Prof. Dr. Özer OZANKAYA


HİPOKRAT ANDINI KALDIRMAK, DEMOKRASİ DÜŞMANLIĞININ KANITIDIR!  

Yaşamsal demokrasi bilinci sergilenemeyince ve demokrasinin güvenliği için zorunlu olan önlem alınmayınca, ulus, devlet ve yurt olarak pek çok demokrasi dışı, yıkımlı edimler yaşanması, doktorların Hipokrat Andını önleme ölçüsüne bile varılması şaşırtıcı olamaz.


Doktorların mesleğe başlarken içtikleri Hipokrat Andı, hekimlerin bakımına bağımlı olan insanları, soy, cinsiyet, inanç, düşünce, sınıf, meslek .. ayrımı gözetmeden, eşit ölçüde özenle iyileştirmeğe çalışacağına söz vermesidir.

Aslında, ulusal birlik ve barışın temel bir gereği olacak ölçüde yaşamsal önem taşıyan bu yemine gerçekten uyulmasının asıl güvencesi, dürüst, yani her yurttaşa eşit işlem yapan bir kamu yönetimi kurup işleten bir siyasal iktidarın bulunmasıdır. Siyasal iktidarın, dürüst kamu yönetimi  kurup işletmenin kendi demokratik meşruluğunun gereği olduğunun bilincinde olmasıdır.

Oysa siyasal görüş ve kişilikleri “demokrasiyi küfür düzeni” sayan bir dinsel bağnazlıkla yetişmiş bir kadronun bu bilinçte olması ve ona göre davranması beklenemez.

Bu nedenle bir kez bile demokrasiyi reddeden bir siyasal anlayışta olduklarını kamuoyuna açıklayanların, ülkenin her inanç ve görüşten insanlarını eşit işlem yaparak yönetmelerinin güvencesi olamayacağı düşünülmek ve yıkmaya yemin ederek yetiştikleri demokrasinin hak ve özgürlüklerinden artık yararlanamayacakları kabul edilmek gerekirken, bu yaşamsal demokrasi bilinci sergilenemeyince ve demokrasinin güvenliği için zorunlu olan bu önlem alınmayınca, ulus, devlet ve yurt olarak pek çok demokrasi dışı, yıkımlı edimler yaşanması, doktorların Hipokrat Andını önleme ölçüsüne bile varılması şaşırtıcı olamaz.

Oysa Türkiye Cumhuriyeti, tüm eğitim kurumlarında da demokrasi kültürü kazandırmaya özel önem vermek üzere kurulmuştur.

Öğrencilere ve tüm yetişkinlere HOŞGÖRÜ KÜLTÜRÜ kazandırmaya, en başta kurucusu Atatürk, kendi eliyle yazıp tüm öğretim kurumlarında Afet İnan imzasıyla okutulan YURTTAŞ İÇİN MEDENİ BİLGİLER kitabında, şu evrensel değerdeki çağrıyla kendini adamıştır:

"Hoşgörü o kimsede vardır ki, yurttaşının ya da herhangi bir insanın vicdani inanışlarına karşı hiçbir kin tutmaz; tersine, saygı gösterir. Hiç olmazsa başkalarının kendisininkine uymayan inanışlarını bilmezlikten, duymazlıktan gelir.

"..Düşüncelerin, inanışların başka başka olmasından yakınmamak gerekir. Çünkü bütün düşünceler ve inançlar bir noktada birleşecek olursa, bu hareketsizlik belirtisidir, ölüm işaretidir. .. Bunun içindir ki gerçek özgürlük severler, hoşgörünün genel bir huy olmasını isterler. (Ancak) özgürlükçü olmayanlara karşı da geniş davranılmasını isteyenlerin, hiçbir zaman elleri ayakları bağlı kurbanlık koyun durumuna razı olacakları düşünülmemelidir.

"Unutmamalıdır ki, .. ilgimizi kestiğimiz geleneklere bağlılığı kesinlikle yeniden kurmak isteyenler, kendileri gibi inanmayanları istedikleri gibi ezemezlerse, kendilerini cenderedeymiş gibi hissederler.

"..Hoşgörünün yaygınlaşması, huy durumuna gelmesi, düşünce eğitiminin yüksek olmasına bağlıdır."

----------------------------------------------------------------

Bknz.: YURTTAŞ İÇİN MEDENİ BİLGİLER: ATATÜRK’ÜN DEMOKRASİ DERSLERİ, (Özleştiren ve yayına hazırlayan: Ö. Ozankaya) ADD Yay.

 

 

 

...

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00