ERDOĞAN-BİDEN GÖRÜŞMESİ YAPILDI
DÜNYA 14.06.2021 21:44:00 433 0

ERDOĞAN-BİDEN GÖRÜŞMESİ YAPILDI

Biden, ABD Başkanı olduğu dönemde ilk kez Erdoğan ile yüz yüze görüşme gerçekleştirdi. 19:50 itibariyle sona eren görüşme sonrasında heyetler arası görüşmeye geçildi.

Erdoğan ve Biden'ın, NATO Zirvesi kapsamında NATO Karargahı'nda başkanlık ettikleri heyetler arası görüşme 40 dakika sürdü.

Görüşmede Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan eşlik etti.

Biden görüşmeyle ilgili ilk değerlendirmesinde, "Erdoğan ile çok iyi bir görüşme yaptık" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan zirve sonrasında açıklamalarda bulundu ve , "Dönem elini taşın altına koyma dönemidir" dedi.

"Uzun yıllara yakın dostum Biden" diyen Erdoğan, "Üzülerek bir hususu belirtmek istiyorum. Terör konusunda ikircikli tavır maalesef devam ediyor. Böyle ikircikli bir tavrın terörü bitiremeyeceği açıktı. Bir terör örgütüyle diğerinin yok edilemeyeceği ortaya çıkmıştır" açıklamasında bulundu.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Erdoğan, "S-400 konusunun gündeme gelmemesi mümkün değil, daha önceki düşüncemizi sayın Başkana ifade ettim. ABD ile çözülemeyecek hiçbir sorun yok" dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ilgili de konuşan Erdoğan, "Macron 'İslam düşmanı değilim' dedi" ifadelerini kullandı. Erdoğan, Biden ile görüşmesinde "1915 meselesinin gündeme gelmediğini" açıkladı.

Erdoğan'ın açıklamalarında öne çıkanlar şöyle:

"Birinci derecede Türkiye-Amerika ilişkilerini şöyle masaya bir yatırmamız gerekiyor. Birçok tabii dedikodular vesaire içeride, dışarıda oldu. Bunları geride bırakıp 'Neler yapabilir, neler yapacağız' bunları konuşmamız lazım.

Görüşme alanımız çok geniş. Zira 24 Nisan, bizler için maalesef çok çok olumsuz bir süreç oldu. Böyle bir yaklaşımı tabii ki beklemezdik ama bu yaklaşım bizleri ciddi manada üzmüştür ve bunu gündeme getirmeden geçmeyi tabii doğru bulmamız mümkün değil. Zira Türkiye rastgele bir ülke değil.

Gerek zirve hitabımızda, gerekse ikili görüşmelerimizde YPG/PKK'ya verilen desteğin sonlandırılması gerektiğini açıkça dile getirdim. Suriye'nin bir terörist yetiştirme kampına dönüşmesinin de önüne geçmeye çalıştık. Bugün kadar 9 bine yakın yabancı terörist savaşçı yakaladık, ülkelerine geri gönderdik. 100 bini aşkın terör şüphelisine ülkemize giriş yasağı koyduk. Kaynak ülkelere teslime ettiğimiz teröristlerin serbestçe dolaşabilmesi, hatta kimi ülkelerde terör eylemi yapabilmesi büyük bir zaafiyettir. Türkiye sadece PKK, FETÖ ve DEAŞ'la mücadelesinde değil, yabancı terörist savaşçıların engellenmesine yönelik çabalarında da tek başına bırakılmıştır.

Zirve vesilesiyle ABD Başkanı Joe Biden'la az evvel bir araya geldik. Uzun yıllara dayalı dostluğumuzun bulunduğu Sayın Biden'la kapsamlı görüş alışverişinde bulunduk. Hme görüş ayrılığı yaşadığımız meseleleri, hem de ortak çıkarlara sahip olduğumuz alanlarda iş birliği alanlarını ele aldık. Etkin iş birliğine ihtiyaç duyduğumuz coğrafyalarda yapacağımız çalışmaları görüştük.

Bu görüşmede salgın sonrası ortaya çıkacak yeni fırsatları da dikkate alarak aramızdaki ekonomik potansiyelin tam anlamıyla hayata geçirebilmesi için atılacak adımları değerlendirdik. İki müttefik ve stratejik ortağa yakışacak şekilde doğrudan iletişim kanallarını kullanmakta mutabık kaldık.

'YARARLI VE SAMİMİ BİR GÖRÜŞME OLDU'

Neticede son derece yararlı, samimi bir görüşme oldu. Her alanda karşılıklı saygı ve çıkara dayalı verimli bir iş birliği döneminin başlaması anlamında güçlü bir iradenin olduğunu görüyoruz. Türkiye, ABD ilişkilerinde çözülemeyecek hiçbir mesele olmadığını, tam tersine iş birliği alanlarımızın sorun başlıklarından daha geniş ve zengin bir görünüm sergilediğini düşünüyoruz.

