GÜLCAN TÜRKMEN


Yaş ilerledikçe geçmişe özlem artıyor


İnsanın yaşı ilerledikçe “Ah bir çocuk olsam” diye iç geçirmeye, kendi kendine geçmişine, çocukluğuna özlem duymaya başlıyor. Elbette bu cümlenin anlamını öyle herkes anlayamıyor. Artık yavaş yavaş bu cümlenin anlamını bende öğrenmeye başlıyorum.
Meğer bu cümle çok anlamlı bir cümleymiş. Bir bardağa doldurmak ve hatta TV’de kanal değiştirmek bile insana mutluluk veriyormuş. Bir musluktan suyun akması, odanın lambasını açmak veya kapatmak gibi eylemler bir çocuğa inanılmaz haz ve mutluluk veriyor.
İşte o yüzden pek çok insan yeniden çocuk olmak istiyor. Peki böyle bir fırsat olsa, yani çocukluğumuza dönebilseydik neler yapmazdık ki? Elbette herkes bu sorunun üzerine düşünmeye başlamıştık neler yapardık diye.
Yani bugünün en mutlu insanına bile sorsanız o da mutlaka çocukluğuna dönmek isteyecektir. Çünkü çocuk olmak özgür olmak, sınırları zorlamak, insanların odağında olmak, insanlar tarafından sürekli hoş tutulmak, ne yaparsanız yapın her yaptığın hatta altınıza yapın yine insanların hoşgörüsüyle karşılanıyorsunuz. Sonuçta insanlığın geleceği sizsiniz ve bu nedenle insanlar size gıptayla bakıyor…
“Ah keşke çocuk olsam” cümlesindeki özlem aslında insanın yaşı ilerledikçe daha da artıyor. Birde bunun şimdiki dönem çocukların sahip olduğu imkanlar ile yakın geçmişte yani bizlerin sahip olduğu imkan ve olanakları karşılaştırarak iç çekmemekte pek mümkün olmuyor. Evet bizlerin döneminde sokaklarda oyun vardı. Ama her zaman sokakta oynamıyorduk. Bazen kendi evimizde de oyun oynamak isterdik.
Elbette orta yaş grubundaki insanlar ile orta yaş grubunun altında kalan insanlar çocuk olmayı isterken, yaşlılar ise gençlik yıllarına dönmek istiyor. Elbette her yaşın ayrı güzelliği, ayrı bir önemi var ama çocukluk başka… Çocuklar her şeyden mutlu olabiliyorlar. Çünkü çocuklar yeni şeyler öğreniyor, öğrendikleri ile de aslında mutlu oluyorlar.
Tıpkı insanların yeni hizmetlerle tanışması gibi… Kimden olursa olsun, nereden olursa olsun ücretsiz bir hizmetle karşılaştığımız zaman bizlerde aslında çocuklar gibi mutlu oluyoruz. Örneğin bir belediyenin yolunuzu yapması sizi mutlu ediyor, ama yapmazsa sinirleniyoruz. İşte çocuklukta böyle… Çocuk istediğinin yapılmasını ister, istediği olmazsa ağlayarak ortalığı yakar yıkar.
Günümüzde çok sayıda insanın geçmişe özlem duyduğunu ve içinde bulunulan yaştan ve ortamdan hoşnut olmadığına şahit oluyoruz. Belki bizler de böyleyiz.
Ancak gelin görün ki evet hepimiz çocukluğumuzu, gençlik yıllarımızı istiyoruz ve o günlere geri gidemediğimiz için üzülüyoruz. Fakat böyle bir şey mümkün olmuyor maalesef…
O nedenle hayattan keyif almak zaten çekilmez bir hal almış bu dünyayı daha çekilmez hale getirmemek adına içinde bulunduğumuz hayattan keyif almaya ve soluğumuz her havaya aldığımız her nefese şükür ederek hayattan keyif almanın yollarını aramalıyız.
Geçmiş günleri gülerek hatırlamak ve içinde bulunulan yaştan, zamandan keyif alarak geleceğe daha umutlu bakabilmek dileğiyle…

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00