Ahmet DUMAN


Olimpiyat Oyunları Başlarken;

Dünya'da Futboldan başka spor dalları da var!


Bu yazıyı okuduğunuz zaman Olimpiyat oyunları başlamış olacak. Antik dünyadan günümüze gelen başka toplumsal etkinlik var mı? Bilmiyorum. 2800 yıldır sürdürülen bir etkinlik bu. Oldukça eski değil mi? Kendine göre kurallar koyarak eksiklerini tamamlayarak yeni spor dallarını da içine alarak her dört yılda bir yapılan bir şenlik. Bana kalırsa muhteşem bir şey!

Başlangıçta sadece atletizm varmış, bu spor dalı yıllarca tanrılara yakışan bir spor olarak nitelendirilmiş. Yarışmalarda birinci olanların kentlerin meydanlarına heykelleri dikilmiş. Hatta ilkokulda okuduğumuz tarih kitabında disk fırlatan bir atlet heykelinin fotoğrafı vardı. Hala disk atan atletler aynı pozisyonda fırlatıyorlar…  Aklım beni yanıltmıyorsa oyunlara atletizmden sonra güreş de katılmış birlikte başlamış da olabilirler. Yüz yıllar boyunca kadınlar bırakın yarışmacı olmayı; seyirci bile olamamışlar.

Efsanelere göre o zamanki dünyanın her yerinden Oyunlara katılacak sporcular yürüyerek gelirlermiş. Geçtikleri yerlerde kutsal bir göreve gidenlere gösterilen saygı ve sevgi gösterilirmiş. Eski çağlarda sporcular neredeyse tanrılar düzeyinde saygı görürlermiş.  Hiçbir ön koşulu olmadan sporcu geliyor yarışıyor kazanınca onurlandırılıyorlar; kaybedince Olimpiyat Oyunlarına katılmış olmanın gururuyla ülkesine dönüyorlar.

Artık koşullar farklı; Oyunlar yer ve şekil değiştirdiler. Ama değişmeyen bir şey var: O da Liyakat. Bir de değişmeyen 3 amacı var "Daha hızlı, Daha yüksek, Daha güçlü"

Sporcunun Olimpiyatlarda yarışabilmesinin ilk şartı "Olimpik liyakate” sahip olmasıdır. Olimpik liyakat kurallarının tespiti farklı sporlara göre değiştiğinden ve zor olduğundan bu yetki Uluslararası Spor Federasyonları'na bırakıldı. Bir sporcunun olimpik liyakata sahip olup olmadığını ülkenin ulusal olimpiyat komitesi ve Ulusal Spor Federasyonu belirler. Sportif yeterlilik yanında sporculardan ahlaki liyakata sahip olması da beklenir: Fair play kurallarına saygı göstermek, Doping testlerine katılmayı kabul etmek ve yasaklı maddeleri kullanmamak gibi. (Vikipedi)

Oyunların yapılacağı kentler özel bir inceleme ve araştırmadan sonra saptanmaktadır. Bu belirlenen kriterlere uygun kentler 4 yıllık bir sürede tüm hazırlıklarını yapmak zorundadırlar...

Olimpiyat oyunları kökleri 2800 yıl önce atılmış bir Ön Asya kültürüdür. Bu özelliği oyunların Ön Asya’dan başka yerlerde yapılmasını önlemeliydi. Bazı ticari amaçlar uğruna uzak doğuda, kuzey amerika’da  da düzenlenmektedir. Bu yönüyle çok hoşlanmadığımı söylemeliyim.

Siz yinede izlemeyi unutmayın. Size önerim yaşam programınızı bile oyunlara göre ayarlayın. Pişman olmazsınız. 1988 Seul’de yapılan oyunlarda 100 metrenin ilk kez 10 saniyenin altında koşulduğunu sabahın saat 3 ünde izlemiştim.

Son olarak: çoktandır hem yayın kuruluşlarına hem de spor yayınları izleyicilerine söylemek istediğim bir çift sözüm vardı: Spor sadece futbol değildir!

İşte size bir fırsat: Adını bile duyamayacağınız bir yığın spor yarışması. Doya doya izleyin.

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51