GÜLCAN TÜRKMEN


Doğaya saygılı olmak zorundayız


İnsan çevreye ihtiyaç duyarak yaşar. İnsanı çevreleyen canlı ve cansız varlıkların tamamı insanın daha iyi bir hayat yaşayabilmesi içindir. İnsanın sağlıklı bir hayat yaşaması da başta temizlik ile sağlanır. Temizlik kişisel ve çevresel olmak üzere ikiye ayrılır.

Kişisel temizlik insanın özelinde ve özünde olan temizliktir. Pandemi dönemi ile birlikte önemi daha da artmış, en basitinden el yıkamanın ne kadar önemli olduğu bu sayede daha da anlaşılmıştır. Çevresel temizlik ise merkezinde kişisel temizliğin olduğu bir çember içinde insanın yakın çevresinden başlayan ve bütün dünyayı ilgilendiren temizliktir.

Çevre temizliği yoğun olarak yaşanılan yerlerden başlayarak doğal çevre temizliğine kadar gitmektedir. Bu nedenle ev temizliği, iş yeri temizliği, okul temizliği, doğal çevre temizliği şeklinde bir ilerlemeden bahsedilebilir.

İnsanların temiz bir çevre oluşturması başta insan hayatı olmak üzere canlı ve cansız bütün hayat döngülerini etkilemektedir. Bu yüzden temiz bir çevreye sahip olmak önemlidir. Temiz çevreye sahip olmak çevre bilincine sahip olmakla elde edilir. Bu da tamamen insanların elinde olan bir şeydir.

Yaşamsal faaliyetlerin ve döngülerin sağlıklı bir şekilde devam etmesi, dünyanın yaşanılabilir bir yer olması, gelecek nesillerin hayat hakkının güvence altında olması için temiz bir çevrenin olması gerekir. Bu insani bir sorumluluk olarak gelecek nesillere emanet edilecek temiz bir dünya bırakmak için de gereklidir.

Temiz çevre insan sağlığı için birinci etkendir. İnsanların rahat, mutlu, huzurlu ve sağlıklı yaşaması çevrenin temiz olması ve kalmasıyla mümkündür. Bu nedenle çevreye gereken hassasiyeti göstermemiz gerekir.

Çevreyi, doğayı temiz tutmak çok önemlidir. Yerlere çöp atmak en küçük ve en kötü örnektir. En küçüğünden başlarsak, bir çöplük yuvası olabilir. İnsanlar mikrop kapıp hasta olabiliriz. Çevre bizim mutluluğumuzdur. Bizler yere çöp atarak mutluluğumuzu yok ediyoruz. Çevre ve doğa bizim dostumuzdur.

Pandemi dönemi ile birlikte insanların doğaya verdikleri zararlar ortaya çıktı. İnsanların evlerine kapanması ile birlikte Venedik kanallarında yüzen balıkları ilk kez görüldü. Trafiğin azalması ile birlikte havadaki karbon, azot azalarak hava kirliliği azaldı. Bu oranın İstanbul’da yüzde 35’ler seviyelerinde olduğu ve hava kirliliğinin azaldığı ifade ediliyor. Amerika’dan tutun da Avrupa’nın birçok ülkesine kadar insanların evlerinde geçirdikleri zamanın artması ile birlikte doğada yavaş yavaş özüne dönmeye başladı.

Ormanlara zarar veriyoruz, canlıların doğal yaşam alanlarını yok ediyoruz, yerlere çöp atıyoruz, havayı, toprağı, suyu kirletiyoruz. Bunlar gibi çok sayıda biz insanlar doğaya veriyoruz. Ama unutmayalım tüm canlılar doğanın bir parçasıdır ve ona verilen her zarar insandan, havyana, bitkiden, toprağa kadar her şeyin zarar görmesine neden olur.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00