Ahmet DOKUZOĞLU-NE DEMİŞTİK?


KÖYE KRİZ GELMEMİŞ

Bu ayın enflasyon rakamları açıklanmıştı. Tuik % 61.14 olmuş.İktidaryanlısı televizyonların haberlerini dinliyorum.Baştan sona kadar Ukrayna-Rusya savaşına odaklanmışlar.


           Ülkedeki enflasyonla hiç ilgi ve alakaları yok gibi. İşleri, güçleri millet ittifakının adayı kim olacak?

 Diğer kanallarda da ise AKP’nin oy oranlarının düşmeye devamettiği sürekli vurgulanıyor.Akşam bir Profesör bunaşöyle cevap veriyor.

         “Bakın siyasi partilerin oy oranlarına;CHP %24 dü geçemiyor.İyi Parti dersen % 12 den yukarı çıkamıyor.HDP ise % 11 lerde kalmış. Söylediği gibi AKP’ nin oyları düşmüyor.Nedenini sorarsanız,Millet;”Bu enflasyondan ülkeyi kurtarırsa AKP kurtarır.” diyor.Sadece ona güveniyor.”

          Cumhuriyet kurulurken bir söz vardı.Derlerdi ki;

          “Batı Cephesinde henüz bir şey yok.”

(Erich Maria Remargue’nin romanı.)1929 Yılında Almanya da yayınlanmış ve 29 dile çevrilmiş ve dünyaca ünlenmişti.) 

          Niçin bu söz o yıllar önemliymiş bilmiyorum.Belki bir yerlerde okumuşumdur ama ne olduğunu şu an hatırlamıyorum.Ama şunu anlıyorum.Kafa yine aynı kafa.İnsanlar yine aynı düşüncedeler.Yaşanan olayların bu insanlara verdiği herhangi bir etki yok. Ben böyle anlıyorum. Şu andaki ülkedurumutıpkı bunu gösteriyor. Piyasa daşekerin kilosu5 liradan yirmi liraya yükselmiş, Etin kilosu56 liradan yüz on beş liraya fırlamış. 65 liraolan ay çiçek yağının 214 lirayı olması, üstelikdepiyasadabulunmaması hiç kimseyi etkilememiş.

Köylü içinmazotun 25 lira olması, Gübrenin torbasının 120 liradan beş yüzlere tırmanması, toplumun bazı kesimlerini hiç etkilememiş.Hâlbuki bu rakamlar ülkedeki yaşananların fitili sayılır.

Bu duyarsız toplumu etkileyecek bir tek şey var.Liderlerine bir şey olmasın. Kimse onu eleştirmeye kalkışmasın.Ona dokunulmasın.

Ülkeyi yapancılar istila etmişler,Hatay,Reyhanlı veKilishalkı azınlıkta kalmış, sınırlarımızdan genç gençAfganlılar giriş yapmışlar, Ülkemize dokuz buçuk milyon yabancı sığınmış, hiç birinin önemi ve etkisi yok. Yeter ki liderlerine bir şey olmasın.

             Koskoca bakanlar bile iki kelimeden birini liderlerine ayırmış. Onu övmeden cümleyi bitiremiyorlar.Camilerimizde, vatan,Millet, güvenlik güçlerimize övgü ve arkasından gelen dualar hep aynı düşüncenin ürünü.Şehit evlerimizde büyük büyük bayraklar açılıyor. Şehit ana ve babası anlaşmış gibi;

” Vatan sağ olsun.” diyor.”Bir oğlum daha olsa onu da şehit verirdim.”

             Ülkede sınır kalmamış. Dışarıdanisteyen istediğigibi ülkemize girerken,250 bin dolar verip ev alana vatandaşlık verilirken, kara para getirenler bakanlarla,devlet büyükleriyle, haşır neşir olurken,bir milyar iki yüz bin dolara maliyeti olan köprüye on beş milyar dolar ödenirken,dediklerine göre mafyadan ayda on bin dolar alan siyasetçivarken,insanlarımız hala liderlerini düşünüyorsa burada bir hastalık var demektir.

