Zekai BULUÇ


Gençliğimde beni çok heyecanlandıran söylemler!


            Tam Bağımsız Türkiye yanlısı, Sorbonne Üniversitesi mezunu bir yurtsever ortaya çıktı. Bu kişi Asya, Avrupa, Güney ve Kuzey Amerika tipi tarımla hayvancılığı çok iyi analiz etmiş ve Türkiye’mizin arazi ve iklim şartlarına göre tarımı savunuyordu.

            Bu yurtsever kişi ömrü adliye koridorlarında geçen Doğan AVCIOĞLU’ydu. Tam Bağımsız Türkiye için sanayide, teknolojide, silahta ve aydınlanmada devrimi savunuyordu!

            ABD’nin Türkiye’ye “Sen yapma, ben sana veririm!” üçkağıdını yutmuyordu. TSK’nin dışarıya bağımlı olmadan kendi ihtiyacını kendisinin karşılamasından yanaydı.

            Böyle düşüncelerinin yanında fabrika kuran fabrikalar kurulmasını öneriyordu. Bu görüşüyle ulus devletlerin düşmanı emperyalizmin nasırına basıyordu!

            Ben yıllarca Adana Sümerbank pamuklu sanayi müessesesinde makine bakım-montaj ustası olarak çalıştım. Diğer kentlerdeki Sümerbank fabrikalarinda da geçici olarak modernizasyon projelerinde çalışmıştım. Adana’daki ve diğer illerdeki Sümerbank fabrikalarının makine parkı bana birleşmiş milletler gibi gelirdi. Bu yüzden ille de “Fabrika kuran fabrikalar” söylemi beni çok çok heyecanlandırırdı.

            Avcıoğlu Türkiye’de toprak reformunu savunuyordu fakat toprak reformuna toprak ağalarından önce topraksız köylüler karşı çıktı!

            Çiftçilerin kooperatifleşmesini öneriyordu fakat kimse oralı olmadı.

***

            Arkadaşlar, bir başka yurtsever ortaya çıktı ve bu insan bir hekimdi. Tam Bağımsız Türkiye’ye gidilecek yollardan birisinin yerli ilaç sanayisinin kurulmasıyla gerçekleşeceğini savundu.

            Bu söylemle beni ve can dostum arkadaşlarımı da heyecanlandırdı. Cengiz YURTOĞLU ismindeki bu yurtsever hekimin gücü emperyal ilaç sanayicilerine ve yerli işbirlikçilerine söz geçiremeyince gözleri açık gitti.

            AVCIOĞLU’nun ve YURTOĞLU’nun anısı önünde saygıyla eğiliyorum.

            Evde kalın

            Sağlıcakla kalın

            NOT: AVCIOĞLU’nun ve YURTOĞLU’nun önerileri gerçekleşmiş olsaydı, Türkiye bugün ekonomik ve siyasal olarak Batı Avrupa ülkelerinden geri kalmazdı!

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00