Ahmet DUMAN


Erken Seçim Neyi Çözecek?

Çok bilinen bir atasözüdür: İti vurana sürütürler!


Sahi, neyi çözecek? Bir bakalım; dolar bu günlerde aldı başını gidiyor buna bağlı olarak ithalata dayalı ekonomimiz de aldı başını gidiyor. Çoluk çocuğun babalarının gölgesine sığınıp burun kıvırp geçmesine bakmayın bu dolar işi çok önemli. İşisizlik aldı başını gidiyor, hayat pahalılığı da öyle. Peki neden erken seçim bir çözüm olarak gösteriliyor? Kimin çıkarına?

Asıl soru şu: Bu yukarda saydığımız sorunları kim sorun haline getirdi? Kim getirdiyse o çözsün.  Adam, işini doğru dürüst yapmasın eline yüzüne bulaştırsın, sen gel “çekil ben düzelteyim” de. Olacak iş mi? Çözerken de haliyle uygulanacak bir çok acı reçetenin sorumluluğunu yüklen.  Olacak şey mi?

Çok bilinen bir atasözüdür: İti vurana sürütürler!

Uzuun seneler geçti; hiç, zamanında seçim görmedik. Delinin biri bir kuyuya taş atıyor kendini akıllı sanan kırk kişi daha aynı kuyuya taş atıyor ve seçim erkene alınıyor. Birkişi çıkıp da “yahu etmeyin zamanı değil” diyecek olsa diğerleri o garibana “seçim kazanma şansı yok da o nedenle karşı çıkıyor” diyecekler diye o gariban da “hodri meydan!” diyor. Ancak öyle seçimler oldu ki,  ençok meydan okuyan “erkeksen kaçma” diye nara patlatan parti kaybetti!

Kemal Bey de, kendisiyle yapılan bir tv söyleşisinde “biz seçime hazırız” dedi.  gözlerim fal taşı gibi açıldı! “Nasıl yani?” Demişim kendi kendime; yahu %17-18 aralığında bir oyla nasıl hazır olmak bu Kemal Bey? Muhterem yıllardır sokağa inmeden Ankara’dan hatta TBMM den dışarı çıkmadan muhalefet yapıyormuş gibi görünerek seçim hazırlığı yapıyormuş meğerse!

Adamın biri, hepimizin gözleri önünde hepimizin aklıyla dalga geçiyor. “Siz dolarla mı maaş alıyorsunuz?” Sorusu ne demektir? Bu adam,Ekonomiden, Maliyeden, Hazineden sorumlu biri dolar 8 TL. ye yaklaşırken “kur’la ilgilenmiyorum bile kontrolümüz altında herşey” diyebiliyorsa bu, tüm Ülke’yle dalga geçmek değil midir? Peki CHP bu akıl yürütmeye yüksek sesle “Hadi Canım Sende!” diyebiliyor mu?

Kemal Bey’in muhtemel “Dostları” seçime hazır olabilirler. Belki o nedenle bu mahmurluk. Fakat ne yazık kimse kimsenin kucağına iktidar bırakmıyor.

1946’da Rejim çok partili sisteme çevrildikten sonra yapılan ilk erken seçim 1957’dedir. o tarihten sonra yapılan tüm seçimlerden-erken veya geç- CHP hüsranla çıkmıştır. 1977 erken seçimlerinde CHP %42 ye yakın bir oy almıştır. 1957 seçimlerinde aynı oranda oy almış fakat sistemin azizliğine uğramış; iktidar olmasına yetecek sayıda milletvekili çıkaramamıştır.

CHP’nin yirmi yıl arayla ve başarılı olduğu bu iki seçimin ortak yanı güçlü ve inandırıcı seçim beyannameleridir. 1957 seçim beyannamesiyle, 1977 seçimlerinde ise Ak Günlere başlıklı seçim bildirgesiyle bu başarıları yakalamıştır. Bu belgelerin ortak yanı ise uzun bir çalışma sonucu birçok parametrenin bir arada değerlendirilmesiyle ortaya çıkmış olmalarıdır.

1973 yılındaki seçimlere “Bu düzen Değişmelidir” sloganıyla girilmiş, %33,33, hemen arkasından yapılan yerel seçimlerde %38, 1977 seçimlerinde ise bu bildirge %42 oy almıştı…

!957 de bazı taktik hatalar iktidar olmayı önlemiş, 1977 de ise bir ders daha aldı CHP; iktidar olmak kadar iktidarda kalmak da önemli imiş…

Bu, 57 ve 77 seçimlerindeki stratejik ve taktik hataları da bir gün yazarız.

 

 

YAZARLAR

  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,41% 0,09
  • EURO

    34,52% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2381,04% 0,05
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00