Prof. Dr. Özer OZANKAYA


ATATÜRK'ÜN TÜM YAZDIKLARI VE "NUTUK- 95"

ATATÜRK CUMHURİYETİNE BORÇLU OLDUĞUMUZ İKİ BÜYÜK ÖDEV: ATATÜRKÜN BÜTÜN YAPITLARININ GÜNÜMÜZ TÜRKÇESİYLE YAYINLANMASI VE “NUTUK”UN 95. YILDÖNÜMÜNÜN TÜM YURTTA KUTLANMASI!    


Atatürk’ün başta NUTUK olmak üzere bütün söylev ve demeçleri, “Sonsuza dek onurla yaşayacağını” belirttiği Türkiye Cumhuriyetini gerçekten de asıl yaşatacak olan demokrasi, yani ulusal egemenlik kültürünün tüm değerlerini, bilgilerini, meşruluk ölçütlerini ve otorite simgelerini anlatıma kavuşturan, bu nedenle bugünkü ve gelecek kuşaklar için ölümsüz değerde bir demokrasi kültürü kaynağı olan yapıtlardır.

Ancak Atatürk’ün pek büyük bölümünü Osmanlıca, yani ulusumuzun çoğunluğunun o zaman bile anlamakta güçlük çektiği bir dille anlatmış olduğu bu zengin düşüncelerinin tümünü, yine O’nun demokrasi devrimine borçlu olduğumuz Türkçemizin günümüzdeki gelişkin biçimiyle ve hiçbir anlam ve bilgi yitimine uğramamaları, hiçbir çarpıtmaya uğratılmamaları, zaman içinde unutulmamaları ve yitip gitmemeleri, … için, ASILLARI (fotokopileriyle) İLE BİRLİKTE yayınlayıp ulusumuzun yararlanmasına hazır durumda bulundurmak, Atatürk’ün bütün yaşamını hizmetine vermiş olduğu Türk ulusuna karşı zorunlu bir kutsal ödevdir.

Büyük NUTUK için Türk Tarih Kurumu’nca gerçekleştirilmiş olan bu ödev (bknz.: Sami Nabi Özerdim özleştirmesi), yüce önderin bütün öteki konuşmaları ve yazıları için de gerçekleştirilmelidir.

Bu kutsal ödev, ancak bir uzmanlar kurulunca yerine getirilebilir. Bu nedenle Osmanlıca ve Türkçe başta olmak üzere dilbilim, tarih, siyaset, askerlik, toplumbilim, hukuk, ekonomi, uluslararası ilişkiler alanlarının yetkin, uzmanlarından oluşturulacak bir kurulca ve uygun bir süre içinde tamamlanmak üzere yaptırılmalıdır.

Metinler, bir sayfada asılları, karşı sayfasında günümüz Türkçesiyle anlatımları yer alacak biçimde bastırılıp yayınlanmalıdır*.

Cumhuriyetimize karşı ikinci bir kutsal ödev de, Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet, yani ulusal egemenlik düzeninin tüm gereklerinin yerine getirildiği kuruluş yılları dönemini kapsayan NUTUK adlı ölümsüz yapıtını, okunuşunun her beşli ve onlu yıllarında, en etkili algılama ve değerlendirme yollarından birisi olan tiyatro yoluyla tüm yeni kuşaklara ulaştırmak ödevidir.

Her iki ödevi de, Atatürk’ün kurucusu olduğu Cumhuriyet Halk Partisi’nin üstlenmesi zorunludur, kanısındayım; günümüzün bilinen koşulları nda gerektiği gibi yerine getirilebilmesi için de bu zorunluluk vardır.

NUTUK’un okunuşunun 90. Yıldönümü olan 2017’de tiyatro yoluyla sunulması için yaptığım ve değerli TİYATRO ATELYE yönetiminin gönüllü olarak, tıpkı benim gibi, hiçbir maddi karşılık beklemeden sunmayı kabul etmiş olduğu çalışmaya CHP yönetiminin katkısı, o yıl ne yazık ki yalnız Yenimahalle Belediyesi Kültür Merkezinde sahnelenmesi ve seçkinin Bodrum Belediyesince 10.000 adet basılmasıyla sınırlı kaldı.

Cumhuriyet Halk Partisi Yönetimi, Atatürk Cumhuriyeti’nin AKP yönetimince kaygı verici ölçülerde yıpratılmakta olduğu gerçeği karşısında, gerek Atatürk’ün tüm söylev ve yazılarının asıllarıyla birlikte, yine Atatürk devrimine borçlu olduğumuz güzel Türkçemiz ve yeni yazımızla sonsuza değin kalmak üzere bir uzmanlar kuruluna hazırlatılarak basımının yapılmasını, gerek NUTUK’un okunuşunun 95. Yıldönümü olan 2022 yılında tiyatro için yaptığım özlü seçkinin tüm yurt yüzeyinde belli başlı yerleşim merkezlerimizde sahnelenmesini sağlamalıdır.

 --------------------------------------------------------------------------------

* NOT: ‘Atatürk’ün Bütün Eserleri’ adlı bir yayın varsa da (Kaynak Yayınları), burada metinlerin asılları bulunmadığı gibi, ‘dilin özleştirilmesi’ çalışması da bir uzmanlar kurulunca yapılmış değildir. Oysa her iki koşul da zorunludur.

 

...

 

YAZARLAR

  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04