Zekai BULUÇ


ANTİ-EMPERYALİST KURTULUŞ SAVAŞIMIZIN VE YAKIN TARİHİN ZENGİNLERİ


    Dostlarım anti-emperyalist Kurtuluş Savaşımızda çok zengin insanlar olmuştur!

     Bunların bir kısmı savaşa gitmeyip; savaşa gidenlerin arazilerine alavere dalavere ile el koyup topu kayıtlarını üzerlerine geçirmişlerdi!

     Çoğu kasaba kurnazları ise köylülerin getirmiş olduğu bir sepet yumurtaya ve bir güğüm süte 250 gram çay ile 250 gram şeker vermiştir!

     Ortanca dayım Doğan DİNÇER Tarsus ilçesine veya Yenice beldesine bağlı Nernek köyünden birisiyle evlenmişti. Dayımla birgün konuşurken bir aileden bahsetti. Nernek köylüleri O aile için “Lanetli aile” diye bahsederlermiş! O aile savaşa gitmeyip, gidipte dönmeyenlerin arazilerine el koyup tapu kayıtlarını, üzerlerine geçirmişler! O aileden birisiyle İNÖNÜ parkının yakınında bulunan emekliler kahvesi diye anılan yerde bir müddet arkadaşlık yapmıştık! Aslında hiçte kötü insan değildi. Kalp krizinden vefat etmişti. Nernek köylülerinin “Lanetli aile” demelerinin tek sebebi hemen hemen hepsinin genetik kalp hastası olmalarıydı!

     Dörtyol civarındaki İsmet İNÖNÜ parkının yakınındaki emekliler kahvesinde bir müddet arkadaşlık yaptığım kişi adaşımdı. O’da kalp krizinden gitti.

     Ceyhan nehrinin doğu bölümündeki Abdioğlu köyünde 400 dönüm arazi kiraya tutup pamuk ekti. Fakat hasadı yapamadı çünkü 400 dönümlük pamuk arazisine PKK el koydu!

     Adana’nın içerisinde de çok zengin olanlar vardı. Bunlar Fransızlarla işbirliği yapanlardı. Bunların ismini vermek istemiyorum!

     Bunların ismini yazmak, ne 103 yıllık çınar Yeni Adana gazetesine, ne de bana yakışır!

     Abartısız söylüyorum, Adana’da çok zengin olacak iki aile vardı. Bunlardan ilki Ahmet Remzi YÜREĞİR, ikincisi ise Manisalı Ali Bey’di

     Yeni Adana gazetesine baktığımız zaman gazeteciliğini kamu yararına yaptığını görürüz! Peki 103 yıllık çınar sırtını bir bankaya, holdinge dayasaydı neler kazanırdı?

     Aynı şeyi Manisalı Ali Bey içinde söyleyebiliriz!

     SÖZÜN ÖZÜ: Elindeki olanakları kullanmamak ; kesinlikle paraya sırtını dönmektir!

NOT: Yakın tarihimizin zenginlerini görmek istiyorsanız; Liberalizmin babası Adam SMİTH’e, şapkayı ters giydiren yeni liberallere bakın!

Evde kalın. 

Sağlıcakla kalın.

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51