Cumali KARATAŞ


ROMANCI İBRAHİM SARIİBRAHİMOĞLU ANILDI


         “Ocak Taşı” ve “Atmaca” adlı romanlarının yazarı İbrahim Sarıibrahimoğlu ölümünün 35. Yılında Adana “Yazarlar Evi”nde“ düzenlenen ve konuşmacı olarak Çetin Yiğenoğlu, Cumali Karataş, Ahmet Karataş ve yazarın kızı olan  Neşe Sarıibrahimoğlu’nun katıldığı “Romancı İbrahim Sarıibrahimoğlu’nu Anıyoruz” adlı bir panelle anıldı.

       

Adana’da 4. Noter olarak da uzun yıllar görev yapan ve  27 Mart 1987 tarihinde işyerinde geçirdiği bir kalp krizi sonrasında  62 yaşında aramızdan ayrılan, “Ocak Taşı” ve “Atmaca” adlı romanları bulunan İbrahim Sarıibrahimoğlu ölümünün 35 yılında romanlarının da değerlendirildiği bir etkinlikle anıldı.

 

            Şiirle girdiği edebiyat yolculuğunda eğitim hayatını da başarıyla sürdüren İbrahim Sarıibrahimoğlu hukuk fakültesinin ardından 13-14 yıl kadar Adana’da Avukatlık yaptıktan sonra 20 yıl kadar da Adana 14. Noteri olarak görev yapmış. “Vatandaş” ve “Türksözü” gazetelerinde sosyoekonomik içerikli yazılar da yazan İbrahim Sarıibrahimoğlu’nun “Ocaktaşı” (1968)  Ararat Yayınları’ndan, “Atmaca” ise Adana’daki Yöre Yayınları tarafından yayınlanmış. Daha sonra, “Atmaca”nın 2. Baskısı Evrensel Basım (2012) tarafından yayınlanmış.  “Aboo” adlı roman dosyası Güney Ekspres gazetesinde tefrika olarak yayınlanana İbrahim Sarıibrahimoğlu’nun “Aboo”, “Günaydın Dedi Ölüm” “Bok”, “Yaa” İşte Böyle adlarında roman dosyaları ile “Bir Ömrün Çiçekleri” (1942) adlı şiir dosyası bulunmaktadır.

 

            Yönetkenliğini Çetin Yiğenoğlu’nun yaptığı “Romancı İbrahim Sarıibrahimoğlu’nu Anıyoruz” adlı yotube yayınlı panelde, Yiğenoğlu, İbrahim Sarıibrahimoğlu ile nasıl tanıştığını ve onunla ilgili anılarını anlatırken, yazarın “Günaydın Dedi Ölüm” adlı romanını bastırmak için uğraşıp gerçekleştiremeyince, “Haydar’ı Öldürmek” adlı romanına geçiş bağlamında söz ettiğini dile getirdi.   Yazarın kızı olan Neşe Sarıibrahimoğlu babasıyla ilgili anılarına yer verirken; Ahmet Karataş, yazarın romanlarıyla birlikte yayınlanmamış dosyalarıyla gazete yazılarından söz ettiği konuşmasında 1942 yılında yazdığı ve oluşturduğu “Bir Ömrün Çiçekleri” adlı şiir dosyasını yazıldığı dönem ve genç yaşını dikkate alarak olumlu olduğunu dile getirdi. Konuşmasına, öykücü Mehmet Uslu’nun 1997’de Söylem’de yayınlanan yazılarının bazı bölümleriyle, yazarın hayatı ve sanatı ile ilgili değinilerde bulunan Cumali Karataş;  yazarın, “Ocak Taşı” ve “Atmaca” adlı gerçekçi romanları için yazdığı yayınlanmamış yazılardan da söz ettiği konuşmasında, yazarın romancılıktaki başarısına değinip;   kendine özgü bir roman dili yetkinliği olan birikimli yazarın gelenek, halkbilim, doğa ve otantik derinliğiyle, köy edebiyatındaki başarından söz etti. 

 

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22