KONUK YAZAR


BİR NÜFUS CÜZDANI ÖYKÜSÜ VE  MERHUM MUSTAFA BOZDEMİR’İN ARDINDAN

Ahmet Ali BAŞBAĞ, Emekli Subay


Ahmet Ali BAŞBAĞ, Emekli Subay

Güz mevsimiydi. Babam ve amcalar civarda tek olan radyodan dinlediklerini anlatırlardı. 1961 anayasası oylanıyordu. Köyümüzdeki İlkokula oy kullanmaya gitmişlerdi. Neticede Anayasa kabul edilmişti. Don davasını anlatırlardı. Köpek davasını anlatırlardı. Sonra idamları konuşmaya başladılar. Babam yanlış yapıldığını söylemişti.

Annem; öğretmen olan amcamın tüm yeğenlerine ve bana aldığı siyah önlüğü ve beyaz yakalığı giydirdi. Kendi elinde diktiği pazen basmadan okul çantasına babamın aldığı Alfabe Kitabı, defter, kalem, silgi ve nüfus cüzdanımı koyarak beni okula gönderdi. Okula gidince nüfus cüzdanımı öğretmene vermemi tembihlediler. Okulu daha önce bir defa, yanında bulunan Eyfe kuyusundan su getirmek için gittiğimizde, görmüştüm. Büyüklüğü ve çinko çatısıyla diğer evlerden farklıydı. Evimiz köyün GÜNEY-BATI tarafında, en ucunda olduğu için okula bir hayli uzaktı.

Beşinci sınıfın son zamanlarına yaklaşmıştık. Öğretmenimiz merhum Hasan TUNCER nüfus cüzdanlarımızı getirmemizi istedi. Okula nüfus cüzdansız kayıt yaptırabilirsiniz, ancak diploma alıp mezun olamazsınız dedi. Eve gidince, babama anlatıp nüfus cüzdanımı tekrar aldım.

Üzerinde T.C. Nüfus Cüzdanı yazıyordu. İç sayfalarda matbu hanelerin karşısında bana ait bilgiler el yazısı ile yazılmıştı. Adım Ahmet ali olarak yazıyordu. Öğretmenimin öğrettiği gibi ikinci ismin baş harfi büyük harfle yazılmamıştı. Doğum tarihim rakamlarla 06.01 1955, altında da yazı ile altı ocak dokuzyüzellibeş yazıyordu. Bin ifadesi yazılmamıştı. Tescil tarihi olarak 16.01.1955 yazıyordu.

Nüfus cüzdanımı verince öğretmen, baban okula gelsin dedi. Öğretmenimiz babam okula gelince tesadüf benimde bulunduğum ortamda ‘bunun yaşını büyültelim’ dedi.

Yaşımın büyültülmesi gerektiğinin nedeni; köyümüzde arkadaşım Hikmet’in ablası Zeliha o yıl öğretmen okulundan mezun olmuş ancak yaşı küçük olduğundan belirli süre maaş alamamış. Zeliha ablayı ismen duymuştum ama evlerimizin uzak olmasından dolayı hiç görmemiştim. Zeliha abla, köyümüzden çıkan ilk bayan öğretmen idi.

Babam mahkemeye başvurarak yaşımı 2 yaş büyütmüştü. Nüfus cüzdanımın tarih bölümüne el yazısı ile mahkeme kararı ve tashihle 06.01.1953 altı ocak bindokuzyüzelliüç yazılmıştı. Eğer büyütmemiş olsaydı ve hiç ara vermeden okuyup memur olabilseydim, bende aynı şekilde belli süre maaş alamayacaktım.

1966 yılında İlkokuldan mezun oldum. Yatılı okul kazanamadığım için öğretmenimin tavsiyesi ile babam ilçemiz Gülnar Ortaokuluna kayıt yaptırdı. 1969 yılında mezun oldum. Ancak yine yatılı okul kazanamadım. Gülnar da o zaman lise yoktu. Çevre ilçelerdeki liselere de bu şartlar içinde babam gönderemedi. Köye dönüp karasabana öküzleri koşup çift sürdüm. Bütün hayal ve emekler boşa gitti diye düşünüyordum.

1970 yılı mart ayının son cuma akşamı babam; Aydıncık Ortaokulunda köyümüzden öğretmen olan Mustafa BOZDEMİR den ders alır mısın diye sordu. Hemen kabul ettim. Pazar günü elimde mevcut kitapları ve defterleri alıp Aydıncık a gittim. Öğretmen Mustafa BOZDEMİR’ i de duymuş ve uzaktan görmüştüm ama hiç yakınlığım olmamıştı. Her gün dersleri bittikten sonra okulda birer saat matematik ve fen dersleri verdi. Çok güzel ders anlatıyordu. Anlatım ve öğretim tekniği çok hoşuma gidiyordu. Öğrettiklerini öğrendiğimi anladığında, kendine has bir ses çıkarıyordu. O sesi burada yazmak mümkün değil. Ancak O’nun öğrencileri bilir. İki ayda çok bilgiler öğrendim. Öğretmenimin okul çıkışı ders verdiği ilk öğrenci muhtemelen ben idim.

Aldığım bu derslerle sınavları kazandım ve Deniz Astsubay okuluna girdim. Yaş günü kutlamak söz konusu olmaya başlayınca Anneme beni ne zaman doğurduğunu sordum. Davar guzlamaya (yavrulamaya) başlamıştı dedi. Takriben Ocak sonu Şubat başı gibi zamanlar. Ay ve gün kesin değil. Babam bütün çocuklarını hep bir yıl sonra yazdırmayı uygulamış. Çevremizdeki amcalara ağabeylere benim doğum tarihini bilen var mı diye sordum. Askere giden gelen, o yıl evlenenlerden 1954 olduğunu teyit ettim. Benim doğum tarihi günü belli olmayan Ocak-Şubat 1954 dür. Haydin kutlayalım.

(Mustafa BOZDEMİR öğretmenimi erken kaybettik. Allah rahmet eylesin. Kendisini rahmet ve saygıyla anıyorum. Allah bilir ama benim için cennetliktir. Nurlar içinde yatsın. Zeliha öğretmenimize, çocuklarına sabırlar ve sağlıklı ömürler dilerim. Öğretmenim Hasan TUNCER e de Allah’tan rahmet diliyorum. Anısı önünde saygı ve sevgiyle eğiliyorum. Mekânı ışıkla dolsun.30 Eylül 2020.

 

Adil Başbağ
30.09.2020 14:38:16
Mustafa Bozdemir , yaşamının son gününe kadar, (hastaneye yattığı güne kadar) ağabeyim A. Ali Başbag dahil tüm yakınlarına , özellikle eğitim konusunda elinden geleni geri koymamıştır. Işıklar içinde uyusun. Unutmadık, unutmayacağız!

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51