Zirve marjında bir diğer görüşmeyi de Birleşik Krallık Başbakanı Sayın Johnson'la yaptık. Görüşmemizde dost, müttefik ve stratejik ortak olarak iş birliğimize verdiğimiz önemi ve sürdürülmesine yönelik irademizi vurguladık. Sıklıkla konuştuğum Şansöyle Merkel'le kapsamlı bir fikir teatisi gerçekleştirdik. Yunanistan Başbakanı Sayın Miçotakis'le görüşmemizde yeniden canlandırdığımız diyalog mesajını sürdürmeyi kararlaştırdık. Görüşmelerimizi ikili olarak yapalım ve daha da ilerisi, biz görüşmelerimizi gerekirse özel hattan yapmak suretiyle aramıza birilerini sokmamıza gerek yok kararı aldık.

Bu görüşmelerde de ikili ve bölgesel konular ile AB'deki konuları ele aldık. Dün Litvan ve Leton mevkidaşlarımla görüşmelerim oldu. Bu görüşmelerde ikili ilişkilerimizin yanı sıra, 24 Haziran'daki zirve öncesi Türkiye-AB ilişkileri konusunda görüş alışverişinde bulundu. Dün ayrıca Sayın Orban'la da verimli bir ikili görüşme yaptık.

Belçika hükümetine ve NATO Genel Sekreteri Sayın dostum Stoltenberg'e teşekkürlerimi sunuyorum."

NATO ZİRVESİ SONRASINDA ERDOĞAN BASIN TOPLANTISI YAPTI

 “NATO’nun küresel sınamalar karşısında daha etkin inisiyatifler üstlenmesi gerekmektedir,” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi’nin ardından düzenlediği basın toplantısında, “Üye devletler, kurucu ilkelerine sahip çıkmalı ve İttifak’ı güçlendirmelidir. Akdeniz’den Karadeniz’e, Avrupa’dan Asya’ya kadar NATO’nun sağladığı güvenlik şemsiyesine ihtiyaç duyulan her yerde, İttifak aktif rol üstlenmelidir. Dönem sorumluluktan kaçma değil, elini taşın altına koyma dönemidir. Bilhassa NATO’nun küresel sınamalar karşısında daha etkin inisiyatifler üstlenmesi gerekmektedir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  NATO Liderler Zirvesi’nin ardından basın toplantısı düzenleyerek, açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde yer alan duyuruya göre Açıklamasında küresel ekonomik ve güvenlik mimarisinde köklü değişimlerin yaşandığı bir dönemden geçildiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bölgesel aktörlerin karar alma süreçlerindeki etkisi ve ağırlığı günden güne artıyor. Son bir buçuk yıldır insanlığın gündemini belirleyen koronavirüs salgını bu değişim sürecini daha da hızlandırmıştır. Yüzyılın en büyük sağlık krizi olarak nitelenen salgın, küresel sistemdeki açıkları ve yapısal sorunları bir kez daha gözler önüne sermiştir” dedi.

Koronavirüs salgının yansımalarının hayatın hemen her alanında görüldüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Ekonomiden ticarete, toplumsal hareketlerden kamu güvenliğine kadar çok geniş bir yelpazede salgının artçı sarsıntılarına şahit oluyoruz. Salgınla beraber istikrarsızlığın, İslam ve yabancı karşıtı ırkçı akımların dünyanın farklı köşelerinde yaygınlaştığını görüyoruz. Demokrasi ve demokratik değerler yara alırken, sorun çözme mekanizmaları işlerliklerini kaybediyor. Uluslararası toplum tarafından terk edilmiş olma düşüncesi, bilhassa sistemin çeperinde yer alan yoksul ülkeleri içe kapanmaya sürüklüyor. Salgınla beraber ekonomileri iyice kötüleşen az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere yönelik yardımların şarta bağlanması, adalete ve hakkaniyete olan inancı da aşındırıyor.”

“ÜYE DEVLETLER, KURUCU İLKELERİNE SAHİP ÇIKMALI VE İTTİFAK’I GÜÇLENDİRMELİDİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel ekonominin toparlanma ihtiyacı en üst safhadayken, özellikle gelişmiş ülkelerin korumacı tedbirlere başvurmasının, salgın kaynaklı ekonomik sorunların derinleşmesine sebep olduğunu vurgulayarak “Hepimiz güvende olana kadar hiçbirimizin güvende olamayacağı gerçeğiyle bir kez daha yüzleşiyoruz. Dünyanın içinde bulunduğu bu manzara bize NATO’nun da üzerine inşa edildiği ‘ittifak ve dayanışma ruhunun’ önemini göstermiştir” şeklinde konuştu.

