf eder” deniyor

Veri bilimcileri, veri mühendisleri tarafından oluşturulan ve sürdürülen veri altyapısıyla sürekli bir etkileşim içindedir, ancak bu altyapıyı oluşturmaktan ve sürdürmekten sorumlu değildirler. Bunun yerine, iç müşteriler (iş görenler) dir. Eğilimleri ve ilişkileri belirlemek için üst düzey pazar ve işletme işlemi araştırması yürütmekle görevlidirler. Veriyle etkileşimde bulunmak ve bunlara göre hareket etmek için çeşitli karmaşık makineler ve yöntemler kullanmaları gerekir. Buna karşılık veri mühendisleri, iş sorunlarına çözümler bulmak için kullanılabilecek altyapı ve araçlar sağlayarak veri bilimcilerini ve veri analistlerini desteklemek için çalışır. Veri mühendisleri, ham veri kaynaklarından net iş görüşleri sağlamak için ölçeklenebilir ve yüksek başarımlı altyapı oluşturur; veri toplamaya, yönetmeye, analiz etmeye ve görselleştirmeye odaklanarak karmaşık analitik projeler uygulamak amacıyla toplu ve gerçek zamanlı analitik çözümler ( yaklaşıklıklar içermeyen çözümler) .geliştirirler.

Basitçe söylemek gerekirse, veri bilimcileri veri mühendislerine güvenirler. Veri bilimcileri, R, SPSS, Hadoop ve gelişmiş istatistiksel modelleme gibi gelişmiş analiz araçlarını kullanma eğilimindeyken, veri mühendisleri bu araçları destekleyen ürünlere odaklanıyor. Örneğin, bir veri mühendisinin SQL, MySQL, NoSQL, Cassandra veri tabanı yönetim sistemleri ve diğer veri organizasyon hizmetlerini içerebilir.

Veri mühendisleri ve veri bilimcileri birbirlerini tamamlıyor. Bir veri mühendisinin ve bir veri bilimcinin becerilerinin her ikisi de veri ekibinin düzgün çalışması için kritik öneme sahiptir. Hem yetenekli bir veri mühendisi hem de uzman bir veri bilimci olan tek bir birey olan birine ulaşmanız olası değildir. Bu nedenle, her üyenin diğerinin becerilerini tamamladığı bir ekip oluşturmanız gerekecektir. Konu beceriler ve sorumluluklar olduğunda, veri mühendisleri ve veri bilimcileri arasında önemli bir örtüşme vardır. Temel fark odak noktasıdır. Veri Mühendisleri, veri üretimi için altyapı oluşturmaya odaklanmıştır. Buna karşılık, veri bilimcileri üretilen veri üzerinde istatistiksel analize odaklanmıştır. Bu durumda birlikte iyi çalışmaları çok önemlidir. Bunun gerçekleşmesi için, veri mühendislerinin ve veri bilimcilerin bir kuruluşun büyük veri çalışmalarında oynadıkları farklı, tamamlayıcı rolleri tanımak önemlidir. Bir veri mühendisi ile bir veri bilimci arasındaki iletişimin ne kadar önemli olduğunu değil, aynı zamanda hem veri mühendisi hem de veri bilimci rollerinin ve ekiplerinin iyi tasarlanmış ve kaynaklara sahip olmasını sağlamanın ne kadar önemli olduğunu bilmeliyiz.

Dostça kalın…

 

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00