Zekai BULUÇ


 TÜRKİYE’NİN AYDINLANMA DEVRİMİNİ GERÇEKLEŞTİRMESİ,NASIL ÖNLENDİ ?


     Arkadaşlar bu sorunun cevabı bence çok basit ! Köy Enstitüleri köylere öğretmen kazandıracağı gibi, Enstitülerde okuyan çocuklar, zaman içerisinde öğretmen olup , eleştirel aklını kullanabilen yurttaşlar yetiştireceklerdi. Aydınlıktan korkanlar , Köy enstitülerinin köküne kibrit suyu döktüler. O devirlerde iyi bir yurttaş yetiştirmek için 17 ilke gerekiyormuş. Türkiye’nin Köy Enstitüleri bu 17 ilkenin 14 (Ondört) ilkesini gerçekleştirmiştir.Ben Türkiye’de ilk kitap yakma olayının 12.Mart.1971 de başladığını sanıyordum. Yanılmışım! Türkiye'de ilk kitap yaktırma olayı Köy Enstitülerinin başına getirilen Reşat Şemsettin Sirer tarafından yaktırılarak ; Hasan Ali YÜCEL tarafından Türkçe’ye çevriltilen Dünya klasiklerinin okunması önlenmiştir! 

                                                               *****

     Ticaret lisesinde okurken bir arkadaşımız ‘’ Lan size yarın akşam et yedirecem böylece yüzünüze kan gelecek !’’ dedi.Arkadaşımız Seyhan ilçesine bağlı Çaputçu köyündendi. Meğerse ertesi gün akşam abisinin düğünü varmış. Ertesi gün öğleden sonra bir pikap ayarlayıp geldi ve bizleri düğüne götürdü. Düğün bitince aynı arabayla gece vakti köyden hareket ettik ! Yolda bir ara arabayı durdurdu. ‘’ Ne var arıza mı var ?’’ diye sorunca ‘’Şimdi görürsünüz ‘’ dedi bir dakika sonra kucağında bir tavşanla döndü.’’ Nasıl yakaladın ? ‘’ diye sorunca ‘’ Tavşanlar otomobil farını görünce, çok korkarlar ve bulundukları yerden kıpırdayamazlar’’ dedi.

    NOT: Birkaç gün önce Yağ Camii'nin yan sokağından evime dönerken,başında püsküllü kırmızı renkli fesli  birisiyle karşılaştım. Ona şöyle bir soru sordum : Beyefendi başınızdaki püsküllü kırmızı fes nereden geliyor ? Adam bana dönerek ‘’ Osmanlı’dan geliyor’’ dedi. Cep telefonunuzun internetine girin o zaman bu fesin nereden geldiğini öğreneceksiniz deyince ‘’Nereden geliyor’’ diye sordu. Bende Yunanistan'dan geliyor deyince; ‘’ Git başımdan be adam ,deli misin divane misin ? ‘’ deyince ,bende HAYIR KALPAKLILARDANIM ! diye cevap verdim.

     Evde kalın.

     Sağlıcakla kalın.

 

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22