Serdar Erkan


ÇOK KUTUPLU DÜNYA’DA YENİ BARIŞ MİMARİSİ VE EKONOMİSİ ÜZERİNDE DÜŞÜNME ZAMANI..!

Dünya’da  ‘Stratejik ve Adil  Barış’   ve ‘adil gelir dağılımını sağlayan  yeni  ve sürdürülebilir ekonomik modelin inşası için çaba gösterecek dürüst ve güvenilir liderliğe,   yani YENİ UYGARLIK LİDERLİĞİNE gereksinim var.


Korkulan oldu. Hemen söyleyelim. Rusya’nın harekatı uluslararası hukuka ve anlaşmalara aykırıdır.

Ancak, şunu da ilave edelim;

Rusya, Ukrayna’ya neden saldırmak zorunda bırakıldı?

Zorunda bırakıldı diyorum.

Çünkü Rusya bir çok kez Ukrayna NATO’nun Baltık denizinden Karadeniz’e kadar yeni NATO ülkelerinde füzeleriyle kuşatıldığını, artık ‘Kapitalist Dünya’nın  bir parçası olduğunu, buna gerek olmadığını, Rusya’nın güvenliği için güç dengesinin Mayıs 1997 seviyesine getirilmesi teklif paketini  önerdi ve Minsk anlaşmasına defalarca vurgu yaptı.

Ukrayna’nın NATO’ya alınmasının bardağı taşıran son damla olacağını, Ukrayna’nın silahlandırılmaması tekliflerinin dikkate alınmazsa savaşın ve gerekirse nükleer silahların kullanılmasının kaçınılmaz olacağını, GÜVENLİĞİN BÖLÜNMEZ İLKESİNİ  bizzat Putin bir kaçkez ifade etti.

Ancak, Derin NATO, bu çağrıları dikkate almadığı gibi, hem Ukrayna’yı ve  Rusya’yı kışkırttı, hemde batının güçlü ve etkili propaganda mekanizmasıyla Rusya’nın teklif ve önerilerinin batı kamuoyunda duyulmamasını sağladı.

Ancak doğa kanunları, tüm beşeri hukukun üstünde çalışır.

Çünkü ‘köşeye sıkıştırılan kedi saldırır’, atasözünün  hukuka uygunluğunu  tartışmak ne kadar doğrudur?

TÜRKİYE SURİYE’YE NEDEN SINIR ÖTESİ HAREKAT YAPMAK ZORUNDA BIRAKILDI?

Psikolog Maslow’a göre güvenlik gereksinimi ‘ihtiyaçlar  hiyerarşisi’nin en alttaki basamağındaki yer alır.

Rusya’nın güney sınırında güvenlik ihtiyacını anlamak için bizim neden Suriye’nin kuzeyine, egemen devlet Suriye’nin itirazına rağmen,  neden ‘iki askeri harekat yapmak zorunda kaldığımızın’ üzerinde dürüstçe düşünmemiz gerekiyor.

Suriye’nin kuzeyinde, namluları Türkiye’ye dönük YPG Garnizon devletinin neden ve kime karşı kurulduğunu sorgulamamız gerekiyor. Bu sorulara önce kendimize dürüstçe yanıt vermeden, Rusya’yı hukuka uymamakla suçlamamız doğru ve gerçekçi bir tutum mudur?

YİNE VE YENİDEN ‘YURTTA BARIŞ DÜNYA’DA BARIŞ’ MİMARİSİ GEREKİYOR

Savaşlar önce Dünya ekonomisinin krize girmesi ve hegomonik güç mücadelelerinin savaşla çözülmesini kolaylaştırır. Maceraperest ve ittihatçı Enver Paşa’nın izniyle Rusya’nın Karadeniz limanlarının bombalanmasıyla girmek zorunda kaldığımız 1.  Dünya savaşı sonucunda, önce Ruslar Çatalca’ya dayandı.

Kars ve Ardahan’ı işgal etti.

Mondros anlaşmasıyla Anadolu işgal edilmeye başlandı.

Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkmasıyla başlayan kurtuluş savaşıyla misak-ı milli sınırları içinde Türkiye Cumhuriyeti kuruldu. Bu süreçte Atatürk ve Lenin’in batı emperyalizmine karşı kurduğu dostluk ve dayanışmanın önemi büyüktür. Sonrasında Rusya ve SSCB, hem Lozan, hemde Montrö anlaşmasında boğazların Türkiye’ye geçmesine destek oldu.

Şimdi tarih tekerrür ediyor.

Ancak Dünya’da  ‘Stratejik ve Adil  Barış’   ve ‘adil gelir dağılımını sağlayan  yeni  ve sürdürülebilir ekonomik modelin inşası için çaba gösterecek dürüst ve güvenilir liderliğe,   yani YENİ UYGARLIK LİDERLİĞİNE gereksinim var.

YENİ BİR DÜNYA KURULUYOR, HOŞ GELDİN ÇOK KUTUPLU DÜNYA

Rusya’nın Ukrayna’yı mevcut uluslararası hukuka uygun olmayan işgaliyle ya savaş derinleşecek, yada barış sağlanarak, ‘güvenliğin bölünmezliği ilkesinin hayata geçirileceği uluslararası hukuk yeniden tanımlanmak zorunda kalınacak.

Çünkü Rusya ve Çin artık Yeni Dünya’nın ekonomik ve askeri yeni ve büyük güçleridir. Putin’in 2007 Münih konuşması ve Rusya ve Çin’in 4 Şubat 2022 bildirisi çok kutuplu Dünya’nın gerekçelerini ortaya koymuştur.

Kurulacak yeni Dünya’da Türkiye’nin yerini, mevcut krizde 1936 Montrö Anlaşması’nın uygulamasındaki özeni ve tutumu belirleyecektir.

UKRAYNA’NIN PALYOÇO YÖNETİMİ DÜNYA GERÇEKLERİNDEN UZAK

Rusya’nın işgali sonrası batının açıklamaları ve Ukrayna’nın çaresizliği, Derin NATO ve batının verdiği güvencelere dayanarak, Garnizon Devlet  rolünü benimseyen ve Rusya’yı kışkırtan tutumlarının Dünya  gerçeklerinden ne kadar uzak olduğunu gösteriyor.

Soros destekli, turuncu devrimle kandırıldığı  bu tutumun bedelini Ukrayna’nanın masum ve mazlum  halkı hayatlarıyla ödüyor.

Bu sonuç, Ukrayna’nın köklü bir devlet geleneğine sahip olmadığını gösteriyor.

Ukrayna halkı, strateji ve tarih bilmeyen  palyaço yönetiminin sonuçlarına katlanmak zorunda kalıyor.

Bu sonuç halkların seçeceği liderlerin ülkenin geleceğinde ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösteriyor

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00