PROF. DR. FİKRİ AKDENİZ - BİLİM DÜNYASI


Veri Bilimci olabilmek için en iyi bilimsel alan nedir?


Bu yazımız arayış içindeki Üniversite eğitimindeki gençleri ve Üniversite eğitimine hazırlanan analitik düşünceye sahip; Matematik–İstatistik ve özellikle Bilgisayar Mühendisliği eğitimine ilgi duyan gençleri aydınlatma amacıyla hazırlandı. 21. yüzyılın gözde meslekleri arasında yer alan veri bilimi ve veri bilimciler hakkında açıklamalarda bulunacağım. ,

Üniversitenin ve endüstrinin (sanayinin) tüm alanlarında yeni araştırma türlerinin temeli olarak veriye doğru bir dönüş yapılıyor. Geleceğin meslek dalları nedir sorusuna yanıt aradığımızda bu mesleklerden biri Endüstriyel Veri Bilimcidir. Endüstriyel anlamda verilerin toparlanması ve bu veriler ışığında analizler yapılmasını, üretim süreçlerinin doğru ve nitelikli yönetilmesini olanaklı kılan endüstriyel veri bilimciler; özellikle online (çevrimiçi) alışverişin artması nedeniyle endüstriyel veri bilimci geleceğin popüler meslekleri içinde yer alacaktır.

Değerli okuyucular öncelikle veri biliminin ne olduğunu anlayalım.

Veri bilimi diğer bilim dallarının kesişiminde  yer almaktadır.

Veri bilimi nedir?

İlk olarak, veri bilimi bir yazılım mühendisliği işi değildir. Yani veri bilimi, ürün veya ürün özellikleri, sistemleri veya bunlarla ilgili süslü şeyler oluşturmakla ilgili değildir.

İkincisi, veri bilimi görselleştirme işi değildir. Harika görsel oluşturmak, bir veri bilimcinin nasıl çalıştığının ne son ne de başlangıç ​​amacıdır. Veri biliminin görsel olarak etkili açıklayıcı grafikler oluşturmakla ilgili olmadığını söylemeye gerek yok

Üçüncüsü, veri bilimi bilimsel bir çalışma değildir. Özellikle veri bilimcileri akademide çalışmıyor. Veri bilimcinin işini gerekli kılan, sektörün özel gereksinimleri ve iş piyasalarının çağrısıdır. Veri bilimcileri genellikle makale yayınlamazlar ve ne makale ne de kitap yayıncılığı işi, veri bilimcilerinin günlük endişelerinin bir parçası değildir.

Son olarak, veri biliminin en azından çoğunlukla istatistik olduğu şeklindeki kamuoyu görüşünü değerlendirmek gerekir. İstatistiksel bilginin tek başına bir kişiyi, kısa bir süre sonra veri bilimi çalışmasında etkili bir şekilde yetkin hale getirmediği düşüncesi göz ardı edilmemelidir.

Veri Bilimi bir disiplin olarak hala çok yenidir.  Bu nedenle henüz dünya çapındaki üniversitelerde yaygın olarak sunulmamaktadır. Şimdi, veri biliminin ne olduğu hakkında konuşmaya hazırız. Bu, bazı programlama becerilerini, bazı istatistiksel hazırlıkları, bazı görselleştirme tekniklerini ve son olarak da pek çok iş duygusunu içeren bir şeydir.

Özellikle ilgilendiğimiz iş anlayışı, herhangi bir iş sorusunu, ulaşılabilecek şimdiki durumda veya yakında var olan verileri kullanarak yanıtlanabilir sorulara dönüştürme yeteneği ve istekliliğidir.

O halde veri bilimci olabilmek için en iyi temel bilimsel alan nedir?

Şu anki anlayışımıza göre bir veri bilimci, iş dünyası ile veri dünyası arasındaki noktaları birleştiren kişidir. Veri Bilimci,  karmaşık sorunları çözmek için teknik becerilere ve hangi sorunların çözülmesi gerektiğini keşfetme merakına sahip yeni nesil bir analitik veri uzmanıdır.

 Bilgisayar Bilimi, size çok fazla özgürlük verdiği ve çok ilgi gördüğü için en güvenli seçenektir. Ancak danışmanlığa girmeyi düşünüyorsanız, Matematik veya İstatistik daha iyi bir seçimdir.

Yüksek Lisans dereceniz varsa veri bilimine girmek daha hızlıdır. Araştırmalar, veri bilimcilerinin %90 ının nicel bir arka plandan geldiğini gösteriyor. Tabii ki, doğa bilimleri ve matematik ağırlıklı sosyal bilgiler dereceleri de nicel olarak kabul edilir. İlki, deneyler yapmayı ve içgörüleri çıkarmayı gerektirir ve ikincisi, öğrencilerin analitik bir düşünme biçimi geliştirmelerine yardımcı olur. Sonuçta, sonuçları doğru bir şekilde yorumlama yeteneği Veri Biliminin büyük bir parçasıdır.

Önce bir veri analisti  (Veriyi matematiksel işlemlerle istatistiksel yollardan sunuma hazırlayan kişidir). olmayı mı planlıyorsunuz? İlerleme çizgisi orada çok daha düz olduğu için Ekonomi alanında bir derece arayabilirsiniz. Veri bilimci kariyerine doğru bir sonraki adımı atmaya hazır mısınız? Veri Bilimi Programına göz atın. Veri bilimi süreci: veri birleştirme, veri madenciliği ve eyleme dönüştürülebilir içgörüler sunmadan oluşur. Bunların tümünü veya bir kısmını halletmek için ortak bir araç seti Python, R, Tableau, SQL vb. içerir. Makine Öğrenimi, Derin Öğrenme, Kredi Riski Modelleme, Zaman Serisi Analizi ve Müşteri Analitiği ile isteğe bağlı beceriler geliştirin.  Veri biliminin temel ilkelerinin çoğu gelişmiş matematiksel teoriden doğmuştur ve en popüler açık kaynak makine öğrenimi kitap listelerinin çoğu matematik odaklıdır.

Değerli okuyucular geleceğin meslek dalları 1. Aktüerya uzmanı   2. Robot koordinasyon uzmanı 3. Veri dedektifi 4. Veri güvenliği uzmanı 5. Yapay zeka uzmanı   6. Yazılım geliştirici   7. Bilgi Güvenliği analisti    8. IOT uzmanı  v.d  hakkında ayrıntılı bilgiyi daha sonraki bir yazımızda sunacağım.

NOT. : Yazının içinde geçen koyu renkli kısaltılmış İngilizce sözcüklerin karşılıkları için internetten yararlanabilirsiniz

 

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00