(DEFTER) Büyükelçi Hasan Sevilir AŞAN


‘’PARALI ASKER’’ TÜRKLER

‘’İngiliz İstihbaratının başına getirilen, Türkçe bilen eski Ankara Büyükelçileri Richard Moore’dan manidar şekilde ‘’Türkçe konuşan James Bond’’ olarak bahsediliyordu’’


Türklerin yakın coğrafyamızda davalarına ilgi gösterdikleri bazı çatışmalarda gönüllü veya paralı, yabancı savaşçı olarak rol aldığı birçok kaynakta yeralmakta.

Bosna, Suriye, Libya ve Karabağ çatışmalarında Türk unsurların sahada olduğu sır değil.

Çok yakınımızda olmayan Kazakistan ve Ukrayna krizlerinde de adımız geçti.

KAZAKİSTAN

Bu yılbaşında enerji zamları protestolarıyla tırmanan Kazakistan olaylarında Türk unsurların da parmağı olduğu basında yer almıştı.

Cumhurbaşkanı Tokayev, olayların iktidarı ele geçirmeye çalışan tek merkezden yönetildiğini, özel eğitimli timlerin ülkeye sızarak olayları provoke ettiğini öne sürmüştü.

Nitekim çok geçmeden ima edilen profesyonel sabotaj timlerinin 22 Amerikalı, 16 Türk ve 6 İsrailli uzman savaşçı tarafından eğitildiği iddia edildi. İngilizler de devrede denildi.

Halen tam açıklanamayan Kazakistan olaylarına getirilen bir yorum, ülkede iktidarın zafiyet geçirmekte olduğu bir aşamada, geri planda İngiliz desteğindeki ABD, Türkiye ve İsrail’in bu fırsatla kendilerine müzahir bir yönetim getirmeye kalkıştığı ancak olayların Rusya tarafından bastırıldığı şeklindeydi.

ÇİN

Çin’i doğudan Tayvan kartı, Beşgöz ve AUKUS ittifakları ile kuşatmaya çalışan ABD şimdi de ‘’Genişletilmiş Karadeniz Projesi’’ stratejisi ile batıdan, Kazakistan üzerinden çevreleyerek Uygurlara yakınlaşmak istiyordu.

ABD, Uygur meselesini Asya Pasifikte Avustralya üzerinden gündemde tutmayı başardı. Uygurlar boyutunda Çin’i en çok suçlayıp köşeye sıkıştırmaya çalışan ülke Avustralya oldu.

ABD’nin Çin seferinde bölgeyi yakından bilen Türklerin tecrübesinden de yararlanmaya çalıştığı dile getirildi.

JAMES BOND

Sovyetlerin çöküşünde Orta Asya coğrafyalarından Komünizmi yeşil kuşakla çevreleyip yıprattığı söylenen Türk İslam unsurları belki bu defa da Çin’i çökertmek için devreye giriyordu.

Olaylarda geride duran İngiliz parmağının, kendisinden ‘’Türkçe konuşan James Bond’’ olarak da bahsedilen, İngiliz İstihbaratını yönetmekte olan eski Ankara büyükelçileri Richard Moore olduğu tahmin edilmekte.

İyi Türkçe bilen Büyükelçi Moore Londra’ya dönüşünde İngiliz Hariciyesinde bir süre siyasi strateji planlaması yaptıktan sonra dış istihbaratla görevli MI6’in başına geçmişti.

Kazak sabotajcılara eğitim verdiği söylenen savaş uzmanı Türklerin İngiliz marifetiyle Avrupalı Türklerden derlenmiş olabileceği akla gelmektedir.

Nitekim bazı çevrelerde Kazakistan tırmanışının önlenmesinde ‘’Bosna, Suriye ve Libya’da olduğu gibi Türk İslam savaşçıları teşkil edilmesi’’ fikri üzerinde durulduğu görülmüştü.

UKRAYNA

Türk savaşçıların varlığından Ukrayna’da da bahsedilmektedir.

Avrupa veya Suriye çıkışlı profesyonel Türk savaşçıların Ukrayna özel yabancı birlikleri içinde mevzilendiği bazı kaynaklarda yer almıştı.

Hatırlanacağı üzere Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, yabancı savaşçılara ihtiyaçları olduğu yönündeki çağrılarına 52 ülkeden 20 binden fazla gönüllünün talip olduğunu açıklamıştı.

Sözkonusu 20 binden fazla gönüllü arasında muhtemelen Avrupa’da yerleşik Türklerden de katılımlar olabilir. Hatta bazılarının Kazakistan’da olduğu gibi Ukrayna’da da savaşçı eğitimi veriyor olabileceği akla gelmekte.

Bu bağlamda Ukrayna’daki savaşçı Türklerin işgale uğrayan sivil halka sempati duyan gönüllüler mi? yoksa geçimini savaşkanlığından kazanan profesyonel paralı askerler mi? olduğu zamanla anlaşılacaktır.

Soner İsmail Şenel
5.04.2022 18:33:06

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22