Zekai BULUÇ


TÜRKİYE’DE TOPRAK REFORMU GERÇEKLEŞSEYDİ NELER KAZANILACAKTI ?


        1936 veya 1937 yılında M.Kemal ATATÜRK’ün önerisiyle Cumhuriyet Halk Partisinin olağan kongresinde , Toprak Reformu kararı alınır.CHP içerisindeki toprak ağaları açıktan karşı çıkmasalarda; gizliden gizliye karşıdırlar ! Hatta bir kısım CHP'li toprak ağası,ada pafta, parsel çalışmaları başlayınca ; ‘’Biner,ikişerbiner dönüm arazimizi hazineye bağışlayabiliriz! ‘’ diyerek ; Türkiye’yi gönenç içerisinde yaşatacak bu reforma karşı çıkarlar. Bu sıralarda M.Kemal ATATÜRK’ün hastalığı iyice ciddileşince toprak reformu kararı havada kalır.

        Toprak reformu gerçekleşseydi Türkiye’de neler olacaktı ? Devlet toprak ağalarının arazisine el koymayıp bedelini ödeyecekti.Ve böylelikle Güneydoğuda ve Doğuda ‘’Maraba’’ Çukurova’da ise ‘’ Yarıcılık ‘’ sistemi kalkmış olacaktı. Bunun ardından köyden kente göç önlenecek , kent kültürü tavan yapacak ve böylece kentlerde gecekondulaşma olmayacaktı. Toprak reformu yapılan yerlerde marabalar kendilerine uzun vadeyle verilen arazileri ekip biçecek , bunun yanında besi ve süt hayvancılığı da gelişecekti.Yıllar önce Adalet Partisi Milletvekili Kinyas KARTAL’ın aşiretinin 158 ( yüzelli sekiz ) köyü olduğundan bahsediliyordu. Geçmiş zamanda toprağı olmayan yurttaşlar Suriye’den Irak’tan ve İran’dan kaçak mal getirmeye-götürmeye başlamıştı. Mayın tarlalarından kaç mal getirip götürenler kolunu bacağını hatta hayatını kaybediyordu. 

       Kaçakçılık yapanlara Güneydoğuda ve Doğuda ‘’ Sırt hamalı ‘’ -1- ismi veriliyordu Toprak reformunun yapılmasını önleyenler Türkiye’ye kötülük yaptılar.

       NOT -1- Sırt hamalı kaçak malı taşıyan kişilere verilen addır. Kaçak malın sahibi zengindir ve bunun ismini bilen yoktur! Kaçak malı götürüp getirenlere ; geçimini sağlaması için bir miktar para ödenir. Sırt hamalları mayın tarlasında kolunu,bacağını ve canını kaybettiği zaman evlere ateş düşer !

      NOT: 2 Türkiye ile Suriye arasındaki kara mayınları, 50 li yıllarda kaçakçılığı önlemek için döşenmiştir. Mayın döşendikten sonra kaçakçılar yeni bir formül bulmuştur. Sınırdaki dikili taşların olduğu bölgede mayınların üzerine kum dökülmüştür.İki tarafın kaçakçıları da ‘’ Mayın eşeği ‘’ denilen sistemi kullanırlar. Mayın tarlasına bırakılan ‘’ Mayın eşeği ‘’ tesadüf eseri mayına basmadan geçerse ; kaçakçılar eşeğin ayak izlerine basarak karşı tarafa mal götürür.     

      Evde kalın.

      Sağlıcakla kalın.

YAZARLAR

  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • BIST 100

    9698,89%0,56
  • DOLAR

    32,55% 0,03
  • EURO

    34,84% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2431,37% 0,07
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00