KONUK YAZAR


ESKİ VE KRONİK BİR HASTALIK ÇAĞIN DİNAMİKLERİNE İNAT GİDEREK AĞIRLAŞIYOR

Prof. Dr. Ahmet KARAGÜZEL


Prof. Dr. Ahmet KARAGÜZEL

Bütün olumsuzluklara karşın;*Ülkemizin asırlık demokrasi tecrübesi, -Cumhuriyetin kazanımları,-Az sayıdaki seçkin üniversiteleri ve eğitim kurumları,-Yurtdışında yetişen seçkin beyinler ve entelektüellerden oluşan,nitelikli bir bir beyin gücümüz hala vardır.

SORU:

BEYİN GÜCÜMÜZÜ AKILCI BİR BAKIŞLA KULLANILABİLİYOR MUYUZ, ENGEL NEDİR?

CEVAP: HAYIR, KULLANAMIYORUZ.ÜLKEMİZDE BU YOLDAKİ ENGELLERDEN EN ÖNEMLİSİ ÖZÜRLÜ SİYASET KURUMUDUR.

*Siyaseti iyi yola koyan faktör akılcılıktır. Eğer akılcılık ve objektivizm yok ise;

siyasi taraftarlık ve nepotizm batağına bulaşılır. Ülkemizde siyaset; bilgi, bilim ve deneyime, objektivizme hülasa liyakate bakmamaktadır.*Bu durumun sonucu olarak kurumların, iş atölyelerinin sevk ve idaresi üçüncü sınıf beyin takımının işgalindedir.Buradan akıl ürünü bir şey çıkmaz. Verimlilik ve kalite düşer. Kurumlar çok defa ıslah yerine çok ucuz bir çare olarak kapatılır veya erozyona uğratılır. *Sonuçta kaybeden Ülkedir, bedel ödeyen vergi mükellefi gariban vatandaştır.

NASIL OLMALI?

*Amerika'da, "İktidarlar, liderler gelir geçer fakat Amerika'yı idare eden aşağı yukarı 50.000 seçkin beyindir. Onların politika ve siyasetle işi yoktur. En iyi olmak çok önemlidir" derler.Almanya'da bir eyalette bir milli eğitim müsteşarınım 25 yıldır aynı görevde olduğunu, orada yaşayan öğretmen Ağabeyim söylemişti.

DEVLETİN ÇOK SEÇKİN VE LİYAKATLİ, ÇAĞI OKUYABİLEN, SERİ KARAR VEREBİLEN KILAVUZLARA İHTİYACI VARDIR. BU İSE ANCAK SİYASET ÜSTÜ SEÇİCİ ATAMALAR İLE OLABİLİR.

*Eğer bu olmaz ise, devlet bir Ortadoğu düzeni ile aşiret, cemaat, tarikat zihniyeti ile idare edilir, nal toplamaya, her on yılda bir ekonomik kriz yaşamaya, darbelere gebe olmaya devam ederiz. Bu gün olduğu gibi, Bileşmiş milletlerin gelişmişlik kriterlerinde sınıfta kalırız.

ZENGİNLEŞME GELİŞME DEMEK DEĞİLDİR.

*Her yıl milyoner ve milyarder sayımız artar, lüks otolar caddeleri doldurur yani zenginleşir gibi görünür ancak gelişemeyiz. Beytül malın (hazine) yağmalanması ve talanı devam eder. Böylece Gelir dağılımı bozulur, kavgalı, dövüşlü, asayişi bozuk ve mutsuz bir toplum oluştururuz.

KURTULUŞ NASIL OLACAK?

-Özürsüz bir demokrasi,-Laik bir düzen ve lâik bir eğitim, -Hukuk ve adaletle teçhiz edilmiş bir toplum düzeni, -Gelir dağılımı mükemmel,-Kaliteli eğitici kadroları, eğitim ve araştırma kurumları,-Nitelikli vekillerden oluşan bir parlamento.*Bütün bunları oluşturabilmek için; kullandığı oyun sorumluluğunun farkında olan bireylerden oluşan bir toplum oluşturmak şarttır. Bunun için, acilen eğitim sisteminde etkili ve devamlı reformlar gerekir.

ÖZÜR

Dün yayınlanan "Eski ve Elektronik Bir Hastalık Çağın Dinamiklerine İnat Giderek Ağırlaşıyor" başlıklı köşe yazısnda Konuk Yazarımız Prof. Dr. Ahmet KARAGÜZEL'in adı sehven Ahmet KARADUMNAN olarak yazılmıştır. Düzeltir, özür dileriz.

YENİ ADANA GAZETESİ

 

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22