           Bunlara daha sayfalar dolusu ekleyebiliriz. Cumhuriyetin kurulduğu günden bu yana açılan fabrikalar,tesisler,maden ocakları, hatta dağlar taşlar,zeytinlikler, ormanlar yabancılara peşkeş çekilmiş, ama bey efendilerin oyları düşmemiş.Düşmesi içinde hiçbir nedenyokmuş. Hırsızlık, yolsuzluk, daha önceki hükümetlerde de varmış. Bal tutan parmağını yalarmış.Çalıyorlarsa da çalışıyorlarmış. Kafayı yememek elde değil.

           Bütün bu sıkıntılar yukarıdakilerin kat kat fazlası olsa da beylerin oyları hiç düşmüyormuş.

Bunun sebeplerini bilmiyor değiliz.Çok iyi biliyoruz ama anlatamıyoruz.Biz onlar gibi halkın arasına girip yalan dolan şeyleri söyleyemiyoruz. Muhalefetin birkaç tane televizyonu varken,Onların yüzlerce radyoları, gazeteleri ve televizyonları var.Bütün bunlar devletin taraflı basın ilanı parasıyla yaşatılıyor.Halkın bir kısmını maaşa bağlamışlar. Tek şart oy vermeleri. Elektrik, su, vergi indirimleri bile verilmiş. Bu adamlar televizyon bile seyretmiyor. Dünyadan haberleri bile yok. Sadece bu yardımların lider tarafından ödediğini sanıyorlar ve korkuyorlar.

             Ayrıca iktidar yanlısı televizyonlar, gündüz kadın programlarıileakşamlarıise yapmacıkmilliyetçilik veya dindarlık kisvesiyle, adının başındaProf., hukukçu,gazeteci yazan kişiler AKP savunuculuğu yaparak onların düşüncelerini puf pufluyorlar. Onlara göre muhalefet hain ve vatan, millet düşmanı. PKK ile içli dışlılar. Hepsi asker düşmanı.

            Sonuç AKP’nin oyları düşmüyormuş.CHP’nin, İyi Partinin oyları ise yerinde sayıyormuş.Vay anam vay.

            Bazı olaylar skandal gibi patlıyor amakimse duymasın diye tartışma yasağı koyuyorlar.Konuşamıyorsun, yazamıyorsun, anlatamıyorsun.

            Bütün bunların arkasından Bakanların, bakan yardımcılarının güzide kurumlardan çifte çifte maaş aldıklarını kimse duymuyor,kimse görmüyor. Kimse önemsemiyor.

             Bu gün çarşıya gittim.Yukarıdaki yazdığım hayat pahalılığı havada kalmış.Traktöre mazot alacaktım.Bir zamanlar, 30 TL ye dolan bidon beş yüz liraya doldu. Evde peynir kalmadı demişti hanım.Devamlı aldığım bir mandıra vardı.Otuz, otuz beş liraya kaşar peyniri alıyordum. Bu defa yetmiş lira olmuş.Yine her ay beş kilo şeker alırdık.Bu defa alamadık aynı markette kalmamış.Bir iki gün sonra bir toptancıya gittim.”Beş kilo şeker ver.” dedim.Adam tartarken Kilosunu sordum.Tam yüz lira dedi.Şok oldum. Kilosu 20 lira olmuş. Ancak İki kilo alabildim.

             Artık yazmanında bir anlamı kalmadı.İnsanlar kafayı yiyecek diyorum ama kimse üzülmesin, kriz henüz bizim köye ulaşmamış.Bazıları bas bas bağırıyor ama asıl bağırması gerekenler içeri çekilmişler.Ekmek, soğan yiyor,çarşıya gitmiyor. Telefon kullanmıyor, arabaya da binmiyorlar. Ama krizi de görmüyor. O nedenle AKP oyları düşmüyor. Yani kriz bizim köye henüz gelmemiş.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05