Mehmet BABACAN, Eğitimci- Yazar ve Şair


SANAT ÜSTÜNE BİRKAÇ SÖZ


Ustam demişti ki: “ Sanat üstüne laf edebilmek, başlı başına bir sanattır.” “ Korkak olduğunu söyleyebilmek, büyük cesarettir.” Sanat ki, emek bahçesinde açan bir güldür o. O güle el uzatıp severken; emek korur ancak seni, dikenlerinden. Sanat dediğimiz o tılsımlı gücün, 3 temel ayağı vardır, demiş ustalar:

1- YETENEK ( Ham ayak): Çok insanda bulunurmuş. İnsanın doğasından gelen bir armağandır. Ancak ortaya çıkışı, çokça bir rastlantıya ya da bilinçli bir gözlemciye muhtaçtır.

2- SANAT KÜLTÜRÜ ( Dökülmüş alın terlerinin birikimi): Örnekleme Şöyle olabilir:

Bir su kaynağı düşünelim. Bu kaynak ilkel bir yataktan, gıdım gıdım akıtır suyunu. El atılmadıkça hep böyle akacak; belki de gittikçe körleşecektir. Ancak, önünde yaşanmış deneyimler sergilenerek, yeni yön ve yöntemlerle buluşturulursa, o ilkel kaynağın harikalar yarattığına tanık olmak, şaşırtıcı olmaz.

3- KANIT ( Yeteneğin ve kültürün meyveleri): Sanat ancak, harcanan çabasıyla ve ürettikleriyle varlığını kanıtlar. O ürünlerse birbirleriyle, görünmeyen bir yarış halindedirler. Son ürün ötekileri geçmemişse, sanatçının uykuları kaçar. Sıkça görülen deli- divanelikleri o yüzdendir.

“ Üçlü sarmal” dır bunun adı. Öyle bir sarmal ki, her öğe ötekileri gelişime mecbur eder. Başaramazsa ya pes eder ya da hırsızlığa yönelir ki, o da intihar demektir.. Her sağlıklı üretim, yeni bir bakış açısı geliştirerek, kültüre katkıda bulunur. O Kültürel gelişim ise, kaynağın daha gür kaynamasını tetikler.

Kısır çekingenlikten kurtulan yetenek özgürleşir, yüreklenir. Sanat onun için özgürlüğü ister; onun için ilerici ufuklara yelken açar… Onun içindir gerçek sanatçıların başkaldırışları çok önemsenir. Çünkü onlar, insan hak ve özgürlüklerinden doğan, insanlık onurunun, yürekli savaşçısıdırlar..

YAZARLAR

  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92