YAVUZ ALİ SAKARYA


BEKİR HASAN KIVRAN’ IN ARDINDAN

Bekir Kıvran’dı adı. Ortasında Hasan’ı da vardı. 1947 yılında Aksu Köy Enstitüsü’nü bitirdi. Her nefes alışında, vefalı idi, her zaman, “Aksu bizi adam etti.” Dedi. Çalıştığı sürece, yaşadığı sürece, hakkını vermeye çalıştı aldığı enstitü eğitiminin. Verdi de.


Bekir Kıvran’dı adı. Ortasında Hasan’ı da vardı. 1947 yılında Aksu Köy Enstitüsü’nü bitirdi. Her nefes alışında, vefalı idi, her zaman, “Aksu bizi adam etti.” Dedi. Çalıştığı sürece, yaşadığı sürece, hakkını vermeye çalıştı aldığı enstitü eğitiminin. Verdi de.

“Aksu size ne kazandırdı? Enstitü eğitimi size ne verdi?” Sorusunun en kısa, en özlü yanıtıydı tekrar tekrar verdiği. "Aksu bizi adam etti".

Hemen tüm gerçek enstitü mezunları gibi “Bugün ne isek, nerede isek, bizi o hale okuduğumuz enstitüler getirdi. Biz, enstitüler sayesinde öğrenmeyi ve üretmeyi öğrendik. Ortaklaşa üretmeyi, iş bölümü yaparak çalışmayı, her aşamada yardımlaşarak, el ele vererek işleri kolay kılmayı, dayanışmayı, hakça paylaşmayı, kıvançta, tasada birlik olmayı, katıksız yurt sevgisini, vatan söz konusu ise başka her şeyi teferruat saymayı, ulusal bilinci, özverili çalışmayı, yardımlaşarak işleri kolaylaştırmayı hep enstitülerde öğrendik. Kendi işlerimizi kendimiz görmeyi, konuşmayı, yazmayı, bilinçli ve özgüvenli yurttaşlar olmayı enstitülerde öğrendik. Duygularımızı orada pekiştirdik. Her birimiz bir aydın, birer öğretmen, sorumluluk duygusu gelişerek tavan yapmış birer yurttaş, gerçek anlamda birer köy önderi, davranışları ile çevresine örnek olan birer rol model olarak yetiştirildik. Yurdun her köşesini vatan bildik, edindiğimiz bilgi, beceri ve deneyimleri karşılık beklemeden oralara taşıdık, halkın hizmetine sunduk. Bizi adam eden enstitülerin bize kazandırdıklarını, ulusun efendisi olduğuna gönülden inandığımız köyün ve köylünün, halkın hizmetine sunduk. Enstitülü olmakla ömür boyu onur ve gurur duyduk.

Yüce gönüllü, yüreği sevgi dolu Bekir Hasan Kıvran öğretmeni, sevgili Bekir ağabeyimizi geçtiğimiz günlerde sonsuzluğa uğurladık. Onu Aksu kitabımızın arka kapağında yer alan “AKSU’DA BİZ, 1943” adını taşıyan anlamlı şiiriyle anmak istiyoruz.

Bir arı kovanıydı Karanlık Sokak, Bizler de birer arı. Uçuştuk çiçeklerde Peteklerde, balda buluştuk.

İzindeyiz Atatürk’ün, İnanmışız bin kere, Çalışmanın, üretmenin özüne, Beyinlerde, düşüncede Söyleşide, dilde buluştuk. Andımızdı “Ziraat Marşı”, İçtik toprak eşerken, Üretmeden tüketmedik, Kafa dinç, el nasırlı, Yürüdük, yolda buluştuk. Çalıları, dikenleri kökledik, Toprak ettik tohuma,

Terimizle nemlendirdik suladık, Çimenlerin, çiçeklerin renginde, “Menevşede”, gülde buluştuk.

Müzik, şarkı, türkü nedir? Ezgileri hiç te bilmezdik, Sazlarını Aksu’da gördük, Notalarla, nağmelerle, Mandolin de, telde buluştuk. Sarızeybek oynadık, Harmandalı, bengi de, Diz vurduk yere. “Sis Dağı”nda horon teptik Parmaklarda elde buluştuk.

**

Kendisini rahmetle anarken, bu şiirle ilgili olarak bir anımı paylaşmak istiyorum. ANSAN bülteninde “Çare” adlı kitabını tanıtırken bu şiirini de kullanmış, şiirde geçen “meneviş”de yerine dikkatsiz davranmış, “menekşe”de yazmıştım. Bunu bilerek yapmam mümkün değildi, belki bir anlık dalgınlık, ya da özensizlik ya da görme kusuru sonucu o yanlışı yapmıştım. Beni severdi, ben de onu sever, saygıda asla kusur etmezdim. Yüzüme karşı hiçbir zaman, hiçbir şey söylemedi ama kızı öğretmen ve ressam arkadaşımız Ayten Kıvran Halıcı’ya yakınmış. “Nasıl yapar Yavuz bunu?” Diye. Duyunca üzüldüm, ama yazı basılmıştı bir kere, o aşamada yapacak bir şey yoktu. Sonradan hatamı Aksu kitabının arka kapağına şiirini koyarak, ama bu kez “menevşede” şeklinde doğru biçimini yazarak düzelttim. Bağışladığını umuyorum. Şiirini buraya tekrar koyarak, doğru sözcüğü bir kez daha teyid etmiş oluyorum.

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00