Küresel istikrarın muhafazasında NATO’nun hem belirleyiciliği, hem de üstlenmesi gereken sorumluluklar arttığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Üye devletler, kurucu ilkelerine sahip çıkmalı ve İttifak’ı güçlendirmelidir. Akdeniz’den Karadeniz’e, Avrupa’dan Asya’ya kadar NATO’nun sağladığı güvenlik şemsiyesine ihtiyaç duyulan her yerde, İttifak aktif rol üstlenmelidir. Dönem sorumluluktan kaçma değil, elini taşın altına koyma dönemidir. Bilhassa NATO’nun küresel sınamalar karşısında daha etkin inisiyatifler üstlenmesi gerekmektedir.”


Biden, “Türkiye'yle İlerleme Sağlayacağımızdan Eminim” 

ABD Başkanı Joe Biden Brüksel’de NATO Zirvesi kapsamındaki temaslarının ardından basın toplantısı düzenledi. Biden Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesini olumlu olarak niteledi, “İlerleme sağlayacağımızdan eminim” dedi.

Başkan Biden Brüksel’deki NATO Zirvesi kapsamındaki temaslarının ardından planlanan basın toplantısını 2,5 saati aşkın bir gecikmeyle düzenledi.

Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşmeyi olumlu ve verimli olarak tanımladı. Ekiplerin liderlerin üzerinde mutabık kaldıkları konuların ayrıntılarına ilişkin çalışmaları sürdüreceğini belirten Biden, “Gerçek bir ilerleme sağlayacağımızdan eminim” ifadelerini kullandı.

“NATO’nun 5. Maddesine yönelik taahhüdümüz güçlü”

NATO Zirvesi’nin ardından “Amerika geri döndü” ifadesini yineleyen Başkan Biden, ABD’nin NATO Antlaşması’nın bir müttefike yönelik saldırının tüm ittifaka yapılmış sayıldığını belirten 5. Maddesi konusundaki taahhüdünün sağlam olduğunun altını çizdi.

“Afganistan’da terörle mücadele çabaları sürmeli”

Afganistan konusunda ittifak içinde bir mutabakat olduğunu belirten ABD Başkanı Biden, Afganistan’ın batı ülkelerine yönelik saldırılarda bir kez daha güvenli bir liman haline gelmemesi için terörle mücadele çabalarının devam etmesi gerektiğini belirtti.

Görüşme öncesi Putin’e mesaj

Başkan Biden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Çarşamba günü yapacağı kritik görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, Moskova’ya Putin’in tercih etmesi halinde işbirliği yapılabilecek alanların bulunduğu mesajını vereceğini; ancak Putin’in siber güvenlik ve başka alanlarda işbirliği yapmayı istememesi halinde karşılık vereceklerini belirtti.

Putin’le Çarşamba günü Cenevre'de yapacağı görüşmede ABD’nin kırmızı çizgilerini net bir şekilde aktaracağını söyledi.

Rusya ile çatışma istemediklerini belirten Biden, Moskova’nın zararlı faaliyetlerine devam etmesi halinde karşılık vereceklerini kaydetti.

Rusya'da cezaevinde bulunan muhalif lider Aleksey Navalny'nin hayatını kaybetmesi halinde bunun bir trajedi olacağını ve böyle bir durumda Rusya'nın başka ülkelerle ve ABD ile ilişkilerinin zarar göreceğini söyledi.

Başkan Biden, "Navalny'nin ölümü Rusya'nın temel insan haklarına uyma niyetinde olmadığının bir başka göstergesi olacak" ifadelerini kullandı.

Biden’dan NATO’da demokrasi mesajı

ABD Başkanı Joe Biden basın toplantısında, NATO liderlerinin demokrasilerin dayanıklılığını güçlendirme ve yenileme konusunda mutabık kaldıklarını belirtti.

NATO liderlerinin yeni bir siber güvenlik politikasına onay verdiğinin de altını çizen Biden bunun NATO’da bir ilk olduğunu vurguladı.

“Ukrayna NATO üyesi olmak için yolsuzluğu ortadan kaldırmalı ve kriterleri kaşılamalı’’

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski zirvenin sona ermesinin ardından Twitter’dan yaptığı açıklamada, NATO ülkelerinin Ukrayna’nın ittifaka üye olacağını teyit ettiklerini yazmış, bu konudaki yol haritasının üyelik sürecinin önemi bir parçası olduğunu belirtmişti.

ABD Başkanı Joe Biden’a basın toplantısında Ukrayna’ya NATO’ya üye olup olmayacağı konusunda net bir yanıt verilip verilmediği soruldu.

Başkan Biden Ukrayna’nın NATO’ya üye olması için gerekli kriterleri karşılaması ve yolsuzluğu ortadan kaldırması gerektiğini söyledi.

Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmiş olmasının ve Moskova’nın Ukrayna’nın doğusundaki rolünün Kiev’in ittifaka hiçbir zaman alınmayacağı anlamına da gelmediğini belirtti.

“Hala yolsuzlukla mücadele etmeleri gerekiyor. Bu esnada Ukrayna’yı Rusya’nın saldırganlığına direnç gösterebilecek bir pozisyona getirmek için elimizden geleni yapacağız” dedi.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00
  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu