(DEFTER) Büyükelçi Hasan Sevilir AŞAN


CUMHURİYETİMİZ YÜZ YAŞINA GİRERKEN

‘’İşgal altındaki Anadolu’da Mustafa Kemal önderliğinde başlayan ulusal direnişle kazanılan Cumhuriyet, dönemin mazlum ulusları için de emperyalist paylaşımlara karşı ümit aşılayan, model oluşturan bir zaferin simgesiydi’’


1912’de bağımsızlığını kazanan Arnavutluk’un yüzüncü yılı 2012 yılında ülke çapında düzenlenen törenlerle kutlamıştı.

Arnavutluk’la ortak tarihi bağlarımız ve dost bir ülke Büyükelçisi olarak törenlere resmi katılımın ötesinde mümkün olduğunca düzenlemelere gönüllü katkılarda da bulunmuştum.

Cumhuriyetimizin yüzüncü yılının cumhuriyet ruhuna layık ve akılda kalıcı şekilde kutlanması yönündeki hassasiyetimize iki yıl önce bu sütunlarda değinmiştik.

2023’e yaklaşırken, kutlamaların toplum olarak sahiplenilip coşkuyla gerçekleşmesine yönelik beklentileri hatırlamakta fayda olabilir.

 

CUMHURİYETİMİZİN YÜZÜNCÜ YILI  

Ulusların, varoluş ya da yok oluş süreçlerini ilgilendiren tarihi dönemeçler, toplumsal hatıraları canlı tutmak, zihinleri tazelemek adına ya coşkulu kutlamalarla ya da yaslarla anılır.

Kurtuluş mücadelemiz ve Cumhuriyetimizin 100. yılı bu anlamda en anlı şanlı tarih sayfalarımızdır.

Mustafa Kemal’in İsmet Paşa’ya ‘‘Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makûs talihini de yendiniz’’ ifadesinde ruhunu bulan, yedi düvelden işgalcilere karşı kazanılan kurtuluş savaşı ve Cumhuriyet, tarihimizin en anlam yüklü zaferidir.

Samsun’da ilk ulusal direniş adımlarının atıldığı 19 Mayıs 1919’un yüzüncü yılının idraki beklenenden sönük ve tartışmalı şekilde başlamıştır.

Kutlamaların son adresi 29 Ekim 2023’de Ankara olacaktır.

*** 

Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının önderliğinde Anadolu’da birçok cephede başlayan ulusal direniş ve istiklal savaşının ardından ilan edilen Cumhuriyet, bizim için olduğu kadar, dönemin mazlum ulusları için de emperyalizme karşı ümit aşılayan, model oluşturan bir zaferin simgesiydi.

Yüzüncü yıl kutlamalarının, tarihi önemini yansıtacak anlam ve ağırlıkta uluslararası boyutlarda, belirli bir strateji çerçevesinde şimdiden titizlikle ayrıntılandırılması başarıyı arttıracaktır.

Ulusal proje, resmi kuruluşlarımızın yanı sıra sivil toplum, meslek ve sanat kuruluşları, üniversiteler, basın kuruluşları ve Kent Konseylerinin katkıları ile olgunlaştırılabilir.

Mümkün olduğunca tüm toplum kesimlerinin katılımının sağlanması ulusal coşkuyu katlamalı şekilde yükseltecektir. Bu yelpaze, yurt dışında yerleşik vatandaşlarımız, soydaşlarımız ve dost ülkelerin de ilgisine hitap etmelidir.

Dışişleri Bakanlığının yayınladığı milli mücadele dönemine ait belgeleri içeren ‘’100. Yılında 1919’’ arşivi, bu kapsamda örnek bir kurumsal çalışmadır. Resmi ve sivil kuruluşların kendi alanlarında benzer çalışmaları hayata geçirmesi kalıcılığı özendirecektir.

Resmi düzenlemelerin yanı sıra, toplumsal ve bireysel girişimler de uyum içinde hayatiyet kazanabilmelidir.

***

Son yıllarda ulusal günlerdeki duygusal ayrışma, bölünme ve paralel kutlama girişimleri birlikteliği zedelemektedir.

Günümüz siyasi eğilimlerinin dar bakışlı arayışlarından arındırılmış, dönem ruhunu öne çıkaran yaklaşımlar milli hissiyatı güçlendirecektir.  

YÜZÜNCÜ YIL MARŞI

Dilimize şimdiden yerleşebilecek 10. yıl marşı heyecanında bir Yüzüncü Yıl Marşının kitlelere mal edilmesi önceliğimiz olmalı.

Ulusal birlik duygusunu sembolleştirecek marş şimdiden ezberimize girebilmeli.

Türkiye’nin ve uluslararası toplumun önde gelen şair, ozan ve kompozitörleri bu yönde özendirilip, teşvik edilmelidir.

Ulusal gururumuz Fazıl Say’ın böyle bir göreve talip olması ise tarihi bir şans olacaktır.

Yüzüncü yılı ulus olarak idrak etmeye hazırlandığımız bu dönemde unutmamalı ki ‘’Benim en büyük eserim Cumhuriyettir’’ diyen Atatürk, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetini bizlere emanet etmiştir..

YAZARLAR

  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • BIST 100

    9629,68%0,85
  • DOLAR

    32,53% 0,26
  • EURO

    34,66% 0,36
  • GRAM ALTIN

    2499,23% 0,53
  • Ç. ALTIN

    4196,44% 1,04