Bilgiç, “Cumhurbaşkanımıza Akdeniz bölgemizin sorun ve taleplerini ilettik”
EKONOMİ 20.11.2020 10:13:00 786 0

Bilgiç, “Cumhurbaşkanımıza Akdeniz bölgemizin sorun ve taleplerini ilettik”

TOBB’un ev sahipliğinde düzenlenen ‘Türkiye Ekonomi Şurası’na  katılan Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, bölgenin sorun ve taleplerini şura vesilesi ile Cumhurbaşkanına ve ilgili bakanlara iletti.

Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş, Antalya, Burdur, Isparta il-ilçe oda- borsalarla yaptıkları istişare sonucunda ortaya çıkan bir çok sorun ve talepleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ilettiklerini belirten Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, “Türkiye Ekonomi Şurası’nda Cumhurbaşkanımızla bire bir görüşme fırsatını yakaladığımız için bölgemiz oda borsaları adına memnunuz. Pandemi sürecinin ekonomimize olumsuz etkilerinin devam ettiği bu dönemde Cumhurbaşkanımızın önderliğinde bu şuranın yapılmasını çok önemli buluyorum. Ayrıca büyük özveriyle bizlerin sorunlarına gece gündüz demeden çözüm bulan TOBB Başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na da şükranlarımı sunuyorum. İlettiğimiz konular sonrasında Cumhurbaşkanımızın gösterdiği hassasiyet ve hakimiyet, biz iş insanları için son derece önemliydi.” diye konuştu.

 

ATB Başkanı Şahin Bilgiç ile diyaloga geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hayvancılıktaki sıkıntıları bildiğini söyleyerek “Yem fiyatları artışları takip ediyorum. Çözümü için bakanlığa talimat verip bunlara çözüm bulmalarını istedim.” diyerek Çukurova Havaalanının biran önce bitmesi içinde çalışma yapıldığını belirtti.

 

SORUN VE TALEPLERİ İÇEREN 24 MADDE

ATB Başkanı Şahin Bilgiç, Ekonomi Şurasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ilettikleri 24 maddeyi şu şekilde sıraladı;

1-       Turizm sektörü bu sene % 80 daralmıştır. Konaklama başta olmak üzere, turizme destek sağlayan diğer sektörlerin de dikkate alınarak gerekli finansal destek sağlanmalıdır. 

2-       Adana Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin, kıyı kanununda yapılacak bir düzenleme ile yatırıma hazır hale getirilmesini talep ediyoruz.

3-       Mersin Ana Konteyner Limanı Projesi’nin bir an önce hayata geçirilmesi,

4-       Bölgemizde bulunan zengin krom yataklarının işletilerek paslanmaz çeliğe dönüştürülmesi için desteklerinize ihtiyacımız bulunmaktadır.

5-       İç Anadolu’ya açılan kapımız olan Kozan-Mansurlu-Kayseri yol hattının ve Mersin-Antalya yolunun bir an önce bitirilmesini istiyoruz.

6-       Tarımsal sulama ile ilgili yapılan çalışmaların hızlandırılması, verimli Çukurova topraklarının kapalı devre basınçlı sulama sistemi ile bir an önce buluşturulmasını arzu ediyoruz.

7-       Zorunlu istihdam ve hizmet tarifeleri işletmelerin rekabet güçleri üzerinde olumsuz etki yapmaktadır. Özellikle Kobileri olumsuz etkileyen bu uygulamalar kaldırılmalıdır.

8-       Organize Sanayi, Serbest Bölgeler, Endüstri Bölgelerinin genişleme alanlarına engel olan Zeytin Koruma Kanununun, genişlemeye izin verecek şekilde yeniden düzenlenmesini, Organize Sanayi Bölgelerinde uygulanan Emlak Vergisi Muafiyetinin bu bölgeler dışında üretim yapan sanayicilere de uygulanmasını talep etmekteyiz.  

9-       Tarım ürünlerinin havayolu ile taşımacılığında kargo bedeli yüksek olduğu için ihracatımız olumsuz etkilenmektedir. Havayolu şirketlerince tarım ürünleri ihracatında birim başına kargo taşıma ücretlerinde indirim uygulanmalıdır.

10-    Antalya -Serik doğalgaz boru hattının Manavgat ve Side Turizm Bölgesine ulaştırılması sağlanmalıdır

11-    Burdur - Manavgat - Antalya Hızlı Tren Hattının bir an önce faaliyete geçirilmesi beklentimizdir.

12-    Pandemi nedeniyle ciroları olumsuz etkilenen işletmelerde; kredi, vergi, kira, istihdam destekleri 2021 yılı sonuna kadar devam ettirilmelidir.

13-    Bölgemizde son 3 yılda fırtına, hortum ve dolu gibi doğa olayları normal seyrinin üzerinde ve yıkıcı bir şekilde gerçekleşmiştir. Doğal afetler nedeniyle zarar gören sera üreticilerine başta uzun vadeli krediler olmak üzere finansal destek sağlanmalıdır.

14-    Burdur’un  en büyük ihracat kalemi doğaltaş madencilik ve mermerciliktir. Bu sektörde en fazla ihracat yaptığımız ülkelerin başında Suudi Arabistan gelmektedir. Suudi Arabistan ambargosundan dolayı sektörümüz sıkıntı çekmektedir.

15-    Firmaların KDV alacakları bir an önce ödenerek nakit akışları güçlendirilmeli, geçici vergi uygulaması en azından 2021’de kaldırılmalıdır.

16-    Süt fiyatları halen 2,30 TL’dir ve 40 kuruş devlet desteği bulunmaktadır. Yem fiyatları sürekli artmaktadır. Süt fiyatlarının bir an önce en az 3,00 TL ye çıkarılması ve devlet desteğinin artırılmasını, çiğ süt referans fiyatlarının da 3 veya 6 aylık periyotlarla belirlenmesi,

17-    Hatay, pandemi sürecini ağır geçirmesi ve orman yangınlarından gördüğü zarardan dolayı, Özel İstihdam ve Teşvik Paketi programına alınmalıdır.

18-    Çiftçilerin kullandığı enerji bedelinin aylık değil mahsulden mahsule yılda iki defa fatura edilerek ödenmesi üreticimizi rahatlatacaktır. Ayrıca tarıma dayalı enerji bedellerinde indirim sağlanmasını talep etmekteyiz.

19-    Hatay/Erzin ilçemiz sınırları içerisinde, "Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürünler İhtisas Serbest Bölgesi kurulması, bölgenin faunasına, turizmine, yatırımlarına, doğasına vereceği zararlardan dolayı uygun değildir. İptal edilmelidir.

20-    Yıllardır sürüncemede kalan Çukurova Havaalanı projesinin tamamlanması,

21-    Tarsus ve Mut OSB'lerinin alt yapı ihtiyaçlarının giderilmesini, Anamur ve Bozyazı ilçelerimizin Turizm ve Tarım Yatırım Teşvik Bölgesi kapsamına alınmasını talep ediyoruz.

22-    Bölgemizde ekimi yapılan yer fıstığının destekleme kapsamına alınması,

23-    Bölgedeki sulama barajlarının bir an önce tamamlanmasını talep ediyoruz.

24-    Üreticilerin prim borçlarından yapılacak kesintilerin destek ödemelerinden mahsup edilmesi sağlanmalıdır.

(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false