(DEFTER) Büyükelçi Hasan Sevilir AŞAN


ANTALYA DİPLOMASİ ZİRVESİ

‘’Forumun zaman içinde kendi fırsatlarını da yaratarak kalıcı hale gelmesi ve başarısı uluslararası arenada kabul gören geleneksel Türk diplomasisine yeni bir soluk getirmesi ümit edilmekte’’


İlk toplantısı geçen yıl Mart ayı için planlanmışken pandemiden dolayı gerçekleşmeyen ve bu yıl 18-20 Haziran tarihlerinde yapılacak olan Antalya Diplomasi Forumu hazırlıkları sürmekte.

Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen Forumun her yıl tekrarlanarak gelenekselleşmesi beklenmekte.

Forumun küresel ve bölgesel güncel meseleler üzerinde fikir jimnastiği yapılarak geleceğe yönelik diyalog ve çözüm önerileri platformu oluşturulması öngörülmekte.

***

Anlaşıldığı kadarıyla, güncel küresel veya bölgesel meselelerden seçilecek bir ana konu çevresindeki alt başlıklara da odaklanılarak, geleceğe yönelik fikir jimnastiği, diyalog ve çözüm önerilerinin ele alınacağı bir düşünce platformu oluşturulması planlanmakta.

İlk toplantıda “Yenilikçi Diplomasi: Yeni Dönem, Yeni Yaklaşımlar” başlığı altında bir dizi küresel ve bölgesel meselede diplomatik ufuk turu öngörülmekte.

DIŞİŞLERİ BAKANLARI ZİRVESİ

Foruma katılım profilinin, özel davetli uluslararası şahsiyetlerin yanı sıra bireysel başvuruları kabul edilecek akademisyen, düşünür, diplomat ve kanaat önderleri olarak şekilleneceği tahmin edilmekte.

İlan edilen davetliler listesine bakıldığında, beklenen katılımlar gerçekleşirse ilk Forum bir Dışişleri Bakanları Zirvesi olacaktır.

Çoğunluğu Avrupa Kıtasında olmak üzere farklı ad ve formatlarda birçok istişare veya beyin fırtınası odaklı strateji toplantıları mevcut.

Çok duyulan Davos, Münih Güvenlik, Bilderberg, Konrad Adenaur, Crans Montana, Bled, Wilton Park ve Chatham House periyodik konferanslarının yanı sıra Oslo ve Camp David gibi ad hoc uzlaşı mekanizmaları da uluslararası diplomasi girişimlerinin bilinen örnekleri.

Antalya Diplomasi Forumunun etki alanı ve akıbetine ilişkin olarak pandemi koşullarının da devam ettiği bu aşamada fikir yürütmek elbette erken olacaktır.

Forumun zaman içinde kendi fırsatlarını da yaratarak kalıcı hale gelmesi ve başarısı uluslararası alanda kabul gören geleneksel Türk diplomasisine yeni bir soluk getirmesi ümit edilmektedir.

UZLAŞI DİPLOMASİSİ

Her yıl farklı bir güncel konuya yoğunlaşacağı anlaşılan Forumun ‘’diplomasi’’ başlığına ‘’uzlaşı, uzlaştırma veya barış diplomasisi’ gibi bir vurgu ilavesi, zihinlere daha kolayca yerleşmesini sağlayabilir.

Uluslararası sorunlar yumağında ‘uzlaşı, uzlaştırma’ denildiğinde Antalya Diplomasi Forumunun akla gelmesi veya gönderme yapılması önemli bir adım olacaktır.

DÜŞÜNCE KURULUŞU

Antalya Diplomasi Forumunun Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenleniyor olması, katılım düzeyi, özgür tartışma ve fikir üretme hedeflerinde beklenti çıtasını düşürebilir.

Hâlbuki Dışişleri Bakanlığı ile istişare ve irtibat içinde olacak müstakil bir kuruluşun düzenleyici olması, başarı ve kalıcılığı arttırabilir.

Küresel meseleler üzerinde fikir üretecek bir Forumun katılımcılarının resmi makamların davet veya onayıyla oluşturulması eleştiri çekebilir. İştirakçilerin akreditasyonun davetle yapılıyor olması geleceğe yönelik beyin fırtınası ve fikri tartışmaları kısıtlayabilecektir.

Dışişleri konferansları resmi, devlet toplantılarıdır. Bir davetli konuşmacıya yönelik eleştiri veya resmi söylemle çelişen sunumlar öncelikle resmi makamları rahatsız edebilir.

Resmilerin gölgesinde cereyan edecek çekingen ve mahcup fikirli oturumlar ise Forumu düşük enerjili protokol toplantılarına dönüştürebilir.

***

Dışişleri Bakanlığının irili ufaklı çok sayıda uluslararası zirve ve resmi toplantıya ev sahipliği yapmakta olduğu malumlarıdır.

Daha büyük uluslararası zirvelere imza atmış olan deneyimli Hariciye kadroları başka bir kulvarda da olsa Antalya Diplomasi Forumunun üstesinden başarıyla gelecektir.

Ancak bu girişimin, görünen resmi formatıyla bir serbest düşünce forumu olarak değil de yeni bir Dışişleri Bakanlığı konferansı olarak algılanacağı da hatırda tutulmalıdır.

Türk diplomasisi adına başarılı bir adım olması dileğimizle.

YAZARLAR

  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92