Ata Alp And


EROL AKTI NOTLARI (1)

BİR DÖNEM SİMGESİ EROL AKTI


Sanata, müziğe derinlemesine gönül verdiğimizden beri Sayın Erol Aktı Adanalı önemli bir müzik adamı olarak dikkatimizi çeken isimlerden biriydi. Dahası… Yıllar öncesinde, bazı gazetelerde de Erol Aktı ismine birkaç kez rastlasak da asıl derinliği göremiyorduk herhalde. Fakat araştırmalar sürecinde bunu daha iyi görebildik.

            Sevgili sanat yönetmenimizin de, birçok yönden, az kişinin algılayabileceği büyük özveri ve duyarlılıklar zincirinin halkaları arasında Sayın Erol Aktı Bey’e ben de bir merhaba diyebildim ancak bu vesileyle…

            Derinliğin de seyrine dalmamak olası mı? Hayran kalmamak da… Bu tür sıra dışı değerler toplum adına birçok kazanım da sağlayabiliyorlar sanat, müzik, sanatçı, kültür, basın, spor ve futbol adına.

            Şimdi Erol ağabeye yağ çekecek hâlimiz yok, buna da ihtiyacı yok Erol Bey’in.  Fakat hakkını teslim etmek diye bir şey var ki, gittikçe yokuş veren çalışmamızın olmazsa olmazlarından biridir her zaman…

Erol Aktı, ailece müziğin, sanatın içinde olan bir isim… Annesinden derleyerek başladığı çalışmalarında önemli bir kaynak ortaya koymanın yanı sıra, etrafında fır dönen sanatçı dostları kanalıyla da bunları halka ulaştırmanın, tanıtma işini üstlenmiş adeta.

Anne Gelin Emine diyoruz, onun kaynak kişiliğinden söz ederken de “Cumbullu”ya yine değinmeden geçemiyoruz…

Çocukluğumuzun çalgıcılarla oynayanların arasına ipe savan çekilerek Sucuzade mahallesinden başlamak üzere, bol şıkırdamlı şıkırdamlı oynak ritmiyle Adana’nın her mahalle düğününde “Cumbullu”nun başı çektiği türküler kazandırmış halk müziğimize, annesi Gelin Emine kanalıyla  Sayın Erol Aktı.  

Müziğin kıyısında olan Orhan Kemal’ın arkadaşı baba Usta Ahmet’in belleğinde, Yaşar Kemal’ın heyecanla sabahın en erken saatinde “hikâye yazdım, hikâye yazdım…” diye kapısını güm güm vurduğu yıllarlı, Orhan Kemal ile ilgili kim bilir ne Adana ve sanatlı anılar vardı.

Dayı Hüsnü Özses plağın plak olduğu dönemde plak çıkartmış. Ailece müzik sevgisi ve ses güzelliği çok özel hepsinde… Ayrıca dikkati çekeriz, özgün bir bilgi… Sanat yönetmenimiz, yazarımız Cumali Karataş’ın Erol Aktı Bey ile yaptığı uzun söyleşide,  dünyaca ünlü Adanalı yazarımız Orhan Kemal’ın Sıtma Mücadelesi’nde çalıştığı da yer alıyor. Müzik ve basın ustası Erol Bey’in diğer çalışmalarına da değineceğiz haftaya..

           

YAZARLAR

  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • BIST 100

    9629,68%0,85
  • DOLAR

    32,53% 0,26
  • EURO

    34,66% 0,36
  • GRAM ALTIN

    2499,23% 0,53
  • Ç. ALTIN

    4196,44% 1,04