Zekai BULUÇ


SAYIN SÜREYYA KÖLE’NİN ORHAN PAMUK’LA İLGİLİ YAZISINA BİR KATKI 

​​​Sayın KÖLE, sanırım rahat bir 15-20 yıl oldu.Cumhuriyet gazetesinde merhum Deniz SOM’un köşesinde özetle şunları yazmıştım.


Nobel ödüllü Norveçli yazar Knut HAMSUN , ülkesinde çok sevilen bir yazardı. Kitaplarıda çok güzeldi.Elbette kitaplarını Türkçeye çeviren çevirmenlerin emeğini yememek gerekir! Knut HAMSUN ‘un 2.paylaşım savaşında Alman nazileriyle işbirliği yaptığı ortaya çıkınca, yazarın okurları kitaplarını alıp götürüp Knut HAMSUN’un bahçe kapısının önüne koyarak protesto edip yazarı yalnızlaştırmışlardı.           

         İstanbul’un İngilizler tarafından işgali sonrasında Cemal adındaki birisi ‘’ Türkler 300 bin Ermeniyi öldürdü ‘’deyince  Cemal artık ‘’ Artin Cemal ‘’ olarak anılmaya başlandı. Orhan PAMUK ‘’ Artin Cemal ‘’ in söylemine bonus ekleyerek  İsviçrede bir gazeteye şöyle bir demeç verdi. ‘’ Türkler 1 milyon Ermeniyi 30 bin Kürt’ü öldürdü !’’ Osmanlının Milleti sadıka dediği Ermenilerin sayısı ne bir milyon ne de 300 bindi !

        Sayın KÖLE , yazıyı şöyle bitirmiştim ! Türkiye’nin en çok satan fakat en az okunan yazarı Orhan PAMUK’un müşterileri Knut HAMSUN’a yapılanları yapabilecekler mi ? diye sormuştum.Müşterilerinden hiçbir tepki gelmedi !  Orhan PAMUK daha sonra kendisine verilen görevi yerine getirdiği için edebiyat nobelini aldı.Daha sonra ‘’ Ben Türkiye’de gördüğüm edebiyat derslerinden hiç fayda görmedim’’ deyince; bana da Sayın Nilgün CERRAHOĞLU’nun köşesinde , ‘’ Orhan PAMUK edebiyat eksiklerini 4+4+4 ile tamamlar ‘’ demek düştü!

Sayın KÖLE , kitap okuru olmak başka bir şey , kitap müşterisi olmak başka birşeydir !

Saygılarımla 

Evde kalın. 

Sağlıcakla kalın.

1.NOT : Sayın KÖLE , Artin Cemal ne oldu diye merak ediyorsanız cevabım şöyledir : Artin Cemal son kullanım tarihini sık sık kontrol etmediği için ‘’ geldikleri gibi geri giden ‘’ İngilizler tarafından yüzüstü bırakıldı! Çünkü İstanbul işgal güçleri komutanı general HARRİNGTON şöyle düşünüyordu: Kendi ülkesini satan adam ,bizi dünden satar ! 

2.NOT : Sayın KÖLE bu notu size yazmıyorum. Orhan PAMUK’a yazıyorum ! Fransızlar Mersin’i , Adana’yı , Gaziantep’i ,Urfa’yı ve Maraş’ı işgal ettiklerinde ‘’ Doğu Lejyonu denilen bir ordu getirmişler ve bu ordunun yapmadığı katliam, yemediği nane yoktur! Doğu lejyonu denilen ordu , Fransız Askeri kıyafeti giydirilmiş ,Ermenilerden oluşturulmuştu ! İşgal sırasında Adana’nın ünlü ULU camisinin şerefesinden köpek havlatanlar Fransızlar ve Ermenilerdi!

Orhan PAMUK’a sevabına kitap okuma önerisi : 

Anadolu İhtilali- Sabahattin SELEK 

Kutsal isyan - Hasan İzzettin DİNAMO

Milli Kurtuluş Tarihi - Doğan AVCIOĞLU

Yüzellilikler- İlhami SOYSAL

İşbirlikçiler - İlhami SOYSAL

                                                                *****

Sayın KÖLE, bana yukarıdakileri anımsattığınız için teşekkür ediyorum. Benim için çok iyi bir beyin jimnastiği oldu! 

YAZARLAR

  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04