Adana Baro başkanından Peker açıklaması
GÜNDEM 2.06.2021 11:56:00 1555 0

Adana Baro başkanından Peker açıklaması

Baro Başkanı Av. Veli Küçük, “Suç örgütü lideri şüphelisi Sedat Peker'in iddialarının küçümsenmesi ve yok sayılması doğru değildir. Hukuksal denetim mekanizması gereğini yapmalıdır”dedi.

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, katıldığı canlı yayında güncel konuları değerlendirdi.Adana’nın Yeni Nesil Ekranı Birbuçuk TV’de gazeteci Murat Yıldız’ın canlı yayın programında “Sedat Peker Videoları, Anayasa ve Hukuk Devleti” hakkında görüş, düşünce ve değerlendirmelerini paylaştı.

Daha önce suç örgütü kurmaktan hüküm giyen Sedat Peker’in videolarıyla gündeme gelen iddiaların araştırılması, hakikatlerin açığa çıkması ve tatmin edici bir süreç işletilmesi gerektiğine işaret etti.
Av. Veli Küçük, “90’lı yıllarda ve 2015 sonrasında aktif olan organize suç örgütü tarafından sosyal medyada ortaya atılan iddialar var. Bu iddialarda bazı eski kamu görevlileri, kamuoyunda bilinen bazı şahısların bu suçlara karıştığı iddiaları var. Cinayet, kişi kaçırma, rüşvet gibi. İddialar doğrudur değildir ama aydınlatılması gereken unsurlardır. Uluslararası komplo teorileri ile önemsizleştirmek siyaseten belki doğru bir yaklaşım olabilir ama hukuk gereğini yapmalıdır.

Cumhurbaşkanının da bu süreçte bakana sahip çıkması hukuk devleti ve demokrasi adına üzüntü vericidir.

Gerçeklerin bir gün ortaya çıkma gibi bir huyu vardır.”

Av. Küçük, Gezi Parkı direnişinin 8. yılı nedeniyle Taksim’de yapılacak anmanın yasaklanması hakkında yaptığı açıklamada ise, “19 yıllık siyasi iktidar döneminde şöyle bir yaşam pratiği var; toplumu ikiye ayırma, ayrıştırma, kutuplaştırma çerçevesinde birçok ciddi bir stratejik yaklaşım var. Gezi Parkı protestolarına aslında siyasi iktidarın ve Cumhurbaşkanının bakış açısı da ne yazık ki böyledir. Olayları ve ortaya konulan farklı düşünceleri ve muhalif değerleri krimalinize ederek, üzerine çok sert bir şekilde hukuk dışı uygulamaları da reva görerek legalize edildi.

“SİYASİ İKTİDAR VE CUMHURBAŞKANININ İNSANLARIMIZI DÜŞMAN ETMEYE HAKKI YOK”

Fransa’da sarı yelekliler tarafından büyük eylemler yapıldı. Orada talepler ciddiye alındı. Gezi’deki gibi benzer değerlendirmeler ve büyük hukuksuzluklar görülmedi. İstanbul’un göbeğinde bir parkın yerine AVM ve Topçu Kışlası yapılmasına karşı çıkan yurttaşlara karşı sert müdahaleler yapıldı. Ben şöyle değerlendiriyorum;  Siyasi iktidar karşı cephe oluşturma anlamında kendine malzeme arıyor. Bunu her yerde yapıyor;  Barış Akademisyenleri için yapıyor, Tabipler Birliği için, Cerrattepe’de, İkizdere’de, Van Gürpınar’da yapabiliyor. Demokrasimiz bir adım öteye çıkarılacaksa özgürlükçü bakış açısıyla değerlendirmeler yapmalıdır.  Siyasi iktidar ve Cumhurbaşkanının insanlarımızı düşman etmeye hakkı yok. Toplumsal barışı ve huzuru sağlamayı öneriyorum.” 

“DEVLET TOPLANTI VE GÖSTERİ HAKKINA MÜDAHALE EDEMEZ.” 

Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Yurtbaşı Mahallesi’nde mermer ocağına karşı direnen köylülere yönelik hukuksuz ve sert müdahale hakkındaki soruya da Baro Başkanı Av. Veli Küçük,  ‘toplantı ve gösteri hakkı’nın Anayasa’nın 11’inci maddesinde açıkça ifade edildiğini hatırlatarak, “Maddede açıkça bu hak tanınıyor. Bu hak çerçevesinde herkes sokakta mesajını verebilir, herhangi bir konu hakkında protesto hakkını kullanabilir. Bu çok temel bir haktır, izne tabi değildir. Barışçı olduğu sürece devlet buna müdahale edemez. Daha önce bildirim yapılsın ya da yapılmasın barışçı olduğu ve şiddet içermediği sürece devletin müdahale etme hakkı yoktur” dedi. 

Devletin engelleyici bir yaklaşım yerine toplantı ve gösteri hakkının kullanmasını sağlamak ve bu hakkın korunmasına yönelik tutum alması gerektiğini de söyledi.  “Devlet bu hakkı sağlamadığı ve korumadığı taktirde toplantı ve gösteri hakkının ihlal edilmesine göz yumacağı anlamına gelir” diyerek, bütün özgür toplumlarda bu hakkın kullanılıp, korunduğunu vurguladı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın grup konuşmasında Rize'de provokasyon girişimiyle karşılaşan Meral Akşener'e yönelik "Bu daha birşey değil, daha neler olacak neler. Daha dur bakalım, bunlar iyi günler" sözlerini de eleştirdi. 

BARO GENEL KURULU VE SEÇİMLERİ TEMMUZ AYINDA YAPILACAK 

Baro Başkanı Av. Veli Küçük, pandemi nedeniyle ertelenen 31. Olağan Genel Kurul ve seçimlerinin Temmuz ayında yapılması için yönetim kurulunun karar aldığını ifade etti.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli