Ahmet Yaşar Aktaş


Muştu/MüjdeMasalı?

Akp’li Cumhurbaşkanı’mızın muştusunu duyunca, sizi bilmem ama sevinçten hop hop hopladım. Boşuna mı? Uzun yıllar doğalgaz tüketimi karşılanacak, cari açık kapatılacak, kıskananlar kapımızda sıraya girecek. Doğalgazda dışa bağımlılığımız %98,9’dan aşağıya düşecek. Düşü bile insanı mutluluktan çıldırtıyor!


Akp’li Cumhurbaşkanı’mızın muştusunu duyunca, sizi bilmem ama sevinçten hop hop hopladım. Boşuna mı? Uzun yıllar doğalgaz tüketimi karşılanacak, cari açık kapatılacak, kıskananlar kapımızda sıraya girecek. Doğalgazda dışa bağımlılığımız %98,9’dan aşağıya düşecek. Düşü bile insanı mutluluktan çıldırtıyor!

“Doğalgaz ile en çok soyulan ülke” olmaktan çıkar mıyız?

Enerjide tam bağımsızlık kimi mutlu etmez?

Cumhurbaşkanlığı strateji ve bütçe başkanlığına göre, 17 yıllık akp iktidarı dönemindetam yüzde 340,5 eriyenTL’nin değeri, yeniden yükselir mi?

İlginç bir ileti geldi:Merkezi abd kaliforniya san ramon’da bulunan chevron petrol/doğalgaz arama şirketi, “müjde” diye açıklanan doğalgaz sondaj bölgesinde TPAO ile Eylül 2010’dan beri yarı yarıya ortak olduklarını açıkladı. Sevincim boğazımda kaldı!

Neyse ki, 2013’de anlaşma sonlandırılmış. İyi olmuş ama anlaşma neden iptal edilmiş?Şu yorumane dersiniz?

Demek ki, daha 2010’da orada doğalgaz olduğu saptanmış, eşsöylemle basına yansıdığı kadarıyla doğalgaz çok kısa sürede bulunmuş değil!

Acaba Karadeniz’deki bu doğalgaz varlığının açıklanması şimdiye dek niçin bekletildi?

Bu sürede İran’dan, Rusya’dan en pahalı doğalgaz niçin ithal edildi?

Neden 2010’da çıkartılmaya başlanmadı? İthale ödenen dövizle sondaj tesisleri yapılamaz mıydı? Bir bilen var mı?

Artık doğalgaz ucuzlar mı dersiniz? Zam gelmezse, sondaj etkinliğinin maliyeti nereden karşılanacak?

Dahası, Varlık Fonu’na bağlı olan BOTAŞ’ın, TPAO’nun özelleştirilmesi için görüşmelerinsürdüğüvurgulanmakta. Babalar gibi satılınca, herhalde doğalgaz ucuzlar…

Doğalgaz muştusu üzerine sosyal medyadan gelen dalgacı haberler,acaba bizi aldatılıyorlar mı sorusunu çağrıştırıyor:

Tarih, 2 Ocak 1957 Yeni SabahGazetesi’nin haberi “Trakya’da zengin petrol bulundu… Mayısta sondaj kuleleri faaliyete geçiyor.”TL’nin devalüe edildiği, borçların başını alıp gittiği,abd hayranı ve Türkiye’yi “küçük amerika” yapma propagandası yürüten, TBMM’nin onayını almadan seçme askerlerimizi Kore’ye ölüme gönderenMenderesiktidarda.

Yıl 1961,o zamanlar Adana’da Ziraat, Ticaret, İmam Hatip, Motor ve Yapı Sanat’ın yanı sıra bir Kız Lisesi, bir de Erkek Lisesi olmak üzere toplam 2 düzlise, iki de ortaokul vardı (Tepebağ, Eski İstasyon’daki İstiklal).

Adana Erkek Lisesi ya son sınıftayımya dahaziran döneminde mezun olmuştum, kesin anımsayamıyorum. Ama “Bolkar Dağlarında petrol bulundu” gazete muştusunu hiç unutmadım.

Önce şaşırmıştım. Karı bol bu yüce dağlarda demek petrol varmış… Aklım pek yatmasa da, çok sevinmiştim.

Gelelim akp dönemine:

2007 genel seçimler: Trakya ve Tuz Gölü’nde doğalgaz, Manisa’da petrol bulundu.

2009 yerel seçimler: Manisa, Niğde, Diyarbakır, Isparta, Antalya’da petrol bulundu.

31 Mart 2014 yerel seçimler: Diyarbakır’da Türkiye’nin 40 yıl gereksinmesini karşılayacak kayagazı bulundu (Şubat 2014).

1 Kasım 2015 genel seçimlerKaradeniz’de 30 milyar metreküp doğalgaz (Ekim 2015).

24 Haziran 2018 genel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimleri Mardin, Şırnak, Hakkari, Batman, Siirt’te petrol, Trakya’da doğalgaz (Mayıs 2018)

31 Mart 2019 yerel seçimler Siirt’te petrol, Trakya’da doğalgaz (Şubat 2019)

 

Değerli bir bayan okurum, doğalgaz muştularını şöyle değerlendirdi: Her seçim öncesi gaz çıkarıyoruz!

Piyasalar heyecanlandıysa da gaza gelmedi, döviz yeniden yükseliverdi. Ya güzel halkımız? Gaza gelmeyen var mı?

Tesislerin kurulup üretime hazır hale gelmesi en az 7 yıl sürer, diyor uzmanlar.Örneğin Romanya 8 yıl önce bulduğu doğalgazı halen çıkartamamışken, bizimkiler 3 yılda çıkarırlarsa, hep birlikte alkışlar, hem de akıllıca seviniriz.           

İlgili bakana göre, Kozan’ın ciğerleri kasıtlı yakılmış. Sabotaj iddiasıyla yakalanan 3 zanlıyı örgütleyen bulunur mu acaba?

15 Temmuz, Ayasofya, Malazgirt Zafer etkinlikleri serbest ama 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları yerli-millilik gereği kısıtlandıya da yasaklandı. 30 Ağustos Zafer Bayramımızı kutlarken, acaba chp’nin kutlama eylemini destekler misiniz diye sormak isterim.

Sağlıcakla sevgiyle Atatürk ile kalınız!

Durmuş Sığırcı
27.08.2020 15:22:50
Emeğinize sağlık hocam, selam ve saygılar.

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22