KABİL HAVALİMANI KONUSUNDA HENÜZ KARAR YOK
DÜNYA 14.06.2021 22:08:00 389 0

KABİL HAVALİMANI KONUSUNDA HENÜZ KARAR YOK

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Kabil Havalimanı'nın işletilmesi konusunda karar verilmediğini, ancak Türkiye'nin kilit rolde olduğunu söyledi. NATO zirvesinde, Rusya ve Çin'e karşı ise birliktelik mesajı verildi.

NATO'ya üye 30 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının katılımı ile Brüksel'de düzenlenen zirve sonrasında Genel Sekreter Jens Stoltenberg, zirvede alınan kararlar konusunda açıklamalarda bulundu.

ABD komutasındaki müttefik güçlerin Afganistan'dan çekilmesinin ardından Türkiye'nin Kabil havalimanındaki rolünün ne olacağına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Stoltenberg, Kabil'deki uluslararası havalimanının hangi ülke tarafından işletileceği konusunda henüz karar verilmediğini belirtti. NATO müttefiklerinin Kabil'deki uluslararası havalimanında görevin nasıl yürütüleceği konusunda çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Stoltenberg, "Türkiye elbette burada kilit bir rol oynayacaktır" dedi.

Deutsche Welle Türkçe internet sitesinde yer alan habere göre, Zirve sonrasında yayınlanan sonuç bildirgesinde de NATO müttefiklerinin Kabil havalimanının işletilmeye devam edilmesinin temin edileceği belirtildi. Diplomatik ilişkilerin devamının ve Afganistan'ın dünya ile temasının sağlanması için NATO'nun geçiş döneminde havalimanına gereken finansal desteği sağlayacağı kaydedildi. NATO birliklerinin çekilmesinin Afganistan ile ilişkin sonu anlamına gelmediği belirtilerek, NATO'nun Afgan güvenlik güçlerinin eğitimi ve mali desteği için çabalarını sürdüreceği ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden'in görüşmesi öncesinde, Kabil havalimanının Türkiye tarafından işletilmesi konusu gündeme gelmiş, Türk ve ABD'li yetkililerden bu konuda görüşmelerin sürdüğü yönünde açıklamalar gelmişti.

Sonuç bildirisinde Türkiye vurgusu

"Zorlu güvenlik ortamına yanıt olarak ortak bir duruş sergilemeye ve birlikte hareket etmeye devam ediyoruz" denilen sonuç bildirgesinde, Türkiye için güvenlik tedbirlerine katkının artırıldığı belirtildi.

Bildiride, "Türkiye için güvenlik tedbirlerine katkılarımızı artırdık ve bunların tam olarak uygulanmasına yönelik bağlılığımız sürüyor" ifadesi kullanıldı.

NATO ülkelerinin liderleri zirve sonrası birlikte fotoğraf çektirdi

Ayrıca Suriye'den Türkiye'ye gelebilecek tehditlere ilişkin olarak da Suriye'nin NATO ve müttefiklerinin topraklarına kadar ulaşabilecek kısa menzilli balistik füzelerinin olduğu hatırlatıldı. Bildiride, "Suriye'den Türkiye'yi vurabilecek veya hedef alabilecek füzelere karşı tetikte olmayı sürdürüyoruz. Suriye'den gelen balistik füze tehdidine karşı gözlem ve değerlendirmelere devam ediyoruz" denildi.

Çin ve Rusya'ya karşı birliktelik mesajı

ABD Başkanı Joe Biden ilk kez katıldığı zirvede, ittifaka bağlılığını teyit ederken liderler zirvede yeni strateji konsepti "NATO 2030"u kabul etti. Zirve sonunda yayınlanan sonuç bildirisinde ise "uluslararası düzene yönelik sistematik bir sınama" olarak nitelendirilen Çin'e ilk kez geniş bir yer ayrıldı.

Genel Sekreter Jens Stoltenberg, zirvenin ardından düzenlediği basın toplantısında zirvede "ittifak için yeni bir sayfa açtıklarını" belirtti.

"Küresel rekabetin" yaşandığı bu dönemde Avrupa ve Kuzey Amerika'nın NATO çerçevesinde "güçlü duruş" sergilemesi konusunda müttefikler arasında görüş birliği olduğunu kaydeden Stoltenberg, "Özellikle de Çin ve Rusya gibi otoriter rejimlerin kurallara dayalı uluslararası düzene meydan okuduğu bir dönemde" ifadesini de sözlerine ekledi.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00
  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu